Η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1 – Διεθνή Νοήματα). Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (WFD).
Το ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη πρόσβαση στη νοηματική γλώσσα και τις υπηρεσίες στη νοηματική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής εκπαίδευσης που διατίθεται στη νοηματική γλώσσα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κωφού ατόμου και είναι κρίσιμη για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης των νοηματικών γλωσσών ως μέρος της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Υπογραμμίζει επίσης την αρχή "τίποτα για εμάς χωρίς εμάς" όσον αφορά την εργασία με τις κοινότητες των Κωφών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών μόλις 66 χώρες έχουν αναγνωρίσει νομικά τις εθνικές τους νοηματικές γλώσσες. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ποια κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν ρητή νομοθεσία με την οποία αναγνωρίζεται ξεκάθαρα η νοηματική γλώσσα ως διακριτή γλώσσα για όλους τους κωφούς της χώρας.
Να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες που δεν περιλαμβάνονται στο γράφημα, υπάρχουν νόμοι που αναγνωρίζουν έμμεσα ή μερικώς την εθνική νοηματική τους γλώσσα είτε αναφερόμενοι στην προσβασιμότητα μέσω της διερμηνείας σε νοηματική γλώσσα ή στην εκπαίδευση για κωφά παιδιά. Μεταξύ των χωρών αυτών και η Ελλάδα που έχει τέτοιο νόμο από το 2000 (Νόμος 2817). Τέλος, σύμφωνα με το Ethnologue, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 150 γνωστές νοηματικές γλώσσες στον κόσμο.
Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα μία διαδικτυακή εκδήλωση από την WFD σε συνεργασία με την Ιταλική Ομοσπονδία κωφών, στην οποία θα αποκαλυφθεί και το άγαλμα του Vittorio Ieralla, πρώτου προέδρου της WFD. Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Η Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, για ακόμα μία χρονιά, αποτελεί μέρος της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών Ατόμων. Όπως πιθανώς να θυμάστε, πέρυσι λόγω των υγειονομικών συνθηκών, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε το Deafestival από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος. Φέτος, τα αφιερώματα της ΟΜΚΕ γίνονται διαδικτυακά με την ελπίδα ότι του χρόνου θα μπορέσουμε και πάλι να βρεθούμε όλοι μαζί.
Αν παρατηρήσατε, στην ονομασία της Διεθνούς Εβδομάδας προστέθηκε και η λέξη "άτομα". Αυτό ψηφίστηκε στη XVI Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών, έπειτα από αίτημα τακτικών μελών της και εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος.
Το περσινό μήνυμα του António Guterres: "Τη φετινή Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, καλώ τους ηγέτες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ποικιλομορφία των νοηματικών γλωσσών και Κουλτούρων, έτσι ώστε κάθε Κωφό άτομο να δύναται να συμμετέχει και να συμβάλλει στην κοινωνία, και να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του."
Αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα για να δείτε την 421η συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στα Ηνωμένα Έθνη (13/09/2018), που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών.
Ενδεικτικά σημειώνουμε τη δήλωση της G. Bianch ότι "η πλήρης προσβασιμότητα απαιτεί αλλαγή στην κουλτούρα".
Σημείωση: η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 ως ισότιμη της ελληνικής.
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου