Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Φάρος Τυφλών Ελλάδος: «Η όραση χάθηκε, αλλά η ζωή συνεχίζεται»

Γυμναστήριο, μαθήματα υπολογιστών , θεατρική ομάδα, τμήματα πλεκτού και κομποδετικής, το πρώτο Μουσείο Αφής ,την φορητή συσκευή Smart Guide και μαθήματα Braille είναι μερικά από αυτά που προσφέρει ο «Φάρος Τυφλών Ελλάδος».

Ο «Φάρος Τυφλών Ελλάδος» είναι ένα μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό σωματείο με σκοπό τη δωρεάν στήριξη και φροντίδα τυφλών ατόμων. Κάθε έτος προσφέρουν βοήθεια σε δυο χιλιάδες άτομα και οικογένειες σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και σε χώρες που ζουν ομογενείς του εξωτερικού. «Βεβαίως και εξυπηρετούμε και τους τυφλούς της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βορείου Ελλάδος με πολλές υπηρεσίες μας, τηλεμαθήματα, βιβλία, περιοδικά κλπ.(..) Στις εγκαταστάσεις του στην Καλλιθέα(Αττική), ο Φάρος Τυφλών έχει δημιουργήσει τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές και υπηρεσίες και Παραγωγικά Εργαστήρια, για την κάλυψη των αναγκών ενηλίκων ατόμων με προβλήματα όρασης για αξιοπρεπή, ανεξάρτητη καθημερινότητα και ενεργό κοινωνική και επαγγελματική δράση», σημειώνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Εμμανουήλ Μπασιάς.

Μουσείο Αφής

Το Μουσείο Αφής είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα, το οποίο δίνει την δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία να έχουν μια ευκαιρία μέσω της Αφής να αφουγκραστούν και να μάθουν την πολιτισμική κληρονομιά τους. Χτίστηκε το 1984 και αποτελεί ένα από τα πέντε Μουσεία Αφής που υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αποτελεί δωρεά Εμπειρίκου, την δεκαετία του 50, και είναι προσβάσιμο και σε άτομα με κινητικές, αλλά και λοιπές αναπηρίες. Τις αίθουσές του κοσμούν εκθέματα-πιστά αντίγραφα από τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά εκθέματα που υπάρχουν στα Μουσεία της χώρας μας, άλλα και του εξωτερικού, πλαισιωμένα με πινακίδες περιγραφής αυτών, όχι μόνο στη γραφή βλεπόντων, αλλά και στην ανάγλυφη γραφή Braille» λέει ενώ προσθέτει «Το 2004 άνοιξε τις πόρτες του και στο ευρύτερο κοινό, προσφέροντας και στους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και συνάμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στον χώρο της αναπηρίας και δη της τυφλότητας.

Η πρωτόγνωρη περίοδος προσαρμογής με τον ίο έδωσε την δυνατότητα στο Μουσείο να προχωρήσει σε διαδικτυακή παρουσία με σεμινάρια.

Smart Guide

Το Smart Guide είναι μια ηλεκτρονική φορητή συσκευή, η οποία κατασκευάσετε από τους τυφλούς στις εγκαταστάσεις του σωματείου. Μπορεί κάποιος να το βρει σε πολύ χαμηλή τιμή, σχεδόν 90% χαμηλότερη συγκριτικά με παρόμοια προϊόντα του εξωτερικού.

«Καταρχάς ως συσκευή πλοήγησης, με τεχνολογία που βασίζεται στην χρήση αισθητήρων υπερήχων, ανιχνεύει εμπόδια και κενά σε απόσταση 0,10m - 4,00 m από τον χρήστη, ο οποίος ειδοποιείται σχετικά μέσω ηχητικού σήματος ή δόνησης. Ο χρήστης καθορίζει την μεγίστη απόσταση που θέλει να γίνεται ο έλεγχος και έτσι πληροφορείται για παράδειγμα για κάποιο εμπόδιο στον δρόμο, για ανοίγματα σε πεζοδρόμια, ακόμα και για την κίνηση κατά την αναμονή σε ουρά στην τράπεζα κ.ο.κ. Επίσης, χάρις σε ενσωματωμένο αισθητήρα που διαθέτει, μπορεί να εντοπίζει εάν ο χώρος έχει φωτισμό και πόσο έντονος είναι», περιγράφει κ. Μπασιάς.

Εκτός από αυτό, ο «Φάρος Τυφλών Ελλάδος» κατασκευάζει σκούπες, σφουγγαρίστρες, πλεκτά, κεραμικά και πολλά άλλα. «Υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τα Εργαστήρια αυτά, υποχρεώνοντας το κράτος και γενικά όλο το δημόσιο τομέα, Δήμους, νοσοκομεία, στρατό κλπ., να αγοράζουν τα προϊόντα των εργαστηρίων του Φάρου, το δε Φάρο να προσλαμβάνει στα εργαστήριά του αυτά τυφλούς εργαζόμενους. Είναι μια μορφή επαγγελματικής αποκατάστασης τυφλών, που δεν μπορούν αλλού να αποκατασταθούν. Δυστυχώς όμως ενώ υπάρχει αυτή η υποχρέωση, πολλοί φορείς δεν εφαρμόζουν τους σχετικούς νόμους, με αποτέλεσμα ο Φάρος Τυφλών να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τους σκοπούς του», επισημαίνει ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Όλες οι δραστηριότητες του σωματείου από τα μαθήματα υπολογιστών μέχρι τα διάφορα τμήματα πλεκτού έχουν ως μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε άτομα με προβλήματα όρασης να συμμετέχουν ενεργά και ωφέλιμα ως μέλη μιας κοινωνίας. «Όταν η όραση χαθεί και έχουμε δυστυχώς κατ' έτος πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ο Φάρος είναι εδώ και μας στηρίζει, ενθαρρύνοντάς μας και δημιουργώντας μας την πεποίθηση ότι η όραση χάθηκε, αλλά η ζωή συνεχίζεται και μας δίνει όλα τα εφόδια για την ομαλή συνέχισή της»

Της Ηλιάνας Σακκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου