Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Η βραχεία λίστα για τα βραβεία Andersen

Η IBBY, η Διεθνής Οργάνωση βιβλίων για νέους, ανακοίνωσε τη βραχεία λίστα με τους υποψήφιους για το φετινό βραβείο Hans Christian Andersen. Στην κατηγορία των συγγραφέων έχουν προταθεί οι Marie-Aude Murail από τη Γαλλία, María Cristina Ramos από την Αργεντινή, Fatima Sharafeddine από τον Λίβανο, Peter Svetina από τη Σλοβενία, Annika Thor από τη Σουηδία και Margaret Wild από την Αυστραλία, ενώ στην κατηγορία των εικονογράφων υποψήφιοι είναι οι Beatrice Alemagna από την Ιταλία, Ryoji Arai από την Ιαπωνία, Iwona Chmielewska από την Πολωνία, Gusti από την Αργεντινή, Suzy Lee from the Republic of Korea, and Sydney Smith from Canada.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από την πρόεδρο Junko Yokota από τις ΗΠΑ και τα μέλη Antoine Al Chartouni (Λίβανος), Marilar Aleixandre (Ισπανία), Evelyn Arizpe (Μεξικό/Βρετανία), Mariella Bertelli (Καναδας), Tina Bilban (Σλοβενία), Viviane Ezratty (Γαλλία), Jiwone Lee (Νότια Κορέα), Robin Morrow (Αυστραλία), Jaana Pesonen (Φινλαδνία) και Cecilia Repetti (Αργεντινή).

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Hans Christian Andersen, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1956, είναι η υψηλότερη διεθνής διάκριση που απονέμεται σε συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων και απονέμονται κάθε δεύτερη χρονιά από την IBBY, αναγνωρίζοντας το δια βίου επίτευγμα των δημιουργών, συγγραφέων και εικονογράφων, τα έργα των οποίων έχουν σημαντική και διαρκή συμβολή στην παιδική λογοτεχνία.

Η ανακοίνωση των δύο νικητών θα γίνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου. Τα βραβεία θα δοθούν στους νικητές κατά τη διάρκεια του 38ου Συνεδρίου του IBBY στην πόλη Putrajaya της Μαλαισίας, από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Εξαιρετικά βιβλία!

Παράλληλα με την ανακοίνωση της βραχείας λίστας, η κριτική επιτροπή των βραβείων HCA δημιούργησε μια λίστα με εξαιρετικά βιβλία από τα υποψήφια του 2022 που θεώρησε ότι ήταν αρκετά σημαντικά για να αξίζει να μεταφραστούν παντού, ώστε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να μπορούν να τα διαβάσουν. Ανάμεσα στα συνολικά είκοσι βιβλία που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα, είναι πέρα από τα βιβλία των δημιουργών που έχουν προταθεί για βραβεία και το εικονοβιβλίο της Ιριδας Σαμαρτζή, “Τάτα;;“, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ικαρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου