Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ιχνηλάτης Ονείρων: Θεραπευτική και εκπαιδευτική ιππασία στη φύση του Αγίου Βασιλείου

Έψαχνε το όνειρό της και το βρήκε στη θεραπευτική και εκπαιδευτική ιππασία. Γι΄ αυτό άλλωστε ονόμασε το εγχείρημά της Ιχνηλάτη Ονείρων, αφού ιχνηλάτησε πρώτα το δικό της όνειρο και έπειτα βοήθησε άλλους να κάνουν το ίδιο. Η Φωτεινή Κεδρά δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια τον Ιχνηλάτη Ονείρων που ασχολείται με την εκπαιδευτική ιππασία, το εκπαιδευτικό παιχνίδι με το άλογο και τη θεραπευτική ιππασία σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, στο Κτήμα Κλημεντίνη, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης. Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον προσφέρει μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας για άτομα με νοητικές, κινητικές ή ψυχολογικές δυσκολίες και μαθήματα εκπαιδευτικής ιππασίας για εκμάθηση πρώτων σταδίων σε ενήλικες και παιδιά με μια αλογοκεντρική προσέγγιση, χωρίς αγωνιστικούς σκοπούς, ενώ διοργανώνει οικογενειακές δράσεις τα Σαββατοκύριακα για γονείς και παιδιά, όπως επίσης και για σχολεία και φορείς εκπαίδευσης. Επίσης, πρόσφατα πρόσθεσε στις υπηρεσίες της το vaulting, χορό και ενόργανη γυμναστική πάνω στο άλογο.

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων σχεδιάζει προσεχώς να δημιουργήσει και το πρώτο Σχολείο του Δάσους στη Βόρεια Ελλάδα, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων για παιδιά 2-6 και 6-12 ετών, αλλά και για άτομα με αναπηρίες, το οποίο θα «τρέχει» σε απογευματινά τμήματα. Η σχετική πιστοποίηση παιδαγωγικής του δάσους αναμένεται να εξασφαλισθεί τον Απρίλιο, ώστε το Σχολείο του Δάσους να είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η παιδαγωγική φιλοσοφία του δάσους είναι πως μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί σε όλα τα συμβατικά μαθήματα σε ανοιχτή αίθουσα, αυτή της φύσης.

Στα επόμενα σχέδια του Ιχνηλάτη Ονείρων είναι η συμμετοχή στο προσεχές Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας στη Βουδαπέστη, όπου θα παρουσιάσει τα προγράμματά του, εισφέροντας τη δική του γνώση στο διεθνές αντικείμενο.

«Η θεραπευτική ιππασία έχει πολλά οφέλη. Χαλαρώνει τον αναβάτη, ενώ σε πιο απαιτητικές περιπτώσεις, όπως αυτές ατόμων με παραπληγίες ή αυτισμό κάνει πραγματικά τη διαφορά. Η τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου βοηθά έναν άνθρωπο με κινητικό πρόβλημα να αισθανθεί ότι κινείται, ότι περπατά», λέει στη Voria.gr η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, Φωτεινή Κεδρά.

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων, που υποδέχεται ηλικίες από 2 ετών, διαθέτει 8 άλογα εκπαιδευμένα για θεραπευτική ιππασία, ενώ στις εγκαταστάσεις του έχει επίσης σκύλους, αλλά και γάτες για θεραπευτική επαφή. 

Το άλογο, ο μεγάλος πρωταγωνιστής

Η Φωτεινή Κεδρά είχε την πρώτη της επαφή με τα άλογα σε εφηβική ηλικία μέσω ενός οικογενειακού φίλου. Δεν φανταζόταν όμως ποτέ πως το περήφανο αυτό ζώο θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής της καθημερινότητας. Οι πρώτες της σπουδές ήταν στο ΑΠΘ στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με κατεύθυνση στην Ειδική Αγωγή. Στη συνέχεια έφυγε για την Ισπανία, όπου έκανε μετεκπαίδευση στον αυτισμό και στις μαθησιακές δυσκολίες. Παράλληλα εργαζόταν εκεί ως εθελόντρια σε έναν φορέα εκπαιδευτικής και θεραπευτικής ιππασίας, όπου επί ένα εξάμηνο ερχόταν σε επαφή με αυτές τις διαστάσεις της ιππασίας, αλλά και για ένα μήνα και με τη δελφινοθεραπεία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι αυτό ήθελε να κάνει και άρχισε να αναζητά φορείς από όπου θα μπορούσε να λάβει τη σχετική εκπαίδευση. Διαπίστωσε όμως πως δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο. Το 2012 ο δρόμος της διασταυρώθηκε με αυτόν της ψυχολόγου Κατερίνας Ρόκου, ιδρύτριας του κέντρου «Ιπποστήριξη» στον Λαγκαδά, όπου και μυήθηκε στον μαγικό κόσμο των αλόγων ως μέσο θεραπείας. Παράλληλα, εργαζόταν ως νηπιαγωγός και ειδική παιδαγωγός, ενώ το 2015 πήρε το πτυχίο της ως εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας. Το 2017 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας στο Κτήμα Δέδα, διαπιστώνοντας όμως τη δύναμη της φύσης σκέφτηκε να αξιοποιήσει και το πρώτο της πτυχίο, ώστε να συνδυάσει και εκπαιδευτικές δράσεις. Το 2022, θέλοντας έναν μεγαλύτερο χώρο, μετέφερε τον Ιχνηλάτη Ονείρων στο Κτήμα Κλημεντίνη στον Άγιο Βασίλειο -Κλημεντίνη είναι η τρίχρονη κόρη της- όπου υπάρχουν, πέραν του εκπαιδευτικού χώρου μπροστά στη λίμνη Κορώνεια, φάρμα και οπωρώνας που δίνουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες εκπαιδευτικής επαφής με τη φύση. Προσεχώς θα ενταχθεί στον Ιχνηλάτη Ονείρων και προπονητής που θα δίνει στους μικρούς μαθητές και επιλογή για αγωνιστική ιππασία.

«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Μάλιστα, παρέσυρα σε αυτό και τον σύζυγό μου, που πλέον είναι και στενός μου συνεργάτης» λέει η Φωτεινή Κεδρά. Μαζί σε όλο αυτό το ταξίδι είναι και η τρίχρονη κόρη τους Κλημεντίνη, που από 9 μηνών έχει επαφή με τα άλογα. 

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου