Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Ελευθέρας» [;] οι σκύλοι οδηγοί / βοηθοί αναπήρων, «βάσει του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους»

Προβληματισμό και αγανάκτηση έχει προκαλέσει το άρθρο 21 του Ν. 4830, σύμφωνα με το οποίο οι σκύλοι οδηγοί / βοηθοί αναπήρων, χρήζουν ελευθέρας εισόδου, σε εστιατόρια, επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, «βάσει του μεγέθους και των χαρακτηριστικών τους», χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσδιορισμός για το ποια είναι αυτά και αγνοώντας πλήρως ποιοι σκύλοι εκπαιδεύονται συνήθως ως οδηγοί/βοηθοί αναπήρων.

Το θέμα ανέδειξε η κα Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγος, ιδρύτρια και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Σκύλοι Οδηγοί Λάρα-Lara Guide Dog School.

Παραθέτουμε την ανάρτησή της στο Facebook (από όπου προέρχεται και η φωτογραφία):

Παρακαλώ, κοινοποιήστε να γίνει γνωστός ανοιχτά, ο τρόπος αντιμετώπισης των αναπήρων στην Ελλάδα από την κρατική αρωγή…

Χθες, 15/10 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού και την περασμένη Δευτέρα, έφυγε η Μέη, ο σκύλος-οδηγός μου, που είχε τόσο πολύ προσφέρει όχι μόνο σε εμένα αλλά και στην κοινωνία.

Μέσα σε όλον αυτόν τον πόνο της απώλειας του «άλλου μου μισού» μαθαίνω με τεράστια απογοήτευση, ότι στη νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβάνεται κι ένα άρθρο για τους σκύλους-οδηγούς / βοηθείας, το οποίο αναιρεί την παλιά και μέχρι σήμερα, ισχύουσα νομοθεσία, δίνοντας κυριολεκτικά την αποκλειστική διαχείριση της πρόσβασης των σκύλων-οδηγών στο κεφάλαιο κι αποκλείοντας την βούληση κι ανάγκη των τυφλών και την παρέμβαση του «κράτους δικαίου»!

Συγκεκριμένα το άρθρο 21 του νόμου 4830/2021 γράφει: «Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας, μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ»……(!) ….

Όλοι οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί είναι μεγαλόσωμα ζώα γιατί απλούστατα δεν γίνεται διαφορετικά. Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι Labrador-Retriever.

Από τούδε και στο εξής λοιπόν, κάθε φορά που θα επιχειρούμε να εισέλθουμε μέσα σε ένα εστιατόριο, ένα ταξί, ένα κατάστημα, στη δουλειά μας κλπ οι επαγγελματίες, συνάδελφοι, επιχειρηματίες, εστιάτορες, υπάλληλοι κλπ θα έχουν το δικαίωμα να μας αρνηθούν την είσοδο επειδή ο σκύλος-οδηγός μας «δεν χωράει κάτω από την καρέκλα, δίπλα στο κάθισμα, πιάνει τον διάδρομο, είναι μικρό το μαγαζί, πολύς ο κόσμος…» κλπ κλπ. Και θα πρέπει εμείς να κάνουμε μήνυση, παίρνοντας φωτογραφίες και τοπογραφικά και προσπαθώντας να αποδείξουμε πως ο σκύλος-οδηγός, χωρούσε στο συγκεκριμένο μέρος, δηλαδή πως δεν είμαστε ελέφαντες.

Ποιός θα μας ελέγχει; Ο εστιάτορας, ο ιδιοκτήτης του κολυμβητηρίου; Ο εργοδότης; Ποιος; Και πως;

Και το «ειδικά χαρακτηριστικά» τι σημαίνει; Και ποιός, πώς ορίζει τα «ειδικά χαρακτηριστικά» των ζώων που μας βοηθούν κι έχουμε αγωνιστεί να εκπαιδεύσουμε;

Τι θα γίνει εάν κάποιος πελάτης φοβάται, λέει ότι έχει αλλεργία στους σκύλους κλπ κι ασκήσει πίεση στον επιχειρηματία;

Και με τον όρο «ζώα θεραπείας» τι εννοείται; Κότες, γάτες, κροκόδειλοι; Ο σκύλος θεραπείας, μπορεί να είναι οποιασδήποτε φυλής και μεγέθους και δεν έχει καμία σχέση με τον πιστοποιημένο σκύλο-βοηθό/οδηγό που συνοδεύει αποκλειστικά έναν χειριστή να κινητική, ψυχική ή αισθητηριακή βλάβη.

Τα παλαιότερα νομοθετικά πλαίσια (Αρ. 16 του Ν.4868/10 και Αρ. 46 του Ν.4235), διευκρίνιζαν πως η είσοδος επιτρέπεται παντού και για τους εκπαιδευόμενους σκύλους-οδηγούς/βοηθούς (κουτάβια σε κοινωνικοποίηση κλπ) ενώ δεν πρέπει να φέρουν φίμωτρο ή να μπαίνουν σε κλουβιά ανεξάρτητα από το μέγεθος τους…. το μόνο που έλειπε, ήταν ένα αυτεπάγγελτο (διοικητικό) πρόστιμο ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουμε στην προσωπική διαδικασία να κάνουμε μήνυση σε όποιον μας απαγορεύει την είσοδο με τον σκύλο-οδηγό μας.

Στο άρθρο 21 του Ν. 4830 όχι μόνο δεν προστέθηκε μνοία για διοικητικό πρόστιμο αλλά όλα αυτά, πήγαν περίπατο, ακυρώνοντας έτσι, χρόνια προσωπικών αγωνών ζωής κι όχι μόνο.. προφανώς όχι μόνο δεν συμφέρει κάποιους το πρόστιμο αλλά πλέον η πρόσβαση των σκύλων - οδηγών γίνεται αποκλειστικά με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Έμαθα χθες πως ο Kyriakos Mitsotakis συνάντησε μια τυφλή κοπέλα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού.

Το 2019, με είχε συναντήσει κι εμένα ως στέλεχος της ΝΔ τότε. Και μου είχε υποσχεθεί πως θα φροντίσει να γίνουν οι σκύλοι-οδηγοί, αυτονόητη, κοινωνική πρόνοια και να μην θεωρούνται πολυτέλεια… https://www.thetoc.gr/.../sunantisi-mitsotaki-me-tin-i.../

Μόνο που πλέον, βάσει του νέου νόμου θα πρέπει να κυκλοφορούμε με… τσιουάουα… θα εκπαιδεύουμε σκύλους-οδηγούς για να έχει το δικαίωμα, ο καθένας να μας πετάει έξω, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους… χωρίς καμία αναγνώριση των δικαιωμάτων μας…

ειλικρινά, μπορώ πλέον να πω με σιγουριά πως η Ελλάδα με απογοήτευσε. Έφαγα τη ζωη μου για το τίποτα… και πιστεύετε εσείς πως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα; Μια χώρα που απαξιώνει έτσι τους ανάπηρους πολίτες της, σιγά μη νοιαστεί για τους «κανονικούς»…

Η νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση των σκύλων-οδηγών, ήταν από τα λίγα θετικά κι «επαναστατικά» βήματα που είχαν γίνει στην Ελλάδα στον χώρο των αναπήρων. Στην Ελλάδα με την απίστευτα κακή ρημοτομία των πόλεων, την μισαναπηρική συμπεριφορά των πολιτών της, τον αποκλεισμό των αναπήρων από την παιδεία, την εργασία, την πρόσβαση στον δρόμο, σε καταστήματα, μουσεία, την έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών κλπ μας το πήραν κι αυτό……

Θα ρωτάτε: θα κάνω κάτι για αυτό;

Δεν ξέρω. Δεν αντέχω άλλο…. πείτε ανοιχτά πως οι ανάπηροι και οι ανάπηρες είμαστε βάρος για την κοινωνία των «κανονικών» να τελειώνουμε…

Βαλίτσα στα αεροπλάνα έγιναν οι σκύλοι-οδηγοί οδηγοί για την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο που ψήφισε αυτό το κατά τα άλλα «φιλοζωικό νομοσχέδιο»….

Ακολουθεί το Άρθρο 21 του Ν. 4830.

Άρθρο 21

Σκύλοι βοήθειας και ζώα θεραπείας

1.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

2.Επιτρέπεται η αξιοποίηση σκύλων βοήθειας και ζώων θεραπείας σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, κάθε είδους νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτήρια και γηροκομεία για την υποστήριξη θεραπευτικών σκοπών («ιαματική επικουρία ζώων» ή «Animal Assisted Therapy» ή «Pet Therapy»), ιδίως για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχοκινητικής αποκατάστασης των ασθενών.

3.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας του παρόντος πληρούν τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές υγειονομικές απαιτήσεις.



Περιμένουμε άμεση αντίδραση της Πολιτείας.

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου