Ο κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση των ματιών, η οποία στα αρχικά στάδια δεν έχει συμπτώματα, και αν δεν γίνει έγκαιρα θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της όρασης. Η επικρατούσα μέχρι σήμερα άποψη είναι ότι ξεκινά μετά την εφηβεία και, καθώς στα αρχικά στάδια είναι πάθηση ασυμπτωματική, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση στη θεραπεία με σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οπτική οξύτητα του πάσχοντος.
Όπως έδειξε όμως η μελέτη της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας LMVision (Laser and Microsurgery Vision) που παρουσιάστηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη του παιδο-οφθαλμολογικού τμήματος της Μονάδας παιδο-οφθαλμίατρο κ. Μαρίνα Μπαντέκα, πρώιμα σημεία κερατόκωνου εμφανίστηκαν σε παιδιά ακόμη και στη ηλικία των 6 ετών.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εντοπιστεί η συχνότητα εμφάνισης των πρώιμων σημείων του κερατόκωνου στην παιδική ηλικία, όπως αυτά παρατηρούνται στην τοπογραφία κερατοειδούς, μια ειδική εξέταση που δεν είναι τμήμα μιας εξέτασης ρουτίνας, ώστε η διάγνωση να γίνεται εγκαίρως και η θεραπεία με αποτελεσματικότητα.
Η μελέτη αυτή απαίτησε πολλά χρόνια συλλογής στοιχείων και μήνες λεπτομερούς σταδιοποίησης και ανάλυσης από εξειδικευμένους οφθαλμίατρους της μονάδας LMVision. Αναλύθηκαν ανώνυμα οι εξετάσεις 3.458 ματιών από 1.784 παιδιά ηλικίας έως 15,5 ετών, τα οποία είχαν υποβληθεί στην διαγνωστική εξέταση για τον κερατόκωνο, δηλαδή την τοπογραφική απεικόνιση του κερατοειδή στο πλαίσιο του οφθαλμολογικού τους ελέγχου. Η παραπάνω εξέταση γίνεται ταυτόχρονα με τον έλεγχο μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού με το ίδιο σύγχρονομηχάνημα που διαθέτει η Μονάδα,χωρίς τα παιδιά να χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια επιπλέον εξέταση.
«Η τοπογραφία κερατοειδούς, είναι μια μέθοδος γρήγορη και φιλική προς το παιδί (διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και για τα δύο μάτια), αναίμακτη και απολύτως μη παρεμβατική (δεν περιλαμβάνει τη χρήση μυδριατικών σταγόνων ή σκιαγραφικών), και μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη καμπυλότητα και τα κερατομετρικά χαρακτηριστικά του κερατοειδή» σημειώνει η κ. Μαρίνα Μπαντέκα.
«Έχοντας τη δυνατότητα να μελετήσουμε έναν πληθυσμό σχεδόν δυο χιλιάδων παιδιών, σημαντικό σε αριθμό και αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της Βόρειας Ελλάδας μπορέσαμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο 53ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο και στο 35ο Συνέδριο Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής», συμπληρώνει η ίδια.
«Και αυτό σε παιδιά του πληθυσμού της πατρίδας μας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας που κάθε ημέρα εξετάζουμε στο ιατρείο μας» τονίζει ο κ. Λεωνίδας Μαυρουδής, διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας LMVision, ο οποίος και σχεδίασε τη μελέτη.
«Στην υλοποίηση αυτής της μελέτης, συνετέλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια εξετάζουμε με τοπογραφία κερατοειδούς όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς του κέντρου μας, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης εξέτασής τους» αναφέρει ο κ. Μαυρουδής.
Η μέση ηλικία εμφάνισης του κερατόκωνου έχει πτωτική τάση και ο κερατόκωνος πλέον κάνει την εμφάνισή του προ της εφηβείας, ακόμη και στο ηλικιακό γκρουπ 8-12 ετών.
Ύποπτα-προειδοποιητικά σημεία για πιθανή μελλοντική εμφάνιση κερατόκωνου εμφανίζονται στην τοπογραφική απεικόνιση του κερατοειδούς σε ποσοστό 3,6% του πληθυσμού που μελετήθηκε και σε πολύ νεαρότερες ηλικίες από την εφηβεία όπως μέχρι τώρα πιστεύει η πλειονότητα των οφθαλμίατρων.
Αν αυτά τα παιδιά παρακολουθηθούν και διαγνωσθούν έγκαιρα, η θεραπεία θα εφαρμοσθεί πριν την σοβαρή και μη αναστρέψιμη απώλεια οράσεως.
Η παραπάνω μελέτη είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έχουμε αξιόπιστα στοιχεία από τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού με τοπογραφία κερατοειδούς σε παιδική ηλικία. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν τα παιδιά σε κάποια έξτρα εξέταση εκτός από τον έλεγχο μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού μιας και η Μονάδα μας διαθέτει ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που πραγματοποιεί την εξέταση ταυτόχρονα.
«Αυτή η μελέτη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που εξετάζουμε τα παιδιά εμείς οι οφθαλμίατροι!
Η τοπογραφία κερατοειδούς αξίζει να περιλαμβάνεται στην οφθαλμολογική εξέταση ακόμη και σε παιδιά προ της εφηβείας» καταλήγει ο κ Μαυρουδής.
Η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον κερατόκωνο είναι σήμερα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.
Παρακολουθήστε το βίντεο με την παρουσίαση της κυρίας Μπαντέκα.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου