Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Head-lines: μια εκπομπή για την ψυχική υγεία που παρουσιάζεται από μαριονέτες

Το να είσαι παιδί δεν ήταν ποτέ εύκολο και τα τελευταία δύο χρόνια δεν βοήθησαν. Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι αγωνίζονται να βρουν ξανά τους ρυθμούς τους στον κόσμο μας μετά την πανδημία —κατακλυσμένα από (μερικές φορές τρομακτικό) περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νιώθοντας ταυτόχρονα πίεση να πετυχαίνουν καλές αποδόσεις στο σχολείο— σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπλοκών ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων.

Μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων είναι η εκπομπή “Head-lines” των L.A. Times και του Bob Baker Marionette Theatre.


Το "Head-lines" είναι μια ενημερωτική εκπομπή με επίκεντρο την ψυχική υγεία, που παρουσιάζεται από μαριονέτες (και ίσως μερικούς ενήλικες στο παρασκήνιο). Τα τέσσερα επεισόδια εξηγούν περίπλοκες έννοιες ψυχικής υγείας στα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τα θέματα του άγχους, της έλλειψης στέγης, των φόβων και της θλίψης. Στόχος της εκπομπής είναι να γνωρίσει στα παιδιά νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και να βοηθήσει το κοινό να αναπτύξει χαρακτηριστικά ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η εκπομπή "Head-lines" θέλοντας να διευκολύνει τους ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικούς κλπ) να συνεχίσουν τη συζήτηση αφού παρακολουθήσουν τα επεισόδια, παρέχει διάφορες πηγές και οδηγίες.

Κάτι σημαντικό, το οποίο καλώς αναφέρεται, είναι το παρακάτω μήνυμα προς τους ενήλικες:
«Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνετε αυτές τις συζητήσεις ως οικογένεια, να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας — μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε τα παιδιά μας να ανοιχτούν. Είναι απόλυτα κατανοητό αν είναι διστακτικά στην αρχή. Αλλά με την πάροδο του χρόνου και με την εξάσκηση, ελπίζουμε ότι η οικογένειά σας μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, να αναπτύξει παραγωγικούς τρόπους για να μοιραστείτε περισσότερα σχετικά με την ψυχική υγεία και να έρθετε πιο κοντά. Άλλωστε, εδώ είμαστε όλοι φίλοι!»

Οι βασικοί χαρακτήρες της εκπομπής είναι οι Πάλμι Νομάντερσον και η Λόρα Τζακαράντα


Πάλμι Νομάντερσον (αυτοί/ών)
(Τον ρόλο υποδύεται η Κατ Γουίλιαμς) Kat Williams
Βραβευμέν@ δημοσιογράφ@, οι Πάλμι μετεγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες από την Τζαμάικα, όπου είχαν μία πλούσια γεμάτη εμπειρίες καριέρα. Πρόσφατα κέρδισαν το διάσημο Χρυσό Φοίνικα (σαν Πούλιτζερ, αλλά πιο λαμπερό) για την σειρά τους, «Caleafornia», που διερρευνά τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα δέντρα και τους θάμνους του Λος Άντζελες.



Λόρα Τζακαράντα (αυτή/ης):
(Την υποδύεται η Μόλι Φάιτ)
Ένας άγριος παπαγάλος της Πασαντενάν με ταλέντο να τσιρίζει για τα τελευταία νέα. Είναι μάχιμη ρεπόρτερ των Head-line, περιφέρεται (αρκετά συχνά κρώζοντας) στους πολυσύχναστους και γεμάτους ενδιαφέρον δρόμους του Λος Άντζελες αναζητώντας το επόμενο θέμα της.


Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου