Σε ολόκληρο τον κόσμο, 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Τα πρόωρα μωρά αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη. Η 17η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να φωτίσει τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους παγκοσμίως.
Αναγνωρίζοντας πόσο πολύτιμη είναι η γονική αγκαλιά στο ξεκίνημα της ζωής κάθε παιδιού, διοργανώνεται και στην Μυτιλήνη η δράση του Ηλιτόμηνου με την ευχή και την ελπίδα κάθε παιδί να έχει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή στην αγκαλιά της οικογένειάς του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης, στην οδό Τυρταίου. Η διαδικασία δηλώσεων συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί. Στη δράση θα συμμετέχουν εθελοντικά, οικογένειες με παιδιά έως 14 ετών και οι κούκλες που θα κατασκευαστούν, θα δοθούν ως δωρεά στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. [Περισσότερες πληροφορίες για δήλωση συμμετοχής Δήμητρα Κυρβουγιούκη (6934405882)}.
Το Ηλιτόμηνον, οργάνωση- μέλος του δικτύου εθνικών οργανώσεων του EFCNI, για να υποστηρίξει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, οργάνωσε την πανελλαδική εκστρατεία «Μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά», στην οποία συμμετέχουν ομάδες γονέων και παιδιών από όλη την Ελλάδα, φτιάχνοντας κούκλες δεσίματος/αγκαλιάς (bonding dolls) για τα μωρά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Το δέσιμο είναι ο έντονος δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ του γονέα και του μωρού του. Η κούκλα δεσίματος είναι πολύ απλή κατασκευή φτιαγμένη με απαλή, πολύ τρυφερή στο άγγιγμα πάνα, που δίνεται στη μητέρα για να την κρατήσει στο στήθος της και να πάρει τη μυρωδιά της, κι έτσι, όταν η κούκλα δοθεί στο μωρό, να του δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεται κοντά στη μητέρα του και να του προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια. Αν μόνο η μυρωδιά της μητέρας μπορεί να δράσει παρηγορικά στο μωρό που νοσηλεύεται, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο θεραπευτικά μπορεί να δράσει η αγκαλιά της. Γονείς από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, θεραπευτήρια, γυμναστήρια, χώρους δημιουργικής απασχόλησης κ.α., συμμετέχουν στέλνοντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας παντού, αγκαλιάζοντας μαζί με τα παιδιά τους και κάθε μωρό που γεννήθηκε πολύ νωρίς και πολύ μικρό και αναζητά την πολύτιμη, θεραπευτική αγκαλιά του γονέα του.
Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητα
Φέτος τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) με το μήνυμα «Η αγκαλιά ενός γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης» κάνει ένα παγκόσμιο κάλεσμα για δράση σχετικά με τη Φροντίδα Καγκουρό (KMC). Η KMC είναι η φροντίδα των πρόωρων ή χαμηλού βάρους γέννησης μωρών με συνεχή και παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα ή τον πατέρα. Τα οφέλη της KMC από τη στιγμή της γέννησης τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα είναι πολλά (βελτίωση της θερμορύθμισης του μωρού, πρόληψη των λοιμώξεων, αύξηση μητρικού γάλακτος, θετική επίδραση στη ψυχοκοινωνική και νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του μωρού, μείωση του κινδύνου νεογνικής θνησιμότητας κατά 40%). Παρά τα οφέλη της όμως, μόνο λίγες χώρες έχουν τυποποιήσει επιτυχώς τη φροντίδα δέρμα με δέρμα και σε πολλές οικογένειες σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι δυστυχώς διαθέσιμη. Γι’ αυτό τον λόγο, το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας προσυπογράφουν περισσότερες από 130 οργανώσεις* επιστημόνων υγείας και γονέων σε όλο τον κόσμο, διεκδικώντας ένα μοντέλο φροντίδας στο οποίο οι μητέρες, τα νεογέννητα και οι οικογένειες αποτελούν ένα αδιαχώριστο κέντρο και γύρω από το οποίο οργανώνεται ολόκληρη η παροχή υπηρεσιών μητέρας-νεογέννητου.
ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ & EFCNI
Το «Ηλιτόμηνον» ανήκει στο δίκτυο των εθνικών οργανώσεων μελών του EFCNI. Είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων νεογνών, την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η προωρότητα στις οικογένειες, καθώς και την προβολή της ανάγκης για συντονισμένη δράση, προκειμένου να προστατευθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Το European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τους γονείς και τους ειδικούς επιστήμονες, με στόχο τη βελτίωση της μακροχρόνιας φροντίδας των πρόωρων νεογνών και των νεογέννητων γενικά, και επίσης την παροχή υποστήριξης στις οικογένειές τους. Το EFCNI επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη λαμβάνει το επίπεδο της περίθαλψης που τους αξίζει.
Πηγή: emprosnet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου