Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Συγκέντρωση βιβλίων για την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας

«Επειδή τα βιβλία είναι ο δρόμος της αλλαγής…», η πρωτοβουλία «Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι» επεκτείνει τη δράση της και συγκεντρώνει βιβλία για τη δανειστική - χαριστική βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας.

Μετά, λοιπόν, τη συγκέντρωση και αποστολή ενός μεγάλου αριθμού βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Ελευθερία Χαλίλι και τα μέλη της ομάδας του «Βιβλιοταξιδεύουμε» απευθύνθηκαν στην επιμελήτρια Ανηλίκων και γενική γραμματέα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, Αγγελική Ρουμελιώτου, ώστε να ανακαλύψουν πώς θα μπορούσαν να γίνουν αρωγοί στο έργο της Υπηρεσίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τα μέλη της ομάδας του «Βιβλιοταξιδεύουμε», Ελευθερία Χαλίλι, Ευσταθία Αντωνοπούλου, Θεοδώρα Γαλάνη και Δήμητρα Δημοπούλου και ο υποστηρικτής της δράσης Φώτης Παπαναστασίου, θέλησαν να κρατήσουν την ιδέα με την οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια η δράση της δανειστικής-χαριστικής βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη θυμίζουμε ότι ξεκίνησε για παιδιά και νεαρούς με παραβατική δράση και παιδιά θύματα βίας, τα οποία εντάχθηκαν στα προγράμματα της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας.
«Μοιάζει να είναι μια βιβλιοθήκη, αλλά είναι ένα παράθυρο. Ένα παράθυρο από το οποίο προσπαθούν να δουν έξω κάποια παιδιά· εκείνα που σε μια λανθασμένη στιγμή της παιδικότητάς τους περπάτησαν σε ένα σκοτεινό μονοπάτι. Είναι ένα παράθυρο για να τολμούν τα παιδιά να ονειρεύονται ταξίδια με ανοικτά φτερά, σε τόπους και χρόνους σαν αυτούς που συναντάς μόνο στα βιβλία…», περιγράφει το σκοπό της βιβλιοθήκης έως σήμερα η ομάδα του «Βιβλιοταξιδεύουμε». Και προσθέτει ότι, πλέον, «η βιβλιοθήκη ανοίγεται και σε παιδιά με τα οποία ασχολούνται οι υπηρεσίες λόγω της θυματοποίησής τους. Προσπαθεί να γίνει δρόμος, μήνυμα, στήριξη σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη να σπάσει τη μοναξιά του και να μιλήσει με το δικό του τρόπο γι΄ αυτό που του συμβαίνει. Προσπαθεί να “μιλήσει” και σε γονείς που προβληματίζονται για την προστασία των παιδιών τους και αναζητούν το μονοπάτι».

ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
Η ομάδα μαζί με την επιμελήτρια Ανηλίκων συναποφάσισαν, λοιπόν, να γίνει συλλογή βιβλίων τόσο για τη δανειστική βιβλιοθήκη του Δικαστηρίου Ανηλίκων, όσο και για τη δωρεά μέρους αυτών στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειες.  
Το περιεχόμενο των βιβλίων θα μπορούσε να ανήκει σε δύο ομάδες. Εκείνη που απευθύνεται α) απευθείας στα παιδιά και τους εφήβους με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων βίας, εκφοβισμού, κακοποίησης, και β) στους γονείς με στόχο την ενδυνάμωσή τους και την ενημέρωσή τους για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών.
«Σκοπός της δράσης είναι να συμβάλουμε στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και στην πρόληψη των κινδύνων που ελλοχεύουν, αλλά πιο πολύ να κάνουμε τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει» σημειώνει η ομάδα του «Βιβλιοταξιδεύουμε».

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Αν σκέφτεστε ότι θα θέλατε να γίνετε μέρος αυτής της δράσης, από όπου κι αν βρίσκεστε, τότε ακολουθήστε τον παρακάτω «δρόμο»:
• • Επισκέπτεστε ένα από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία ή επικοινωνείτε μαζί τους τηλεφωνικά ή μέσω email, ή μέσω e-shop στα στοιχεία επικοινωνίας που ακολουθούν. Ενημερώνεστε για τα βιβλία και ολοκληρώνετε την αγορά σας με τον τρόπο που θα σας υποδείξουν.
• • Αφήνετε υποχρεωτικά στο βιβλιοπωλείο τα πλήρη στοιχεία σας (όνομα, email, τηλέφωνο, τίτλος βιβλίου, τιμή αγοράς), ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί η αγορά σας. Αναφορικά με τις online αγορές, στέλνετε τα πλήρη στοιχεία της αγοράς (όνομα, email, τηλέφωνο, τίτλος βιβλίου, βιβλιοπωλείο, τιμή αγοράς) μέσω της σελίδας της δράσης στο Facebook «Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι», ώστε να συμπληρωθεί για εσάς η ειδική φόρμα.
• • Προσφέρετε ένα βιβλίο εντός της προτεινόμενης θεματολογίας από τη βιβλιοθήκη σας που, πλέον, εκπλήρωσε το στόχο του και πάει να συναντήσει νέους αναγνώστες. Μπορείτε να αφήσετε τα βιβλία σας στο House by Phaos (Σφακτηρίας 18, υπεύθυνη Νέλλη Κουβελάκη, η οποία με χαρά δέχτηκε να προσφέρει τον χώρο για τη συγκέντρωση των βιβλίων).

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
- «Βιβλιόπολις», Δήμητρα Δημοπούλου, τηλ. 27210 28828, email: vivliopolis@gmail.com
- «Book store», Κατερίνα Κονταργύρη, τηλ. 27210 22375, email: bookstorekalamata@gmail.com
- «Bookmark», Λυκούργος Καρολεμέας, τηλ. 27210 21100, email: bookmark_kal@hotmail.com
- «Δημητριάδης», Κωνσταντίνος Δημητριάδης, τηλ. 27210 80971
- «Λυμπερόπουλος», Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, τηλ. 27210 93982, email: orders@xartimelani.gr
- «Μακρής, 1928», Λεωνίδας Μακρής, τηλ. 27210 22412, email: makris1928@gmail.com

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Οι υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι: Ελευθερία Χαλίλι, Δήμητρα Δημοπούλου, Θεοδώρα Γαλάνη και Ευσταθία Αντωνοπούλου. Τη δράση υποστηρίζουν οι:
Φώτης Παπαναστασίου – eidikospaidagogos.gr
Φάος ΚοινΣΕπ, Πολυχώρος “House by Phaos”.
Email προγράμματος: vivliotaxidevoume@gmail.com
Σελίδα Facebook: Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι (@vivliotaxidevoume)
Instagram: @vivliotaxidevoume
Φώτης Παπαναστασίου-eidikospaidagogos.gr, email: info@eidikospaidagogos.gr, Σελίδα Facebook: Eidikos Paidagogos, Instagram: @eidikos_paidagogos
Info kiosk: “House by Phaos” Σφακτηρίας 18, Καλαμάτα, τηλ. 27210 94000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου