Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ο μητρικός θηλασμός μεταφέρει αντισώματα κατά της covid-19

Το μητρικό γάλα γυναικών, που έχουν εμβολιαστεί έναντι της covid-19, περιέχει αντισώματα κατά της λοίμωξης. Η ποσότητα των αντισωμάτων είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες, οι οποίες θηλάζουν πάνω από 24 μήνες.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία προδημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Pediatrics. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πιθανότατα το μητρικό γάλα εμβολιασμένων γυναικών να προσφέρει στην ανάπτυξη ανοσίας των βρεφών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο ισπανικό, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Nuestra Señora de Candelaria. Πήραν μέρος 97 γυναίκες, οι οποίες θήλαζαν το μωρό τους και είχαν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν 24 θηλάζουσες μητέρες, οι οποίες ήταν ανεμβολίαστες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν μελέτες σε μητέρες μολυσμένες με COVID-19, οι οποίες αποκάλυψαν την παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα. Γεγονός που δίνει ελπίδα προστασίας για βρέφη που θηλάζουν.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν αμφιβολίες για την ασφάλεια του θηλασμού από μητέρες μολυσμένες με SARS-CoV-2. Ορισμένες αρχές το πρότειναν. Η τρέχουσα, παγκόσμια σύσταση είναι να ενθαρρυνθεί ο θηλασμός, καθώς δεν έχει αποδειχθεί τέτοια οδός μετάδοσης του ιού στο βρέφος και τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

Οι Ισπανοί ερευνητές βρήκαν ότι το μητρικό γάλα όλων των εμβολιασμένων μητέρων περιείχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Η επίδραση αυτή φαίνεται ότι διατηρείται για πάνω από 2 χρόνια και επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί τι συμβαίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: virus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου