Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών

Μπορούν οι βιβλιοθήκες να είναι θεραπευτικές; Η απάντηση είναι ναι! Οι ιστορίες έχουν την ικανότητα να μας αλλάζουν σε συναισθηματικό, κοινωνικό, συμπεριφορικό και ψυχολογικό επίπεδο. Όταν οι ιστορίες χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες μαζί, σε μορφή βιβλίων, τότε η θεραπευτική τους δύναμη μεγαλώνει. Ακόμη και πριν από την πανδημία του Covid-19, υπάρχει ανάγκη να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να συζητήσουμε με την κοινότητά μας και να εμπλέξουμε τους ανθρώπους γύρω μας σε θέματα ψυχικής υγείας και ευημερίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι έχουν ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες που πρέπει να μοιραστούν, χαρακτήρες που θα ήθελαν να σχετίζονται μαζί τους και ασφαλείς χώρους για να το κάνουν. Πιστεύουμε ότι μια βιβλιοθήκη θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος χώρος ασφάλειας και για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας.

Τι θα λέγατε λοιπόν, αν αντί για τα συμβατικά φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση των ψυχικών ασθενειών κάποιος σας συνταγογραφούσε μια επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη; Η Athens Comics Library σε συνεργασία με το Refugee Week Greece επιλέχθηκε από το European Cultural Foundation στο πλαίσιο του Europe Challenge 2022 να σχεδιάσει και να αναπτύξει πιλοτικά ένα πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τη θεραπευτική δύναμη των ιστοριών και τις βιβλιοθήκες ως ασφαλείς χώρους ίασης. Στη διαδρομή μας αυτή αναζητούμε και άλλες βιβλιοθήκες, με τις οποίες θα επιχειρήσουμε να φέρουμε στην επιφάνεια το επίπονο, αλλά και πολλές φορές ταμπού, θέμα της ψυχικής υγείας και να αναζητήσουμε καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισής του.

Το Europe Challenge αντιμετωπίζει ορισμένες από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Ευρώπης με ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας με βιβλιοθήκες και τις κοινότητές τους σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών” θα σχεδιάσουμε ένα επιμορφωτικό εργαστήριο και ένα πιλοτικό έργο συνταγογράφησης των δραστηριοτήτων μιας βιβλιοθήκης.

Αναζητούμε 3 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα που θα ήθελαν να συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πιλοτικό αυτό Πρόγραμμα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και περιλαμβάνει:

– συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 ημερών, με στόχο την ανάδειξη του χώρου της βιβλιοθήκης και της αφήγησης στην εκπαίδευση, αλλά και ως θεραπευτικό εργαλείο και όχημα ανάπτυξης κοινοτήτων.

– συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα “Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών” διάρκειας 3 μηνών

– συμμετοχή στην ημερίδα “Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών” το Μάιο 2023

– περαιτέρω υποστήριξη από την ομάδα της Athens Comics Library σε θέματα διασύνδεσης με την κοινότητα

– διασύνδεση με βιβλιοθήκες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μέσα από το Πρόγραμμα Europe Challenge – European Cultural Foundation

– παρουσίαση του έργου της βιβλιοθήκης σας στο Δίκτυο Europe Challenge – European Cultural Foundation

Για συμμετοχή παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.


Για πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email

dina.ntziora@gmail.com

τηλ: 698 30 50 292

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου