Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

7 Συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει Braille

Διαβάστε παρακάτω επτά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει Braille.

- Δώστε του πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα σε Braille. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά που βλέπουν, έχουν έρθει σε επαφή (χωρίς να το καταλάβουμε) με εκατομμύρια λέξεις πριν αρχίσουν να διαβάζουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και τα τυφλά παιδιά να εκτίθενται σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα σε Braille στο καθημερινό τους περιβάλλον. Εκμεταλλευτείτε όλες τις ευκαιρίες που σας δίνονται ή βάλτε τις δικές σε ετικέτες σε Braille στα αντικείμενα που είναι γύρω σας.

- Δώστε του πολλές ευκαιρίες για να εξασκήσει και να αναπτύξει τη λεπτή του κινητικότητα και γενικά τις κινήσεις των χεριών του. Ενθαρρύνετέ το να ανοίγει και να κλείνει δοχεία και κουτιά, να κουμπώνει κουμπιά, να ανεβάζει φερμουάρ κοκ. Ζητήστε του να σας βοηθήσει στην κουζίνα και βάλτε το να ανακατεύει, να κόβει. Μπορεί αυτά να σας φαίνονται άσχετα με την ανάγνωση, αλλά δεν είναι.

- Βοηθήστε το παιδί σας να εξασκηθεί στην αφήγηση ιστοριών και ιδίως όσων έχουν χρονική αλληλουχία. Η εκμάθηση της Braille είναι μόνο ένα μέρος της διαδικασίας της εκμάθησης της ανάγνωσης. Η γλωσσική ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν ξύπνησαν; Τι έκαναν μετά; Και μετά;

- Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τη θέση, την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό στο χώρο. Εξασκηθείτε στις έννοιες πάνω/ κάτω, μπροστά/ πίσω, δίπλα. Βάλτε το παιδί να σας δείξει όλα αυτά με τη βοήθεια ενός αντικειμένου σε σχέση πάντα με το σώμα του (πχ βάλε το ποτήρι πίσω σου). Στη συνέχεια ζητήστε του να το κάνει με δύο αντικείμενα (πχ βάλε το βιβλία πάνω στο πιάτο).

- Εξασκηθείτε στο μέτρημα. Μετρήστε πράγματα που συναντάτε γύρω σας κατά τη διάρκεια της μέρας, πχ τα πιρούνια στο νεροχύτη, τα σκαλιά στην πολυκατοικία, τα άπλυτα μπλουζάκια στο καλάθι κοκ

- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει βιαστικά και πρόχειρα- τα αντίστοιχα ορνιθοσκαλίσματα- στη μηχανή Braille. Η ανάγνωση και η γραφή πάνε χέρι – χέρι όταν διδάσκουμε στα παιδιά μας αυτές τις δεξιότητες.

- Να διαβάζετε κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε ιστορίες κάθε μέρα. Η έκθεση σε ερεθίσματα σε Braille είναι πολύ σημαντική γενικά, αλλά εξίσου σημαντικό για το παιδί σας είναι να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η Braille είναι ένας κώδικας για την ομιλούμενη γλώσσα. Το να ακούει ιστορίες που του διαβάζετε δυνατά είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αρχίσει να αγαπάει το διάβασμα!

Απόδοση του άρθρου 8 tips to prepare your child to learn to read #braille 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου