Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

‘Accessible Christmas’: Μία εφαρμογή που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Η δωρεάν εφαρμογή Accessible Christmas που είναι διαθέσιμη για Android και iOS, χρησιμοποιεί ένα σύστημα ακουστικών περιγραφών σε διαφορετικές οδούς και λέει στο χρήστη τι “βλέπει” κάθε φορά. 

Η ερευνητική ομάδα για την Ανθρώπινη Γλώσσα και Τεχνολογίες Προσβασιμότητας (Human Language and Accessibility Technologies - HULAT) του Πανεπιστημίου Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης (Universidad Carlos III de Madrid - UC3M) δημιούρηγσε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να απολαύσουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό με φώτα στην πόλη της Μαδρίτης. 

Η δωρεάν εφαρμογή Accessible Christmas, που είναι διαθέσιμη για Android και iOS, χρησιμοποιεί ένα σύστημα ακουστικών περιγραφών σε διαφορετικές οδούς και λέει στο χρήστη τι “βλέπει” κάθε φορά. Ξεκινάει αυτόματα όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει το σύστημα γεωεντοπισμού της. Με το που ενεργοποιείται το σύστημα, αναπαράγεται ακουστική περιγραφή, που ενημερώνει σχετικά με τις παραστάσεις/ τον σχεδιασμό των φώτων, τα χρώματα και την αίσθηση που προκαλούν, καθώς και επιπλέον πληροφορίες για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν. 

Ακόμα, η εφαρμογή επιτρέπει σε κάποιον να απολαύσει τα χριστουγεννιάτικα φώτα της Μαδρίτης, χωρίς να είναι καν εκεί, απλά με την περιήγηση στο κινητό του στη λίστα των διαθέσιμων δρόμων. Κάθε μία καταχώρηση περιλαμβάνει περιγραφή του φωτισμού στην περιοχή, καθώς και της εικόνας που σχηματίζει. 

Η διαδρομή τής εφαρμογής Accessible Christmas περιλαμβάνει 20 σημεία, μεταξύ των οποίων οι Puerta del Sol, Plaza Mayor και Plaza de Canalejas. Υπάρχουν τρεις επιλογές στη μορφή της ακουστικής περιγραφής: μία που χρησιμοποιεί φυσικές/αληθινές φωνές, μία με συνθετικές φωνές και μία με γλώσσα προσαρμοσμένη σε παιδικό κοινό. 

Ο στόχος της εφαρμογής Accessible Christmas είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα άτομα να απολαύσουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Μαδρίτη.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό τής ερευνητικής ομάδας HULAT του τμήματος Πληροφορικής και Μηζανολογίαςτου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης UC3M, το έργο της οποίας αφορά -μεταξύ άλλων - τη διεξαγωγή πρότζεκτ έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικών γλωσσών, την ανάκτηση πληροφοριών και την προσβασιμότητα στις διεπαφές των χρηστών. 


Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου