Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

«Luca»: Ένα σπουδαίο μάθημα… αυτοπεποίθησης από τη νέα ταινία της Pixar που δεν πρέπει να χάσετε

Η νέα ταινια της Disney/Pixar «Luca» έχει πολλά μαθήματα να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους μέσα από την ιστορία που πραγματεύεται.

Μπορεί να υπάρχουν ηθικοί κανόνες για να προκαλείς τον εαυτό σου να κάνει δύσκολα πράγματα, ωστόσο υπάρχει ένα υπέροχο μάθημα μέσα σε αυτήν την ταινία: το πώς να σταματάς τον αρνητικό διάλογο με τον εαυτό σου, την αρνητική φωνή που βάζει εμπόδια.

Σιωπή Μπρούνο!

Υπάρχει μία φράση που επαναλαμβάνεται μέσα στην ταινία και αυτή είναι «Σιωπή, Μπρούνο». Σε μία σκηνή εμφανίζονται οι δύο νέοι φίλοι, ο Αλμπέρτο και ο Λούκα. Ο Λούκα διστάζει γενικά να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, να προκαλέσει λίγο τον εαυτό του και να πάει ένα βήμα παραπέρα, όταν έρχεται η ώρα να δείξει τόλμη. Ο φίλος του Αλμπέρτο, από την άλλη, του διδάσκει μία φράσει την οποία χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο.

Σε μία ξεκαρδιστική συζήτηση μεταξύ του Αλμπέρτο και του Λούκα που προσπαθεί να βρει τον σωστό τόνο για να πει «Σιωπή, Μπρούνο», ο Λούκα αρχίζει να «αγκαλιάζει» αυτήν την φράση με μία θετική οπτική. Αυτή η φράση χρησιμοποείται σε όλη την ταινία σε διάφορες στιγμές ελιγμού. Εξυπηρετεί ως μία φωνή που κατευνάζει τα αρνητικά, μη παραγωγικά συναισθήματα του Λούκα. Ο Αλμπέρτο ακόμη του υπενθυμίζει κάθε φορά ότι «Αυτός είναι ο Μπρούνο», δηλαδή η αρνητική σκέψη και κριτική για τον εαυτό του, προκειμένου ο Λούκα να μην αφήσει να τον κυριεύσει.

Η ταινία κάνει μία φανταστική δουλειά σε αυτήν την σκηνή και δίνει στο παιδί να καταλάβει την αξία της αυτοπεποίθησης και της φιλίας με αστείο και εύκολο πρόσωπο. Με αυτό το μάθημα που διδάσκει η ταινία, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν πότε μιλά ο αρνητικός εσωτερικός εαυτός του και να μπορούν να το κοντρολάρουν.

Αναγνωρίζοντας την κακή εσωτερική φωνή

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε το «Σιωπή, Μπρούνο» είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε πότε μιλά ο κακός μας εαυτός. Μιλάς στον εαυτό σου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ακούς όμως; Κάθισε μία ημέρα ή λίγο παραπάνω, όσο θέλεις, για να καταγράψεις όλες τις σκέψεις που έχεις στο μυαλό σου. Να είσαι σκληρά ειλικρινής με τον εαυτό σου. Πόσες από αυτές τις σκέψεις σου είναι τοξικές;

Τα πρώτα στάδια για να αναγνωρίσεις πώς μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να πάρουν χρόνο και πολλές σημείωσεις. Αν είσαι συνεχώς «στο πόδι», κράτα αυτές τις σημειώσεις στο κινητό σου. Όταν αρχίζεις να αναγνωρίζεςι τα αρνητικά μοτίβα που ακούς στα αυτιά σου, συνειδητοποιείς τι είναι τοξικό και σου βάζει εμπόδια να φτάσεις στους στόχους σου. Όταν θα είσαι πλήρως έτοιμος/η να αναγνωρίζεις την απαισιόδοξη, αρνητική σκέψη, τότε θα καταφέρεις να την κατευνάσεις.

Το επόμενο βήμα

Για να σε αφήσει στην ησυχία σου αυτός ο αρνητισμός, μπορείς να το καταφέρεις με διάφορους τρόπους. Αλλά το καλύτερο είνα να χρησιμοποιήσεις το δικό σου λεξιλόγιο, όπως θεωρείς ότι θα βοηθήσει. Όταν βγει το «διαβολάκι» της αρνητικής σκέψης, μπορείς να του πεις: «Σταμάτα πια!», «Πάψε», «Βούλωσέ το» ή ό,τι άλλο θέλεις και σ’ ευχαριστεί. Όσο πιο δημιουργικός γίνεσαι σε αυτό το κομμάτι, η διαδικασία θα είναι και περισσότερο διασκεδαστική.

Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν δώσεις και όνομα σε αυτήν την εσωτερική φωνή που θέλει να σου καταστρέψει τα πάντα, βοηθά ακόμη περισσότερο να σταματήσουν οι άσχημες σκέψεις. Στην ταινία για παράδειγμα, ο Αλμπέρτο έχει ονομάσει αυτήν τη φωνή «Μπρούνο». Στη διάρκεια της ταινίας, άλλοτε η φράση «Σιωπή, Μπρούνο» λέγεται ψιθυριστά, άλλοτε φωναχτά. Η επιλογή είναι δική σου.

Η τελική φόρμουλα

Τώρα, όλα αυτά συγκέντρωσέ τα γύρω σου νοερά. Μπορείς να αναγνωρίσεις την αρνητική εσωτερική σου φωνή. Τη φωνάζεις με το όνομά της και της λες να σταματήσει. Και μία φιλική συμβουλή. Αυτή η τοξική φωνή μέσα στο κεφάλι σου μπορεί να είναι τρελή και καταστροφική. Εάν θέλεις κάτι παραπάνω για να την κάνεις να σταματήσει, σκέψου αυτό: θα άφηνες κάποιον να μιλήσει τόσο άσχημα στο παιδί σου, όπως μπορεί να μιλάς εσύ στον εαυτό σου; Ποτέ! Ακόμη κι αν το παιδί σου έχει τέτοιες σκέψεις, θα ήθελες να τις σταματήσει. Συνεπώς γιατί εσύ να μην κάνεις το ίδιο για τον εαυτό σου;

Απλά τρία βήματα χρειάζονται: 1) Αναγνώρισε την αρνητική σκέψη 2) Φώναξέ την με το όνομά της 3) Πες της να σταματήσει

Μετά από αυτό, θα συνειδητοποιήσεις, ότι το μυαλό σου θα απελευθερωθεί, θα αλλάξεις διάθεση και θα γεμίσεις αυτοπεποίθηση! Κι αν χρειάζεσαι βοήθεια, μην φοβηθείς. Εμπιστεύσου έναν καλό φίλο! Σίγουρα, θα έχεις κάπου τον δικό σου Αλμπέρτο!

Λίγα λόγια για την ταινία

Πρόκειται για μία ιστορία που τοποθετείται στην ειδυλλιακή ιταλική Ριβιέρα και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του ταλαντούχου Ενρίκο Καζαρόσα, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μήκους με την ταινία «La Luna» , ενώ το τιμόνι της παραγωγής κρατά η Άντρεα Γουόρεν του «Lava» και «Αυτοκίνητα 3».

Ο Λούκα κι ο Αλμπέρτο είναι δυο φίλοι που περιδιαβαίνουν τις ιταλικές ακρογιαλιές και τις παραθαλλάσιες πόλεις. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όταν μπαίνουν στη θάλασσα;

Η ταινία έρχεται τον Ιούλιο στους κινηματογράφους.

Δείτε το τρέιλερ


Πηγή: Scarymommy via infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου