Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Εφαρμογή προσβασιμότητας περιεχομένου ιστοτόπου εγκαθιστά ο ΟΑΣΘ

Εντός του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να λειτουργεί σε πλήρη κλίμακα η εφαρμογή προσβασιμότητας περιεχομένου ιστοτόπου που «τρέχει» πιλοτικά ο ΟΑΣΘ.

«Ο ΟΑΣΘ πλέον "Λειτουργεί Για Όλους"», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας, επισημαίνοντας πως «αποτελεί χρέος όλων, η προσπάθεια βελτίωσης κάθε είδους υποδομής, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα για τους πάντες» και υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια ο οργανισμός παρέχει δωρεάν μετακινήσεις στα άτομα με αναπηρία.

«Θα περιμένουμε τα σχόλια από τους ίδιους τους χρήστες, ώστε να προτείνουμε λύσεις για ακόμα καλύτερη προσβασιμότητα στην ιστοστελίδα του οργανισμού», επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών/Παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης, γνωστοποιώντας ότι γίνονται ήδη προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της υπηρεσίας δωρεάν μετακίνησης, τόσο με τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα όσο και με το σύνολο των αστικών λεωφορείων.

«Ένα ακόμα βήμα βελτίωσης των υπηρεσιών του οργανισμού προς τους ανθρώπους με αναπηρία και με μειωμένη όραση, αποτελεί η εγκατάσταση της εφαρμογής», αναφέρει, από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Λορέντζου.

«Δοκιμάσαμε τη νέα λειτουργία που προστέθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ και κρίθηκε από τα μέλη μας απόλυτα προσβάσιμη και εξυπηρετική», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε επιστολή που απέστειλε στον ΟΑΣΘ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εφαρμογή

Πρόκειται για μία προηγμένη εφαρμογή, που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην περιήγηση ιστοσελίδων και, όπως αναφέρει ο ΟΑΣΘ, οι κύριες λειτουργίες προσβασιμότητας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: επιλογές για την αντίθεση της εικόνας, το μέγεθος και τα διαστήματα του κειμένου, την επισήμανση των συνδέσμων, την απενεργοποίηση των κινούμενων στοιχείων, την ενεργοποίηση γραμματοσειράς φιλικής για ανθρώπους με δυσλεξία και την ενεργοποίηση φωτεινού πλαισίου ανάγνωσης.

Έτσι, η ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ εμπλουτίζεται με πρόσθετο εργαλείο προσβασιμότητας της UserWay (www.userway.org), το οποίο αποτελεί μία ισχυρή, επεκτάσιμη, ελαφριά και ασφαλή λύση προσβασιμότητας περιεχομένου ιστοτόπου. Η εφαρμογή ενεργοποιείται από τον χρήστη, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού ενσωματώνεται πλέον η απλή έκδοση του γραφικού στοιχείου (widget) προκειμένου, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών - Παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης, να γίνει αξιολόγηση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής θα εξεταστεί η επέκταση της υπηρεσίας και με πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου