Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023 #EUAccessCity

Tα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως και οποιοδήποτε άλλο άτομο. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εκατομμύρια άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα με φραγμούς στη χρήση των μέσων μεταφοράς, στην πρόσβαση σε κτίρια ή στη λήψη πληροφοριών. Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Η στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 έχει ως στόχο την επίτευξη προόδου στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD). Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει την απονομή του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης. Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει και τιμά την προθυμία, την ικανότητα και τις προσπάθειες μιας πόλης να αυξήσει την προσβασιμότητά της για τα άτομα με αναπηρία, ώστε: 

να εγγυάται ισότιμη πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, 

να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού της και να διασφαλίσει ότι όλοι — 

ανεξαρτήτως ηλικίας, κινητικότητας ή ικανότητας— έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πόρους και τις δραστηριότητες αναψυχής που μπορούν να προσφέρουν οι πόλεις. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιλέξει τον νικητή του τίτλου «Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023» στο πλαίσιο της διοργάνωσης πανευρωπαϊκού διαγωνισμού. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50 000 κατοίκων που βρίσκονται σε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε κράτη μέλη με λιγότερες από δύο τέτοιες πόλεις, μπορούν επίσης να λάβουν μέρος αστικές περιοχές που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες κωμοπόλεις, εάν ο συνολικός πληθυσμός τους υπερβαίνει τους 50 000 κατοίκους. 

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης είναι η απονομή του τίτλου «Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023» στη νικήτρια πόλη και η βράβευση των πόλεων που θα καταλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση. 

Με τον εορτασμό της 10ηςεπετείου του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης (Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την απονομή χρηματικού επάθλου αξίας 350 000 EUR. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ των τριών νικητριών πόλεων (1ο βραβείο: 150 000 EUR, 2ο βραβείο: 120 000 EUR, 3ο βραβείο: 80 000 EUR). 

Για τον σκοπό αυτόν, η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης2023 θεωρείται ότι εμπερικλείει επίσης τους κανόνες του διαγωνισμού για την απονομή και του χρηματικού επάθλου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης διατίθενται στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από όπου προέρχονται και οι πληροφορίες: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1141&langId=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου