Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΗΠΑ: Βιβλία κατά του ρατσισμού στο στόχαστρο καταγγελιών από γονείς

Κάθε χρόνο, η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA) δίνει στη δημοσιότητα μία λίστα με τα βιβλία για τα οποία υποβλήθηκαν οι περισσότερες καταγγελίες και τα περισσότερα αιτήματα για απόσυρσή τους από τα ράφια των βιβλιοθηκών κατά το προηγούμενο έτος. Συνήθως στη λίστα αυτή κυριαρχούν βιβλία με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, όμως στη λίστα για το 2020 καταγράφεται μία διαφορετική τάση: ασυνήθιστα πολλές καταγγελίες για βιβλία κατά του ρατσισμού.

Παρότι στην κορυφή της λίστας βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το George (συγγραφέας: Alex Gino), με πρωταγωνίστρια ένα τρανς κορίτσι της Δ’ Δημοτικού, ακριβώς μετά ακολουθούσε το Stamped: Racism, Antiracism, and You (συγγραφείς: Jason Reynolds και Ibram X. Kendi), ένα βιβλίο που καταγράφει το χρονικό του ρατσισμού και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με την ALA, πολλοί γονείς κατήγγειλαν το βιβλίο για «επιλεκτική αφήγηση γεγονότων», ενώ ισχυρίστηκαν ακόμα ότι «δεν περιλαμβάνει τον ρατσισμό σε βάρος όλων των ανθρώπων». Επίσης, τρίτο στη λίστα ήταν το All American Boys (συγγραφείς: Jason Reynolds και Brendan Kiely), που αφηγείται ένα περιστατικό υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε βάρος ενός μαύρου εφήβου. Το βιβλίο καταγγέλθηκε για «προώθηση απόψεων κατά της αστυνομίας», για διχαστικό περιεχόμενο και για «υπερβολικά ευαίσθητο θέμα». Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται δύο ακόμα βιβλία με παρόμοια θέματα, που επίσης καταγγέλθηκαν από γονείς ότι περνούν μηνύματα κατά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ALA, πάνω από 273 τίτλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταγγελίες ή άλλες απαγορεύσεις το 2020, αν και εικάζεται ότι οι περισσότερες τέτοιες απόπειρες δεν καταγράφονται επίσημα.

Πηγή: diastixo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου