Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

TikTok: Εφτά παιδιά έχουν πεθάνει από το Blackout Challenge

Σε νομικούς μπελάδες έχει μπει το TikTok αφού γονείς που ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους πέθαναν παίζοντας το Blackout Challenge.

Σε μία από τις μηνύσεις μάλιστα αναφέρεται πως εφτά παιδιά πέθαναν πέρυσι πραγματοποιώντας το challenge, αφού η εφαρμογή «τους προέτρεψε να πνιγούν χρησιμοποιώντας ζώνες, λουριά και άλλα παρόμοια αντικείμενα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους». Όλα τα παιδιά ήταν κάτω των 15 ετών, αναφέρει το The Verge.

Η πιο πρόσφατη αγωγή έγινε από τους γονείς της οκτάχρονης Λαλάνι Γουόλτον και της εννιάχρονης Αρριάνι Αρόγιο. Εκτός από τους Γουόλτον και Αρόγιο, οι περιπτώσεις που απαριθμεί είναι:

- Ένας 10χρονος στην Ιταλία που φέρεται να πέθανε τον Ιανουάριο του 2021
- Ένας 12χρονος στο Κολοράντο που φέρεται να πέθανε τον Μάρτιο του 2021
- Ένας 14χρονος στην Αυστραλία που φέρεται να πέθανε τον Ιούνιο του 2021
- Ένας 12χρονος στην Οκλαχόμα που φέρεται να πέθανε τον Ιούλιο του 2021
- Ένας 10χρονος στην Πενσυλβάνια που φέρεται να πέθανε τον Δεκέμβριο του 2021

Η μητέρα του 10χρονου από την Πενσυλβάνια, Νιλα Αντερον, μήνυσε επίσης την εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι η εφαρμογή «προκαλούσε εξαιρετικά και απαράδεκτα επικίνδυνες προκλήσεις».

Σε απάντηση σε αυτή τη μήνυση, το TikTok είπε στην Washington Post ότι είχε αποκλείσει τους χρήστες από την αναζήτηση του Blackout Challenge. Αντί αυτού, οι χρήστες βλέπουν μια από τις προειδοποιητικές οθόνες του που γράφει ότι «ορισμένες διαδικτυακές προκλήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, ενοχλητικές ή ακόμα και κατασκευασμένες».

..
TIK TOK


Ωστόσο οι γονείς ισχυρίζονται πως τα παιδιά τους δεν έκαναν αναζήτηση για το challenge, απλά εμφανίστηκε μπροστά τους στο «For You». Το TikTok όμως συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Αυτό το «challenge» το οποίο οι χρήστες φαίνεται πως το μαθαίνουν από άλλες πηγές και όχι από το TikTok, υπάρχει πολύ πριν τη δημιουργία της πλατφόρμας μας και δεν ήταν ποτέ ένα trend του TikTok.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ασφάλεια του χρήστη και αφαιρούμε αμέσως οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο. Τα βαθύτερά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες για την τραγική απώλειά τους.

Το TikTok έχει πληρώσει εκατομμύρια σε πρόστιμα σχετικά με την πρόσβαση των παιδιών στην πλατφόρμα της στο παρελθόν. Το 2019, συμφώνησε να πληρώσει 5,7 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει χρεώσεις από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου που επέτρεπε σε χρήστες κάτω των 13 ετών να εγγραφούν χωρίς την άδεια γονέα. Ένα χρόνο αργότερα, εισήγαγε τη λειτουργία Family Pairing, η οποία επιτρέπει στους γονείς να συνδέουν τους λογαριασμούς τους με τους λογαριασμούς των παιδιών τους και να ελέγχουν την ποσότητα του περιεχομένου που βλέπουν και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν στην εφαρμογή.

Πηγή: HuffingtonPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου