Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ντίνα Χατζηνικολάου (1931-2021)

Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της ποιήτριας και μουσικού Ντίνας Χατζηνικολάου. Αλιεύσαμε ένα αφιέρωμα που είχαν κάνει στο 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΕΑΕΠ Μελισσιων με αφορμή την επίσκεψή της το Μάιο του 2014.

ΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η Ντίνα Χατζηνικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική και την παιδική λογοτεχνία - ιδιαίτερα με την ποίηση. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και έγραψε τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους ή ακούστηκαν στο ραδιόφωνο. Το 1960, στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, προκρίθηκε το τραγούδι της “Στενό Δρομάκι”, το οποίο ερμήνευσε η Τζένη Βάνου. Το 1966, το τραγούδι της “Μια Συντροφιά”, σε στίχους της ίδιας, προκρίθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Το ερμήνευσαν η Ζωή Κουρούκλη και η Άντζελα Ζήλια.
Έγραψε τη μουσική στο παιδικό θεατρικό έργο της Μαρίας Γκόπη “Ένα Παιδί μέσα στη Νύχτα” και τη μουσική στο γνωστό παραμύθι της Άλκης Γουλιμή "Η Γαλαζούλα".

Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, σε αναγνωστικά του Δημοτικού και σε διάφορα άλλα βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με το βραβείο "Πηνελόπη Δέλτα".

Εκτός από τη γνωστή "Μαριονέτα", μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Πόπης Αστεριάδη, καταθέτω εδώ δύο ακόμη τραγούδια: το "Στενό Δρομάκι" του 1960, σε στίχους της ίδιας, με την Τζένη Βάνου, κι άλλη μια επιτυχία της Πόπης Αστεριάδη, το "Παλιά Γειτονιά", σε στίχους Δημήτρη Γιαννουκάκη, το οποίο με ιδιαίτερη φροντίδα, ευαισθησία και έμπνευση εικονογράφησε η Μαργαρίτα Πάσχου.

Η Ντίνα (Παπασταύρου) Χατζηνικολάου είναι μια εξαιρετική ευαίσθητη γυναικεία φωνή, που έγραψε τραγούδια όταν ακόμα η γυναίκα-συνθέτης ήταν λίγο ως πολύ ένα ταμπού για την ελληνική δισκογραφία. Δεν κυνήγησε την επιτυχία, όχι επειδή την έβλεπε μακριά της, αλλά επειδή μοναδική της πρόθεση ήταν να διοχετεύει την τρυφερότητά της μέσ’ από ένα ουσιαστικο άγγιγμα ψυχών και να απολαμβάνει το παιχνίδι της ίδιας της δημιουργίας. Οι ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάστηκε (Πόπη Αστεριάδη, Τζένη Βάνου, Ζωή Κουρούκλη, Άντζελα Ζήλια, Κρίσταλ κ.ά.) δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη ζεστή, «παρεϊστικη» ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις πρόβες και στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών της.
Έγραψε πολλά τραγούδια, όμως λίγα είχαν την τύχη να δουν το φως της δημοσιότητας. Και δυστυχώς ακόμα λιγότερα να δισκογραφηθούν.

Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ 

(2003) Τα ζώα είναι φίλοι μου, Παγουλάτοι Αφοί [κείμενα, στίχοι]
(2001) Η Αγαπούλα του καλοκαιριού, Ελληνικά Γράμματα
(2000) Όλη η γη τραγουδάει, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1998) Ένα παράξενο ταξίδι, Εκδόσεις Πατάκη
(1998) Χρυσό καλοκαίρι, Εκδόσεις Πατάκη
Χαμόγελα, Ατλαντίς

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2008) Ποιητικές εμμονές, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
(2005) Παίζουμε;, Αστήρ
(2004) Κούκλες και κουκλοθεατρικά, Μικρός Πρίγκηπας
(1993) Τα γιορτινά μας, Παπαδημητρίου

Μεταφράσεις

Lobe, Mira, Ο μικρός εγώ είμαι εγώ, Ατλαντίς


Για το έργο και την προσφορά της Ντίνας Χατζηνικολάου στην ελληνική παιδική λογοτεχνία μπορείτε να διαβάσετε επίσης την πτυχιακή εργασία της κ. Άννας Τσεγκέλη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου