Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Προσβάσιμη Σύρος

Ο Παναγιώτης Κουταβάς, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σύρου, μιλά στην Ισαβέλλα Ζαμπετάκη για τις υποδομές προσβασιμότητας που αναπτύχθηκαν στο νησί.

Πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία ανάπτυξης υποδομών προσβασιμότητας στη Σύρο;

Π.Κ.: Στη Σύρο έχουμε την ευτυχία να έχουμε τον Νίκο Ρούσσο ο οποίος, εκτός από δημότης, είναι πλέον και πρωταθλητής στην ποδηλασία, παίρνοντας τη δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε πριν λίγο καιρό στο Τυμπάκι Ηρακλείου. Λόγω της ιδιαιτερότητας που αντιμετωπίζει στην κίνηση, ξεκίνησε από το 2009 να ευαισθητοποιεί την εκάστοτε δημοτική αρχή και τους συμπολίτες ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και να παραμένουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Άρχισαν λοιπόν να γίνονται κάποια πράγματα, με αργά βήματα στην αρχή και πιο γρήγορα πλέον. Ο Νίκος παραμένει πάντα αρωγός στις προσπάθειές μας και μας συμβουλεύει στην σωστή κατεύθυνση. Αρχικά τοποθετήθηκαν ράμπες στον κεντρικό πεζόδρομο και στην πλατεία και στη συνέχεια εκμεταλλευτήκαμε ευρωπαϊκά προγράμματα και προμηθευτήκαμε μηχανήματα seatrack για πέντε από τις παραλίες του νησιού. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός γιατί δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικές παραλίες. Η Μητρόπολη Σύρου και ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Δωρόθεος ευαισθητοποιήθηκε και δώρισαν ένα ειδικό αναβατόριο που προσαρμόζεται σε όλα τα αμαξίδια κι επιτρέπει πρόσβαση σε κτίρια αλλά και περιοχές με σκαλοπάτια όπως, για παράδειγμα, οι εκκλησίες ή ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Γενικότερα, είμαστε μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία στα θέματα προσβασιμότητας και προσπαθούμε να προβάλουμε τη διάσταση αυτή.Ο Νίκος Ρούσσος (δεξιά) με τον Ι. Παλαμάρη

Έχει αυξηθεί ο αριθμός τουριστών με κινητικές δυσκολίες που επισκέπτονται τη Σύρο;

Π.Κ.: Φέτος το καλοκαίρι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια προβολής των δράσεών μας. Φτιάξαμε ένα βίντεο που προβλήθηκε σε μεγάλα τηλεοπτικά Μέσα αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσμένουμε διευρυμένη προσέλευση την ερχόμενη σεζόν. Παράλληλα, υπάρχει φυσικά και κόσμος με κινητικά προβλήματα που επιλέγει διαχρονικά την Σύρο για τις διακοπές του. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι η Σύρος ψηφίστηκε ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους προορισμούς για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα.Στα γυρίσματα του βίντεο-προβολής της Σύρου ως προσβάσιμος προορισμός

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Π.Κ.: Εδώ και περίπου έναν χρόνο συνεργαζόμαστε με την ΜΚΟ Άγονη Γραμμή – Γόνιμη η οποία ετοιμάζει μια εφαρμογή για άτομα με κινητικές δυσκολίες με την χορηγική προσφορά της Microsoft. Η εφαρμογή αυτή θα διατίθεται δωρεάν και μέσα από τους διαδραστικούς της χάρτες θα ενημερώνει άτομα με κινητικές δυσκολίες για δραστηριότητες και υποδομές σε μια σειρά από νησιά μεταξύ των οποίων και η Σύρος. Μάλιστα ο Ηλίας Αρκουδέας που είναι υπεύθυνος για το project από την πλευρά της Microsoft αντιμετωπίζει και ο ίδιος κινητικές δυσκολίες οπότε φτιάχνει μια εφαρμογή άκρως χρηστική τον ευχαριστούμε πολύ και για ένα λόγο παραπάνω, επειδή είναι φίλος της Σύρου. Στην εφαρμογή είναι χαρτογραφημένες όλες οι θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ σε όλο το νησί, όλα τα ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν τις αντίστοιχες παροχές, οι παραλίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας για το αναβατόριο και, γενικότερα, όποια πληροφορία μπορεί να χρειαστεί ένας επισκέπτης που κινείται με αμαξίδιο. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει την παραλαβή ενός ακόμη μηχανήματος seatrack που θα εγκατασταθεί στην παραλία Κίνι, ολοκληρώνοντας την δράση μας για την πρόσβαση στη θάλασσα.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον η συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και ιδιώτες που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.

Π.Κ.: Οπωσδήποτε! Να φανταστείτε ότι το προηγούμενο διάστημα που έγιναν παρεμβάσεις σε δημοτικό σχολείο της Ερμούπολης, πήραμε κατευθείαν τηλέφωνο τον Νίκο να δοκιμάσει τη ράμπα που τοποθετήσαμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι λειτουργική. Βλέπουμε τα έργα προσβασιμότητας σαν μια αυτονόητη κοινωνική παροχή και απόδειξη του ενδιαφέροντός μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Σίγουρα μας ενδιαφέρει η βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά η βελτίωση της καθημερινότητας είναι ακόμα σημαντικότερη.

Στο πλαίσιο της προβολής και προώθησης της Σύρου ως προσβάσιμου προορισμού για άτομα με αναπηρία, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή – Γόνιμη» και την πλατφόρμα ExtraMilers, υλοποιώντας την ιδέα του Νίκου Ρούσσου, προχώρησαν στην παραγωγή βίντεο με σκοπό την ανάδειξη των δραστηριοτήτων και γενικώς των δυνατοτήτων που παρέχει η Σύρος ως τουριστικός προορισμός, φιλικός για άτομα με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου