Το ενδεχόμενο αύξησης των παιδιατρικών κλινών στα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι νοσηλείες παιδιών με covid φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη των ειδικών ότι το τέταρτο κύμα θα πλήξει περισσότερο τα παιδιά.
Αυτό μετέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε νωρίς το μεσημέρι με υγειονομικούς φορείς, υπό την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου και την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο υπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τους αιρετούς που τους εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα σχολεία και τα κρούσματα που καταγράφονται σε παιδιά, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή οι πληρότητες και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι σε λογικό πλαίσιο. Το παιδιατρικό κομμάτι θα μας απασχολήσει όλους,καθώς οι ειδικοί μας λένε ότι μπορεί το κύμα αυτό να έχει περισσότερα παιδιατρικά χαρακτηριστικά, κάνουμε τις συζητήσεις και για την αύξηση των κλινών, συνολικά των παιδιατρικών, αλλά και να προετοιμάσουμε τις υφιστάμενες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νοσηλείες παιδιών».
Εκτίμησε ωστόσο ότι αυτές οι νοσηλείες αυτές δεν θα είναι βαρύτερες, ώστε να φτάσουν σε επίπεδο ΜΕΘ. «Έχουμε όμως σχέδιο και για αυτό.Ήδη αυξάνουν οι κλίνες ΜΕΘ και για ενήλικες, παρακολουθούμε συνεχώς τα νούμερα, και ανά πάσα στιγμή τις αναβαθμίζουμε, όπως έγινε και στο νοσοκομείο Παπανικολάου με τις 18 κλίνες» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Δεν θα κλείσει η χώρα για τους ανεμβολίαστους
Σε δηλώσεις του πάντως πριν και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τους 14 δημάρχους της Π.Ε Θεσσαλονίκης ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η περιοχή δεν είναι σε κατάσταση που να δικαιολογεί επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την πανδημία κι ότι η σημερινή σύσκεψη είναι προετοιμασίας και συντονισμού ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες με τις περσινές καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα το επανέλαβε και μέσα στη σύσκεψη με τους αιρετούς λέγοντας «δεν μιλάμε σε αυτή τη φάση για νέα περιοριστικά μέτρα. Δεν θα κλείσει η χώρα επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται».
Που είναι περισσότερα τα θετικά κρούσματα
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο θέμα των νοσηλειών επισήμανε ότι τα νούμερα είναι αισιόδοξα ως προς τις νοσηλείες, αλλά πρέπει, όπως είπε «να χτυπήσουμε από νωρίς το καμπανάκι, ώστε με την ομαλή συνεργασία να ξέρουμε ότι θα πάμε στην καλύτερη δυνατή διαχείριση από αυτό που ζήσαμε».
Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για τα νούμερα, καθώς σημείωσε ότι έχουμε ένα 70% εμβολιασμένων και 80% όσων πολιτών είναι άνω των 60 ετών, ενώ ζήτησε να επικροτηθεί η στάση των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν. «Πρέπει να έχουμε στο εξής το αφήγημα όσων έχουν εμβολιαστεί , γιατί πέρα από το φόβο, πρέπει να υπάρχει το θετικό αφήγημα για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και όχι να τους τιμωρούμε.
Απαντώντας στους δημάρχους σχετικά με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους αναφορικά με τα κρούσματα, είπε πως η συζήτηση που έγινε ήταν χρήσιμη και για αυτό «θα προσπαθήσουμε να τη μορφοποιήσουμε, αλλά με συντονισμένες ενέργειες θα πρέπει όλοι να χτυπάμε καμπανάκια όσο πιο νωρίς γίνεται ακόμη και με τα στοιχεία που υπάρχουν».
Δήλωσε πάντως έκπληκτος στους αιρετούς εκπροσώπους της Τ.Α για το γεγονός ότι τα περισσότερα θετικά κρούσματα είναι σε δήμους, όπου υπάρχουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. «Είναι εντυπωσιακό αυτό το γεγονός, αλλά προφανώς εκεί εξυπηρέτησαν και πολίτες από άλλες περιοχές» σχολίασε ο κ. Πλεύρης, ενώ επανέλαβε ότι η Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλά στο ρυθμό των εμβολιασμών, σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου