Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: ΑΒ με χαρά! Οι Χαιρετισμοί για μικρά παιδιά

Με το βιβλίο «ΑΒ με χαρά! Οι Χαιρετισμοί για μικρά παιδιά» της Στέλλας Φουντουκίδου τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας μπορούν να έρθουν σε πρώτη επαφή με απλό και κατανοητό τρόπο με τον ύμνο για την Παναγία, τους Χαιρετισμούς, ενώ ταυτόχρονα να εξασκηθεί και να παίξει με το ελληνικό αλφάβητο.

Οι Χαιρετισμοί αποτελούνται από 24 στροφές (οίκους), κάθε μία από τις οποίες ξεκινά με το αντίστοιχο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου.

Τα παιδιά μαζί με τους ήρωες της Στέλλας Φουντουκίδου, ο τετράχρονος Μενέλαος, η εξάχρονη Σοφία και η οκτάχρονη Δήμητρα, διαβάζουν με εύκολη γλώσσα το νόημα των Χαιρετισμών, επεξεργάζονται τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο και γράφουν, παίζουν με τα γράμματα του αλφάβητου.

Αξιοποιώντας το αλφαβητάρι – ύμνο, κάθε σελίδα είναι δομημένη με ξεκάθαρο τρόπο, με τρεις διακριτές ενότητες. Στο επάνω μέρος βρίσκεται το κείμενο στο οποίο η συγγραφέας έχει αποδώσει με απλό και σύντομο τρόπο το νόημα των Χαιρετισμών. Ακριβώς από κάτω το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφία μίας εικόνας συνδέοντας το απλουστευμένο κείμενο με την εκκλησιαστική πολυσήμαντη απεικόνιση. Τέλος, ακολουθούν ασκήσεις για κάθε γράμμα με λέξεις και εικονογράφηση που σχετίζονται με την ορθόδοξη πίστη.



Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, σημειώνει: «Στο συγκεκριμένο έργο της, η Νηπιαγωγός κ. Στέλλα Φουντουκίδου, δεν περιμένει να οικοδομηθεί εμπειρικά η σχέση των παιδιών με τους γνωστούς Χαιρετισμούς της Παναγίας. Δεν χειραγωγεί τα παιδιά μέχρι την κορυφή του ποιητικού μεγαλείου του Ύμνου, δεν τους δείχνει την απαράμιλλη μουσική σύνθεση, αλλά κάνει κάτι σημαντικότερο. Κατεβάζει τον Ύμνο στις παιδικές διαστάσεις. Τον φέρνει, κομψά και παιδαγωγικά, στα μέτρα των παιδιών αυτής της ηλικίας.»

Στέλλα Φουντουκίδου
Βιβλιοπαρουσίαση: ΑΒ με χαρά! Οι Χαιρετισμοί για μικρά παιδιά
Εκδόσεις Θρακικός Οιωνός
2016

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας ΕΝΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου