Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Κύκλος των Κυκλάδων

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από τη Σαντορίνη, πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία. Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Μαΐου, όταν αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε οικογενειακώς το ταξίδι του ερημίτη κάβουρα Φερδινάνδου και της φώκιας Κονσολίνας στα νησιά των Κυκλάδων. Έστω μόνο με τη φαντασία μας, αφού και οι υποχρεώσεις μας, αλλά και ο … προϋπολογισμός αυτού του εγχειρήματος δεν μας επιτρέπουν μία πραγματική τρίμηνη περιήγηση στις Κυκλάδες. 

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, τα πράγματά μας (καπέλα, χυμούς, νερά κλπ), πήραμε τον ταξιδιωτικό μας οδηγό “Ο Κύκλος των Κυκλάδων” και ξεχυθήκαμε στη … βεράντα, όπου διαβάζουμε όλοι μαζί την περιπέτεια των νέων μας φίλων, προσπαθώντας να ακολουθήσουμε όσο μπορούμε τις καταγραφές στο δικό τους ημερολόγιο. Τώρα, μετά τις υπέροχες μουσικές και γευστικές εμπειρίες στην πανέμορφη Σύρο και, αφου βρήκαμε για λίγο καταφύγιο στη Γυάρο, βρισκόμαστε κοντά στην Άνδρο και είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε τη δήμαρχο του νησιού, τη γραμμωτή νεροχελώνα.

Τι είναι η γραμμωτή νεροχελώνα; Κι εμείς δεν ξέραμε, αλλά ευτυχώς οι φίλοι μας κρατούν πολύ ωραίες σημειώσεις στο ημερολόγιό τους κι έτσι μαθαίνουμε πολλά που δεν γνωρίζαμε.



Μας βοηθούν πολύ και οι φανταστικοί χάρτες που έχει για κάθε νησί. Όχι μόνο για να δούμε το κάθε νησί από πιο κοντά και να καταλάβουμε το σχήμα του, αλλά και για να περιηγηθούμε σε αυτό, μέσα από “δρόμους λεπτές γραμμές σαν γρατσουνιές, που σημαδεύουν κάθε νησί” (και τι ωραία η λέξη που μάθαμε: ιζολάριο!) Πού και πού, το ημερολόγιο φιλοξενεί και κολάζ και φωτογραφίες απο τα νησιά ή τους ανθρώπους τους.




Τώρα προσπαθούμε να λύσουμε το μυστήριο με τα παράξενα τραπουλόχαρτα που εμφανίζονται στα διάφορα νησιά, ενώ κάτι πήρε το μάτι μας για πειρατικούς χάρτες που απασχολούν την ετερόκλητη παρέα στη συνέχεια του ταξιδιού. 

Η περιπέτειά μας στον “Κύκλο των Κυκλάδων” συνεχίζεται και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε τα υπόλοιπα μυστικά των κυκλαδιτικών νησιών. Ευχόμαστε μόνο στο τέλος ο διστακτικός ταξιδιώτης Φερινάνδος να έχει απολαύσει την εμπειρία όσο κι εμείς.

Ο Κύκλος των Κυκλάδων
Βάσια Εξάρχου
Εικονογράφηση: Βάσια Εξάρχου, Δημήτρης Δουράμπεης, Άννυ Δαδούκη
Εκδόσεις Κέδρος

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου