Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr. PED-Chef για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Dr. PED-Chef για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και οικογένειες:

Ένας καινοτόμος συνδυασμός της επιστήμης της ιατρικής και της διαιτολογίας με τη μαγειρική και τη γαστρονομία 

Τα ευρήματα της έρευνας του έργου Dr.PED-Chef

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος των παιδίατρων και άλλων επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την πρόληψη και τη διαχείριση της. 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του έργου, οι εταίροι του Dr. PED-Chef πραγματοποίησαν μία χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με θέματα διατροφής και πρόληψης της παχυσαρκίας στην παιδική/εφηβική ηλικία σε ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση της συγκεκριμένης ομάδας-στόχου σχετικά με θέματα διατροφής και διαχείρισης βάρους δεν είναι επαρκής, και ιδιαίτερα όσον αφορά συγκεκριμένους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι έφηβοι. Επιπλέον, οι ομάδες εστιασμένης συζήτησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις χώρες της κοινοπραξίας, ανέδειξαν τις ελλείψεις στις γνώσεις τους. Επίσης ανέδειξαν την ανάγκη για εκπαίδευση στην εφαρμοσμένη διαιτολογία και ειδικότερα σε θέματα επικοινωνίας της υγείας και διατροφικής συμβουλευτικής για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.


Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος του Dr.PED-Chef

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ομάδα του έργου Dr.PED-Chef εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την φροντίδα παιδιών, το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα προώθησης υγιεινής διατροφής και διαχείρισης σωματικού βάρους στην παιδική και εφηβική ηλικία. Εκτός από την εκμάθηση των βασικών αρχών διατροφής και των σχετικών διατροφικών συστάσεων, στόχος της εκπαίδευσης είναι και η απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα επικοινωνίας της υγείας και διατροφικής συμβουλευτικής. Καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί το ότι συνδυάζει τυπικές εκπαιδευτικές τεχνικές με τη νέα προσέγγιση της «ιατρικής μαγειρικής» η οποία έρχεται να «παντρέψει» τη μαγειρική και τη γαστρονομία με την επιστήμη της ιατρικής και της διαιτολογίας.

Η θεματολογία της εκπαίδευσης



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καλύπτει έξι θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από τις θεμελιώδεις και βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής ως μέσο για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Επίσης, μία εκπαιδευτική ενότητα θα αφορά στις διατροφικές συστάσεις και στις συστάσεις για την πρόληψη και διαχείριση της παχυσαρκίας στην παιδική/εφηβική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων χρήσιμων εργαλείων για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στις οικογένειες. Δύο από τις ενότητες θα σχετίζονται με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα επικοινωνίας της υγείας και διατροφικής συμβουλευτικής σε παιδιά και οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν δεξιότητες ώστε να μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά τις διατροφικές συνήθειες, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν βασικά σημεία από τεχνικές όπως η συνέντευξη κινητοποίησης και θεωρίες όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και το Διαθεωρητικό Μοντέλο προκειμένου να μπορούν να απευθυνθούν σε οικογένειες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Τέλος, δυο ενότητες θα είναι αφιερωμένες σε μαθήματα μαγειρικής. Ο συνδυασμός της επιστήμης της ιατρικής και της διαιτολογίας με τη μαγειρική προσφέρει έναν συστηματικό τρόπο κατανόησης και αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών του κάθε ασθενούς, ενώ διαμορφώνει τις πρακτικές και τη συμβουλευτική του θεράποντος ιατρού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με υγιεινές μαγειρικές τεχνικές και σχεδιασμό γευμάτων για παιδιά και εφήβους γενικά, αλλά και ειδικότερα σε καταστάσεις, όπως παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος, οικογένειες που ακολουθούν τη χορτοφαγία, παιδιά με τροφικές αλλεργίες κ.ά.

Η ομάδα του έργου

Το Dr. PED-Chef είναι ένα τριετές πρόγραμμα (1/12/2019 - 30/11/2022) το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή οργανισμών από 6 χώρες: Ινστιτούτο Prolepsis (Ελλάδα), CSI - Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), Andrology Pediatric and Adolescent Foundation (Ιταλία), University of Navarra (Ισπανία) and Gazi University (Τουρκία). 

Το Norwegian University of Science and Technology (NTNU) είναι ο συντονιστής του προγράμματος.

Πηγή: Dr. PED-Chef 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου