Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Το AstroAccess πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη ερευνητική πτήση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας με διεθνές ανάπηρο πλήρωμα.

16 Δεκεμβρίου 2022, Χιούστον, Τέξας. Το AstroAccess, ένα εγχείρημα που αποσκοπεί να προωθήσει τη συμπερίληψη της αναπηρίας στο διάστημα, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτη επίσημης πτήσης «ΑΑ2» στο σκάφος του τύπου «Zero-G». Στο πλήρωμα της πτήσης συμμετείχαν 14 ανάπηρα μέλη από πέντε διαφορετικές χώρς: Αυστραλια, Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία και ΗΠΑ.

Το αεροσκάφος Zero-G ανέβηκε σε ύψος 25.000 ποδιών, όπου πραγματοποίησε 18 παραβολικούς ελιγμούς. Η πτήση ολοκληρώθηκε στο Χιούστον του Τέξας στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Η αποστολή απογειώθηκε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο ‘Ελινγκτον, δίπλα στο Διαστημοδρόμιο του Χιούστον και στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, το κέντρο εκπαίδευσης ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων στις ΗΠΑ.

Η πτήση AstroAccess AA2 ολοκληρώθηκε λίγες εβδομάδες αφότου η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι ο Τζον Μακ Φολ, ένα ανάπηρο άτομο, θα είναι μέρος της Τάξης Αστροναυτών της ESA 2022. Η AstroAccess είναι περήφανη που έχει στο Συμβουλευτικό της Συμβούλιο τον Γιόχαν Ντίντριχ Βόρνερ, τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ESA υπό τον οποίο σχεδιάστηκε η πρωτοβουλία συμπερίληψης ανάπηρου αστροναύτη.

Η Άννα Βόλκερ, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος AstroAccess, δήλωσε: «Ενώ χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να γίνει ο χώρος προσβάσιμος για όλους, η επιτυχία αυτής της ιστορικής παραβολικής πτήσης και η επιλογή του John McFall από την ESA δείχνουν ότι κινούμαστε δυνατά προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χορηγοί της πτήσης ήταν ο Τζόρτζ Γουατισάιντς, συνιδρυτής της AstroAccess, ο Ντίλαν Τέιλορ, διαστημικός επιχειρηματίας, και η Έιμι Ντορνμπας. Ο κ. Τέιλορ δήλωσε, «Το AstroAccess αποδεικνύει ότι το διάστημα μπορεί μια μέρα να είναι προσβάσιμο για όλους».

Η AA2 ήταν η πρώτη πλήρης ερευνητική πτήση τσάρτερ για την AstroAccess. Στο σκάφος Zero-G Research Flights, η καμπίνα είναι διαμορφωμένη για ερευνητικές επιδείξεις και ο αριθμός των παραβολών μπορεί να επεκταθεί. Κατά τη διάρκεια της πτήσης AA2, το πλήρωμα με αναπηρίες διεξήγαγε μια ποικιλία επιστημονικών επιδείξεων για την προώθηση του καθολικού σχεδιασμού στο διάστημα:

- Το πλήρωμα με αναπηρία όρασης δοκίμασε ένα καινοτόμο σετ απτικών γραφικών που θα προστεθούν στους τοίχους της καμπίνας που θα επιτρέψει τόσο στα τυφλά όσο και στα βλέποντα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν προσανατολισμένα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να βρουν εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης σε μηδενική βαρύτητα εάν τα φώτα σβήσουν.

- Τα πληρώματα με αναπηρία όρασης και κινητικότητας έδειξαν επίσης, για πρώτη φορά, ότι ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να μπει ανεξάρτητα σε ένα κάθισμα εκτόξευσης και να στερεώσει με ασφάλεια τη ζώνη του καθίσματος πέντε σημείων, καθιστώντας σαφές ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια σε υποτροχιακές διαστημικές αποστολές.

- Σε συνεργασία με τη Sony και το SonicCloud, τα πληρώματα με αναπηρία ακοής και όρασης παρουσίασαν ένα σύστημα που επιτρέπει τη βελτιωμένη κατανόηση της ομιλίας χρησιμοποιώντας το καινοτόμο λογισμικό εξατομίκευσης ήχου του SonicCloud, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόζει τον ήχο στην ικανότητα ακοής του, σε συνδυασμό με ακουστικά Sony.

- Το πλήρωμα των Κωφών συνέχισε την εργασία του σε γλωσσολογικές μελέτες για την καταληπτότητα της Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας (ASL) σε μηδενική βαρύτητα. Η ίδια ομάδα εργάστηκε προηγουμένως για την κατανόηση της ASL σε πτήση του Ινστιτούτου Aurelia Horizon στις αρχές του τρέχοντος έτους και ως μέρος ενός πειράματος καταδύσεων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Biosphere 2 στο Τούσον της Αριζόνα τον περασμένο μήνα.

Το πείραμα Biosphere2 κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας και της γενναιοδωρίας της Uplift Aerospace, η οποία επέλεξε το AstroAccess ως τον επίσημο φιλανθρωπικό δικαιούχο του Space+5, ενός εμπορικού προγράμματος αστροναυτών. Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε επίσης από το CHaSE, το Κέντρο για την Εξερεύνηση του Ανθρώπινου Διαστήματος.

«Από την εποχή μας με τον Στίβεν Χόκινγκ μέχρι τη σχέση μας με το AstroAccess, το Zero G πιστεύει ότι τα μόνα όρια που έχετε είναι αυτά που βάζετε στον εαυτό σας», δήλωσε ο Ματ Γκοντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Zero G Corporation. «Έχουμε την τιμή να μοιραστούμε αυτήν την εκπληκτική εμπειρία και τα πρώτα βήματα στο διάστημα με αυτήν την εξαιρετική ομάδα ατόμων. Ο χώρος πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους».

«Η συμπερίληψη και η καινοτομία πάνε χέρι-χέρι», δήλωσε ο Αρτούτο Ματσούκα, Διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου του Χιούστον και του Αεροδρομίου Έλνγκτον. «Ως κομβικό σημείο για την αεροδιαστημική καινοτομία, στεκόμαστε περήφανοι με συνεργάτες όπως το AstroAccess, που προσπαθούν να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού για την εξερεύνηση του διαστήματος».

Η επιτυχία του AstroAccess AA2 τονίζει την ανάπτυξη του προγράμματοςτον περασμένο χρόνο. ΤοAstroAccess συνεχίζει να δημιουργεί συνεργασίες και να έχει επαφές με σημαντικούς φορείς στην εμπορική διαστημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών εμπορικών διαστημικών σταθμών.

Το AstroAccess χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από φιλανθρωπικές δωρεές, οι οποίες μπορούν να γίνουν μέσω της ιστοσελίδας: https://astroaccess.org/donate/.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά πώς να γίνετε χορηγός της AstroAccess, επικοινωνήστε με το donate@astroaccess.org.


Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το AstroAccess, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου συμμετοχής στο πλήρωμα, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://astroaccess.org/. Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες ακολουθώντας το AstroAccess στον αγαπημένο σας μέσο κοινωνικής δικτύωσης.


Γνωρίστε το πλήρωμα της πτήσης ΑΑ2 του AstroAccess

Νέο πλήρωμα

Η Λιντσέι Γιαζολίνο είναι μια ολικώς τυφλή, μη οπτική σχεδιάστρια με υπόβαθρο στη γνωστική έρευνα της νευροεπιστήμης και στην προσβασιμότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μπράουν και πέρασε αρκετά χρόνια ως ερευνήτρια γνωστικών νευροεπιστημών, ερευνώντας πώς η τύφλωση διαμορφώνει τις γνωστικές ικανότητες όπως η ανάγνωση Μπράιγ, η γλώσσα και η αντίληψη της αφής και του ήχου. Η Λιντσέι εργάζεται επί του παρόντος ως σχεδιάστρια εμπειρίας χρήστη στο CVS Health και είναι επίσης ειδική στην τεχνολογία αφής, συνεργαζόμενη με επιστήμονες, μουσεία και προγραμματιστές προϊόντων για να δημιουργήσει πολυαισθητηριακές, πρακτικές εμπειρίες.

Ο Λούκας Ρανταέλι είναι τυφλός και γεννήθηκε στη Βραζιλία. Εργάζεται ως ανώτερος μηχανικός λογισμικού στην Google στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ο Λούκας είναι επικεφαλής τεχνολογίας σε μια ομάδα που αναπτύσσει λύσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Θέλει να προωθήσει την προσβασιμότητα STEM για τυφλούς, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν καριέρα στη μηχανική και τα μαθηματικά.

Η Ντένα Λαμπέρτ υπηρετεί ως Υπεύθυνη Διαφορετικότητας, Ισότητας, Ένταξης και Προσβασιμότητας για το χαρτοφυλάκιο Early Stage Innovations & Partnerships (ESIP) της NASA στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας του Οργανισμού που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. Η Ντένα κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον και βασικό πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Ο Δρ Κάρλος Αρτσίλα- Κάντυ εργάζεται ως Παιδιατρικός Αναισθησιολόγος στο Ορλάντο της Φλόριντα και είναι βετεράνος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κάρλος είναι αμφοτερόπλευρος λήπτης μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Έχει πραγματοποιήσει πειράματα οπτικής φυσιολογίας εξετάζοντας τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στην υγεία των ματιών και αποσκοπεί στην έρευνα για τις οπτικές φυσιολογικές αλλαγές που παρουσιάζονται στα διαστημικά ταξίδια. Μετά την εκπαίδευση στελεχών στις Σχολές Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ και του Γουόρτον, απέκτησε πρόσφατα Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Οικονομική Σχολή IESE.

Η Βικτόρια Γκαρσία εργάζεται στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Μάρσαλ της NASA ως μηχανικός συστημάτων οχημάτων εκτόξευσης. Η εργασία της περιλαμβάνει πολλά έργα που προωθούν την τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος του ανθρώπου. Η Βικτόρια γεννήθηκε Κωφή και συχνά επισκέπτεται σχολεία ως προσκεκλημένη ομιλήτρια για μαθητές όλων των ηλικιών. Έλαβε το πτυχίο της στη Μηχανολογία από το Πολυτεχνείο Rensselaer και Μεταπτυχιακό στη Μηχανολογία από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας.

Η Σίλα Ζου αυτήν την εποχή παρακολουθεί ταυτόχρονα τα MPP και MBA στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στη Σχολή Γουόρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η Σίλα απέκτησε το πτυχίο της στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Είναι η πρώτη Κωφή Ασιάτισσα πιλότος και έχει κάνει πρακτική στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA. Η Σίλα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προσβάσιμης διαστημικής τεχνολογίας και την υποστήριξη αλλαγών πολιτικής για να καταστεί η αεροδιαστημική και η αεροπορία, κλάδοι παραδοσιακά κλειστοί σε άτομα με αναπηρία, πιο ανοικτοί.

Η Δρ Ρενέ Χόρτον είναι βαρήκοη υπέρμαχη της διαφορετικότητας και της ένταξης στο STEM και ιδρύτρια της Unapologetically Being, Inc. Είναι από το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η Ρενέ είναι επίσης η πρώτη Αφροαμερικανή που έλαβε Διδακτορικό στην Επιστήμη των Υλικών με ειδίκευση στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως αναπληρώτρια αξιοπλοΐας της NASA στο έργο Electric Powertrain Flight Demonstrator.

Ο Χοσέ Λουίς ντε Αγκούστο είναι μηχανικός αεροδιαστημικής, εμπορικός πιλότος, εκπαιδευτής πτήσης και χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου. Ο Χοσέ έχει εργαστεί στην Airbus ως μηχανικός πιστοποίησης και μηχανικός πτήσεων. Το 2019 ίδρυσε τη Newwings, μια σχολή πιλότων για άτομα με αναπηρία. Ο Χοσέ ήταν μεταξύ των προεπιλεγμένων υποψηφίων για το «Παραστροναύτη Έργο» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Η Μίτσι Μπεντχάους απέκτησε πτυχίο στη Μηχανική Μηχατρονικής και ακολουθεί μεταπτυχιακό στη Μηχανική Αεροδιαστημικής με ειδίκευση στο διάστημα και την αστροφυσική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Αυτή τη στιγμή κάνει πρακτική στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR). Η Μίτσι είναι λάτρης των σπορ, της αρέσει να παίζει τένις με αναπηρικό αμαξίδιο και καρτ.

Ο Ντουέην Φερνάντες Dwayne Fernandes (αυτός/αυτός) με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκε στην Αυστραλία και είναι διπλά ακρωτηριασμένος. Εργάζεται ως Διευθυντής Προσβάσιμης Παράδοσης Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) για την κυβέρνηση της πολιτείας. Ο Ντουέην συνίδρυσε επίσης την Minds at Play, μια εθνική εταιρεία κοινωνικών τυχερών παιχνιδιών που αναπτύσσει βασικές κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες για τους παίκτες μέσω παιχνιδιών όπως το Dungeons and Dragons και το Minecraft. Εργάζεται με σκοπό την ενίσχυση στην κατανόηση των ανθρώπων για την ένταξη των αναπηριών όσον αφορά τις υποδομές, την παροχή υπηρεσιών και την απασχόληση.

Ο Τζον Κεμπ είναι άτομο με αναπηρία και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Τζορτζτάοουν και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουοσμπερν. Ο Τζον συνίδρυσε την Αμερικανική Ένωση Ατόμων με Αναπηρία, υπηρετεί ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Lakeshore και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Αναπηρία της Delta Air Lines. Στον Τζον έχει απονεμηθεί το βραβείο Henry B. Betts, που θεωρείται ως η υψηλότερη διάκριση της Αμερικής για την ηγεσία και την υπηρεσία στην αναπηρία, και το βραβείο Dole Leadership Prize, το οποίο στο παρελθόν έχουν λάβει -μεταξύ άλλων- ο Νέλσον Μαντέλα και δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ.

Η Κάλεϊ Λούνεϊ είναι νευροδιαφορετική και αναλύτρια της διαστημικής αποστολής στην L3Harris Technologies. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αεροναυπηγική Embry-Riddle με πτυχίο στην Αεροδιαστημική Μηχανική και μεταπτυχιακό στη Μηχανική Διαστημικών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Η Κάλεϊ είναι η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Reinvented Inc., μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση νεαρών κοριτσιών να ακολουθήσουν τομείς STEM.


Πλήρωμα που έχει ξανασυμμετάσχει

Η Δρ Σέρι Γουέλς-Τζένσεν είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Bowling Green Stat. Έλαβε το διδακτορικό της στη γλωσσολογία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Σέρι αφορούν κοινωνικές πτυχές της αστροβιολογίας, τις μελέτες αναπηρίας και πώς το σχήμα του σώματος και η αισθητηριακή εισροή μπορεί να επηρεάσουν τη γλωσσική δομή οποιασδήποτε εξωγήινης νοημοσύνης ενδεχομένως συναντήσουμε κάποια μέρα. Είναι Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου της NASA Baruch S. Blumberg 2022-2023 στην Αστροβιολογία, την Εξερεύνηση και την Επιστημονική Καινοτομία. Η Σέρι πέταξε ως μέρος του πληρώματος με αναπηρία όρασης στο AA1.

Ο Έρικ Ίνγκραμ είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SCOUT Inc., μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ που αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες για να επιτρέψει μια νέα εποχή διαστημικής ασφάλειας και διαφάνειας. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Space Frontier Foundation. Πριν από το SCOUT, ο Έρικ υπηρέτησε ως Αεροδιαστημικός Μηχανικός για το Τμήμα Αδειών και Αξιολόγησης του Γραφείου Εμπορικής Διαστημικής Μεταφοράς της FAA. Ο Έρικ πέταξε ως μέλος του πληρώματος με αναπηρία κινητικότητας στο AA1.

Ο Έρικ Σίαρ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όπου σπουδάζει χημικός μηχανικός με στόχο να εργαστεί στη διαστημική βιομηχανία για την υποστήριξη της ζωής και την επιτόπια χρήση πόρων. Ο Έρικ εργάζεται ως βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα για νέες τεχνικές παραγωγής υδρογόνου. Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει πτυχία στη φυσική και την πλανητική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο York του Τορόντο. Ο Έρικ πέταξε ως μέλος του πληρώματος με αναπηρία ακοής στο AA1.

Η Μαίρη Κούπερ είναι φοιτήτρια που παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αεροναυπηγική & Αστροναυτική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, από όπου αποφοίτησε πρόσφατα με προπτυχιακό τίτλο στην Αεροδιαστημική Μηχανική & Επιστήμη Υπολογιστών. Η Μαίρη είναι αθλήτρια με διακρίσεις και ακρωτηριασμένη κάτω από το γόνατο. Είναι επίσης συνεργάτιδα του 2020 Brooke Owens, του 2020 Lime Connect Fellow και του 2021 του Matthew Isakowtiz Fellow. Η Μαίρη εργάστηκε στο SpaceX στην ομάδα εκπαίδευσης αστροναυτών για να βοηθήσει στην προετοιμασία των Polaris Dawn, NASA Crew-5 και Crew-6 για διαστημικές πτήσεις. Η Μαίρη πέταξε ως μέλος του πληρώματος με αναπηρία κινητικότητας στο AA1.


Σχετικά με το AstroAccess

Το AstroAccess αποσκοπεί στην προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην εξερεύνηση του διαστήματος προς όφελος της ανθρωπότητας, με απώτερο στόχο να πετάξει ένα ή περισσότερα μέλη της ομάδας στο διάστημα τα επόμενα χρόνια. Το έργο υποστηρίζεται μέσω του Ιδρύματος Whitesides και αποτελεί μέρος της SciAccess, Inc., ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο STEM. Ο δημοσιονομικός χορηγός του έργου είναι το Spacekind Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπεράσπισης του διαστήματος.

Για γενικές ερωτήσεις: info@astroaccess.org

Για τύπο και μέσα ενημέρωσης: press@astroaccess.org



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Εληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου