Οι γυναίκες της Αραβίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τα στοιχεία της UNESCO δείχνουν ότι έως και το 57% των αποφοίτων από τμήματα επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, δηλαδή τα τμήματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στις αραβικές χώρες είναι γυναίκες. Αντίστοιχα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 61% των φοιτητών τμημάτων STEM είναι γυναίκες.
Παρόλα αυτά, η Αλεξάνδρα Παλτ, επικεφαλής του τμήματος εταιρικής ευθύνης της L’Oréal και διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος της L’Oréal, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικά εμπόδια στην επιστημονική τους καριέρα:
«Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν σε διαφορετικά στάδια της επιστημονικής σταδιοδρομίας. Το πρώτο εμπόδιο εμφανίζεται στο σχολείο. Ξέρετε, όταν λένε στα κορίτσια ότι οι επιστήμες, τα μαθηματικά και οι υπολογιστές δεν είναι για αυτές. Αυτό οδηγεί σε αλλαγή ενδιαφερόντων σε πολλά μέρη του κόσμου. Όχι όμως σ’ αυτήν την περιοχή. Κι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για τα τμήματα STEM, τους υπολογιστές, την τεχνολογία γιατί εδώ βλέπουμε ότι ισχύει το αντίθετο. Ένα άλλο εμπόδιο είναι οι γονείς, που πιστεύουν συχνά ότι αυτός δεν είναι ένας ενδιαφέρων τομέας για τις γυναίκες, για να σπουδάσουν τα κορίτσια. Μπορεί λοιπόν να είναι το περιβάλλον, οι γονείς, η οικογένεια, οι δάσκαλοι που μπορεί να είναι αποθαρρυντικοί. Όταν οι γυναίκες πάνε στο πανεπιστήμιο, έχουμε κι άλλα εμπόδια. Υπάρχει προκατάληψη για το φύλο. Υπάρχουν διακρίσεις».
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της προώθησης των επιτευγμάτων των γυναικών επιστημόνων, πραγματοποιείται η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων L'Oreal UNESCO για τα νέα ταλέντα-γυναίκες επιστήμονες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Φέτος έλαβε χώρο στο πλαίσιο της Expo 2020 του Ντουμπάι. Ξεχώρισαν 14 γυναίκες επιστήμονες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δύο εκ των οποίων είναι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διακρίθηκαν για την πρωτοποριακή τους έρευνα και τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στη φωτονική και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Μία από τις νικήτριες από τα ΗΑΕ είναι η δρ. Γκάσα Ντουσάκ: «Είναι ένας τομέας που απαιτεί πολλή υπομονή και επιμονή. Το είδος της έρευνας που κάνουμε είναι πολύ ιδιαίτερο. Απαιτεί μεγάλους πόρους και πολλή αφοσίωση από εμάς. Η θετική πλευρά του να βρίσκεσαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολλά πανεπιστήμια που σου προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνεις έρευνα».
Η ενδυνάμωση και η εκπαίδευση των γυναικών είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον, όχι μόνο για την καινοτομία και την ανάπτυξη, αλλά και για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας. Οι γυναίκες στα Εμιράτα γίνονται πρωτοπόρες στον τομέα τους. Η πρόσθετη υποστήριξη από την κυβέρνηση, καθώς και από επιχειρηματικές κοινότητες όπως εδώ στο Επιστημονικό Πάρκο του Ντουμπάι, θα είναι απαραίτητη για να υπάρξει πρόοδος.
Οι γυναίκες από τα Εμιράτα συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους, έχοντας ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στην ιατρική. Αποτελούν τουλάχιστον το 35% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη χώρα. Η Χαλίμα Αλνάκμπι ήταν ανάμεσα στις βραβευθείσες. Επισημαίνει: «Ως γυναίκα από τα Εμιράτα με κατεύθυνση τις επιστήμες, με ενθάρρυναν να συνεχίσω το πτυχίο μου στο STEM. Η κυβέρνηση και διάφοροι μέντορες στο πανεπιστήμιό μου με ενθάρρυναν να ακολουθήσω σταδιοδρομία στην έρευνα. Η έρευνά μου στοχεύει να ενισχύσει τη μεταμόσχευση οργάνων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην ευρύτερη περιοχή, επειδή το αραβικό γονιδίωμα υποεκπροσωπείται στην παγκόσμια βάση δεδομένων γονιδιώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υγειονομική περίθαλψη στην αραβική περιοχή αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις για τη μετουσίωση της βιοϊατρικής έρευνας σε κλινική πράξη».
Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις και αυξημένες επιστημονικές ανάγκες. Ο ρόλος των γυναικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ντουμπάι έχει γίνει πιο σημαντικός από ποτέ. Στην αποστολή στον Άρη των Εμιράτων που εκτοξεύθηκε από το Ντουμπάι, οι γυναίκες αποτελούσαν το 34% της αποστολής και το 80 % της επιστημονικής ομάδας.
Η Σάρα Αλ Αμίρι είναι υπουργός Προηγμένης Τεχνολογίας στα ΗΑΕ και πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας της χώρας: «Είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με αξιόλογες γυναίκες, ειδικά στην επιστημονική ομάδα της αποστολής στον Άρη. Ήταν όλες εκεί, όχι επειδή επιβάλαμε ποσόστωση, αλλά επειδή είχαν όλοι τις ίδιες δυνατότητες επιτυχίας. Οι καλύτεροι εργάστηκαν στην αποστολή, επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε συμβιβασμούς στη διαδικασία».
Η αυξημένη παγκόσμια αναγνώριση, η ευαισθητοποίηση και η συνεχής δέσμευση των ΗΑΕ στις γυναίκες μέσω της προσφοράς περισσότερων ευκαιριών, τόσο επαγγελματικά όσο και εντός της κυβέρνησης, σημαίνει ότι η χώρα οδηγεί την περιοχή προς μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που βασίζεται στη γνώση.
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου