Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Δραστηριότητες για το καλοκαίρι για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Συνδυάστε τη διασκέδαση με τη δομή για να προσφέρετε στα παιδιά με ΔΕΠΥ το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής τους. Οι γονείς και οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς μπορείτε να ενισχύσετε την εξυπνάδα των παιδιών σας και να αποφύγετε τη βαρεμάρα κατά τη διάρκεια των ημερών του καλοκαιριού. 

Τα παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ/ΔΕΠ) τα πάνε καλύτερα όταν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν και τι περιμένουν οι άλλοι από αυτά. Αυτό ισχύει κυρίως για τα μικρότερα παιδιά που πολύ γρήγορα αρχίζουν να φωνάζουν ότι βαριούνται όταν δεν συμβαίνει κάτι κάθε δευτερόλεπτο. Επομένως, τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να εξασφαλίσει ότι οι καλοκαιρινές μέρες του παιδιού του έχουν δομή και είναι παράλληλα και πολύ διασκεδαστικές;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει το παιδί να εξασκεί και το πνεύμα και το σώμα του. «Τα παιδιά μπορούν να χάσουν πολλά από όσα κατάφεραν να κερδίσουν με πολύ κόπο και προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς» λέει η Jane Hannah, συγγραφέας του βιβλίου Parenting a Child with Attention Deficit /Hyperactivity Disorder (Μεγαλώνοντας ένα παιδί με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα). Προγραμματίστε μερικές δραστηριότητες που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Αποφασίστε αν μπορείτε να τις κάνετε εσείς οι ίδιοι μαζί με το παιδί σας ή αν θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Διατηρήστε και ενισχύστε ακαδημαϊκά επιτεύγματα με διασκεδαστικές επιβραβεύσεις: Bowling, κολύμβηση, παιδική χαρά.

Δείτε μερικές ιδέες που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία άλλοι γονείς:

- Δημιουργήστε καλοκαιρινές ρουτίνες και προγράμματα: Μην περιμένετε να σας ζητήσει το παιδί σας κατευθύνσεις. Φτιάξτε και κρεμάστε στον τοίχο ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, βάζοντας πάντα ωστόσο και ελεύθερη ώρα. Όταν προκύπτουν νέες ιδέες, μπορείτε να τις προσθέτετε σε αυτές τις ελεύθερες ώρες. Καταγράψτε τα πάντα – από τις απλές, ευέλικτες δραστηριότητες όπως η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και ο υπολογιστής – μέχρι τις πιο δομημένες πχ μαγειρική. 

- Δοκιμάστε καλοκαιρινές δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Θα πρέπει να ικανοποιούν τη φυσική περιέργεια του παιδιού σας για τον κόσμο και να ενθαρρύνουν την διερευνητική του διάθεση. Η πεζοπορία σε ένα μονοπάτι μέσα στη φύση και η δημιουργία έργων τέχνης στα πλαίσια του προγράμματος μιας δημοτικής βιβλιοθήκης είναι καλές δραστηριότητες. Τα παιδιά νιώθουν ικανοποίηση και περηφάνια καθώς αποκτούν νέες δεξιότητες. 

- Προγραμματίστε τουλάχιστον μια επιτυχία την ημέρα. Φροντίστε το παιδί σας να ασχολείται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον με ένα πράγμα στο οποίο είναι πραγματικά καλό ή αγαπάει πολύ. Μπορεί να είναι παιχνίδι με την πλαστελίνη ή ένα επιτραπέζιο. Μην ξεχάσετε να αφήνετε και λίγο χρόνο για να σας μιλάει για αυτό. 

- Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να διασκεδάσει και να μάθει ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλά λογισμικά που έχουν σχεδιαστεί για να διασκεδάζουν και να εκπαιδεύουν τα παιδιά. Υπάρχουν για παράδειγμα λογισμικά φυσικής, γεωγραφίας, μαθηματικών, λογισμικά με παζλ που ακονίζουν το μυαλό του παιδιού και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. 

- Αφήστε το παιδί να αποφασίσει τι θα κάνει. Δώστε του τη δυνατότητα να αποφασίζει από μόνο του τι θα κάνει στον ελεύθερο χρόνο του. Μπορεί να επιλέξει να κολυμπήσει, να κάνει ποδήλατο, να δει τηλεόραση, να διαβάσει κόμικς. Μόλις κάνει αυτό που θέλει και του αρέσει, θα είναι πιο πρόθυμο να ασχοληθεί και με πράγματα που δεν το ενθουσιάζουν πχ με το καθάρισμα του δωματίου του. 

- Διασκεδάστε όλοι μαζί, «οικογενειακά»: Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στο παιδί σας ότι «το αγαπάτε και ότι το αποδέχεστε όπως ακριβώς είναι» λέει η Ann Cathcart, ιδρύτρια μιας εκπαιδευτικής κατασκήνωσης στο Vail του Colorado. «Του δείχνετε επίσης ότι είναι τόσο καλό που θέλετε να οργανώσετε το χρόνο σας για να είστε μαζί του. Μπορεί να παίξετε όλοι μαζί ένα παιχνίδι ή να βγείτε έξω. Όλα είναι καλά.»

- Δώστε του χρόνο να ονειρευτεί: Ακόμα και τα πιο ενεργητικά παιδιά χρειάζονται χρόνο για να ηρεμούν. Βοηθήστε το να βρει ένα χόμπι για να περνάει ήσυχα κάποιες ώρες πχ μπορεί να κάνει μια συλλογή από καπάκια, να ζωγραφίζει, να βγάζει φωτογραφίες, να κρατάει ημερολόγιο. Αν αργεί να πάρει μπρος, προγραμματίστε ήσυχο χρόνο το πρωί και κρατήστε τις δομημένες δραστηριότητες για το απόγευμα, όταν θα είναι πιο συγκεντρωμένο. 

Απόδοση του άρθρου Summer Activities for ADHD Kids της Beth Main

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου