Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Θεσσαλονίκη: Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας καθάρισαν από σκουπίδια το ρέμα της περιοχής

Το σχολείο δεν αποτελεί μονάχα ένα χώρο, όπου οι μαθητές διδάσκονται διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Είναι ένας χώρος, στον οποίο οι μαθητές γαλουχούνται με αξίες και μαθαίνουν πρώτα από όλα να έχουν σωστή κι υπεύθυνη συμπεριφορά και να συμβάλλουν μελλοντικά στη βελτίωση ολόκληρης της κοινωνίας.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Με αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον και τον τόπο που ζουν, μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας κατά τη διάρκεια σχολικού περιπάτου την περασμένη Παρασκευή καθάρισαν σκουπίδια που υπήρχαν σε διάφορα σημεία, στο ρέμα της Τούμπας. Μάλιστα, οι μαθητές αγόρασαν γάντια και σακούλες από τα χρήματα του ταμείου της τάξης, προκειμένου να προχωρήσουν στον καθαρισμό. Υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια της προσπάθειας των μαθητών ήταν η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας, Γεωργία Σιδηροπούλου.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν οι μαθητές του σχολείου στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μετέβησαν στο ρέμα, προκειμένου να κάνουν μια ηχογράφηση. Εκεί τα παιδιά παρατήρησαν πως ο χώρος ήταν γεμάτος από σκουπίδια όπως συσκευασίες, καπάκια, μπουκάλια, ποτήρια καφέ και διάφορα άλλα.

To ThessToday.gr επικοινώνησε με την υπεύθυνη καθηγήτρια της προσπάθειας, Γεωργία Σιδηροπούλου, η οποία σημείωσε πως οι μαθητές έδειξαν τεράστια επιθυμία ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός πως απευθύνθηκε σε φορείς της πόλης για υποστήριξη, δίχως επιτυχία: “Στη διάρκεια της καραντίνας περπατήσαμε με τα παιδιά στο ρέμα, φτάνοντας μέχρι τα όρια του Σέιχ Σου και συναντήσαμε κι άλλους περιπατητές. Ένας κύριος μάς είπε αυτό που σκεφτόμασταν ήδη, δηλαδή να οργανώσουμε ως σχολείο μια προσπάθεια καθαρισμού του ρέματος. Βέβαια, απευθύνθηκα και στο δήμο Θεσσαλονίκης για υποστήριξη αλλά μου εξήγησαν πως τα ρέματα υπάγονται στη δικαιοδοσία της ΕΥΑΘ ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου και απευθύνθηκα έπειτα μέσω email, δίχως να λάβω κάποια απάντηση. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη επιθυμία, καθώς πρόκειται για ένα χώρο που βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια τους και αποτελεί μια ‘ανάσα’ πρασίνου στα όρια της πόλης. Ο σχολικός περίπατος αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί αυτό που σκεφτόμασταν”, ανέφερε.

Από την πλευρά τους τέσσερις από τους μαθητές-εθελοντές, η Στέλλα Γκότζια, ο Χρήστος Χριστοδουλάκης, η Μαρίνα Πεσκελίδου κι η Μάγδα Μήλιου, τόνισαν πως ένιωσαν χαρά κι υπερηφάνεια για αυτό που κατάφεραν: “Η ιδέα για τον καθαρισμό του ρέματος της Άνω Τούμπας προέκυψε σε μια τυχαία εξόρμησή μας την Καθαρά Δευτέρα. Όταν είδαμε το τοπίο, απογοητευτήκαμε από τα συσσωρευμένα σκουπίδια. Μοιραστήκαμε την ιδέα με την καθηγήτρια μας, Γεωργία Σιδηροπούλου, και με τη βοήθεια του πενταμελούς και μερικών μαθητών του σχολείου μας οργανώθηκε το εγχείρημα. Έτσι την Παρασκευή 21 Μαΐου με χρήματα από το ταμείο της τάξης προμηθευτήκαμε γάντια και σακούλες. Μέσα σε μιάμιση ώρα μαθητές της Γ’ γυμνασίου κατάφεραν να συλλέξουν σημαντική ποσότητα σκουπιδιών. Νιώσαμε χαρούμενοι και περήφανοι που συμβάλλαμε στην αποκατάσταση του ρέματος. Παρά τη δράση μας τα σκουπίδια που παρέμειναν είναι αρκετά, ωστόσο πιστεύουμε πως αν οργανωθούν τα σχολεία για παρόμοιες δράσεις θα ευαισθητοποιηθούμε στη φροντίδα του περιβάλλοντος και θα πιέσουμε τους φορείς να φροντίσουν και τα δυσπρόσιτα σημεία. Ουσιαστικά, όμως, αποτελεσματικοί θα γίνουμε όταν απορρίψουμε τη συνήθεια της κατανάλωσης συσκευασιών μιας χρήσης, πλαστικών ή άλλων. Καλούμε τους αναγνώστες να ανακαλύψουν αυτή τη μικρή όαση, να την απολαμβάνουν και να τη φροντίζουν”, σημείωσαν.

Πηγή: thesstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου