Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Εκπαίδευση: Λίγες αιτήσεις για τις θέσεις διευθυντών

Πολύ μικρό απεδείχθη τελικά το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τις 116 θέσεις διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κατατέθηκαν 637 αιτήσεις για το σύνολο των θέσεων, όταν προηγούμενες φορές τόσες ήταν μόνο οι αιτήσεις για τη μία βαθμίδα. Οι λόγοι του χαμηλού ενδιαφέροντος; Μάλλον ο φόρτος εργασίας και οι εξετάσεις στην ξένη γλώσσα.

Ειδικότερα, θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης υπάρχουν σε κάθε νομό για τις δύο βαθμίδες. Το φετινό μειωμένο ενδιαφέρον αποδίδεται από έμπειρους συνδικαλιστές στον μεγάλο φόρτο εργασίας της θέσης. «Είναι κυριολεκτικά έως τον λαιμό από δουλειά κάθε μέρα», λέει στην «Κ» εκπαιδευτικός. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της θέσης είναι όλα τα υπηρεσιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών κάθε νομού (π.χ. τοποθετήσεις, άδειες, προαγωγές, μισθοδοσία, μεταθέσεις, αποσπάσεις). Ετσι φαίνεται πως αρκετοί εκπαιδευτικοί προτίμησαν να διεκδικήσουν μία θέση διευθυντή σχολείου. Η διαφορά στο επιμίσθιο είναι 200 ευρώ – είναι 350 ευρώ για τη θέση διευθυντή σχολείου και 550 ευρώ για εκείνη του διευθυντή εκπαίδευσης. Ωστόσο, πίσω από το χαμηλό ενδιαφέρον διακρίνεται και ένας ακόμη λόγος, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά που ίσχυε το τρέχον σύστημα επιλογής. Πρόκειται για τις εξετάσεις στην ξένη γλώσσα.




Τι συμβαίνει: πολλοί υποψήφιοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ΑΕΙ του εξωτερικού. Ομως, επειδή η αύξηση των μεταπτυχιακών από το εξωτερικό ήταν εντυπωσιακή, υπήρξε υπόνοια ότι δεν τα είχαν πάρει με αδιάβλητο τρόπο. Ετσι, στον νόμο 4001/2011 μπήκε όρος να εξετάζονται οι υποψήφιοι στην ξένη γλώσσα στην οποία σπούδασαν. Ο ίδιος νόμος (άρθρο 198) προέβλεπε το μεταπτυχιακό να μοριοδοτείται με 4 μόρια και η ξένη γλώσσα στην οποία ο εκπαιδευτικός είχε πάρει το πτυχίο του με 2,5 μόρια. Αλλά εάν στις εξετάσεις της γλώσσας ο υποψήφιος δεν έπιανε τη βάση (5 στα 10), έχανε τις 2,5 μονάδες της ξένης γλώσσας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Μπράτης, πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και τώρα προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ότι κατά τις επιλογές σχολικών συμβούλων το 2011, στις οποίες ίσχυσε η διάταξη, από τους 1.100 υποψηφίους που είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους από ξένα ΑΕΙ πήγαν να εξεταστούν στην ξένη γλώσσα του πτυχίου τους μόνον οι 136. Επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, ο όρος των εξετάσεων καταργήθηκε με τον νόμο 4589/17.

Η νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τον επανέφερε, κάνοντας μάλιστα πιο αυστηρές τις συνέπειες για όποιον στην εξέταση της γλώσσας των σπουδών σε ξένο ΑΕΙ βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, στον νόμο 4823/21 ορίζεται ότι τα υποψήφια στελέχη θα εξετάζονται στην ξένη γλώσσα προφορικά από καθηγητές ΑΕΙ και εάν δεν βαθμολογηθούν τουλάχιστον με 5 χάνουν και τη μοριοδότηση για τη γνώση ξένης γλώσσας αλλά και την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου. «Η διάταξη του νόμου 4823 είναι απολύτως σωστή και δίνει λύση σε ένα φαινόμενο το οποίο όλοι είχαμε διαπιστώσει: την κατακόρυφη αύξηση των μεταπτυχιακών τίτλων από το εξωτερικό χωρίς, δυστυχώς, όπως προέκυψε από τα πράγματα, να συνεπάγεται και τη στοιχειώδη γνώση της ξένης γλώσσας του μεταπτυχιακού. Και αυτό ήταν ανήθικο, τη στιγμή που πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί μοχθούν για να αναβαθμίσουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μπράτης, προσθέτοντας: «Μου προξένησε δε ιδιαίτερη απορία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τη διάταξη. Ποιος αλήθεια έχει να φοβηθεί από την εξέταση στη γλώσσα της ξένης χώρας στην οποία σπούδασε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου