Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ψηφιακές δραστηριότητες και παιχνίδια από τα μουσεία μας για τα παιδιά

Πώς διασκεδάζουμε στο σπίτι μπαίνοντας νοερά στα μεγαλύτερα ελληνικά μουσεία; Το Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχουν τις πιο ευφάνταστες προτάσεις προκειμένου να διατηρούν τα παιδιά την επαφή τους με τον πολιτισμό μόνο με ένα κλικ: περιηγήσεις στον κόσμο της αρχαιότητας, παιχνίδια μνήμης και γιγαντομαχίες, ειδικές αποστολές για τα γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και δημιουργική ζωγραφική αρχαίων αντικειμένων, κατασκευές στο χαρτί, μαγειρική και αρχαιοελληνικές γεύσεις.

Ακόμα κι αν τα μουσεία παραμένουν κλειστά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, ο θαυμαστός κόσμος της ιστορίας και της γνώσης ζωντανεύει στο διαδίκτυο παρέχοντας τη δυνατότητα για ασφαλή απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις διαδικτυακές εκπλήξεις των μουσείων. Το ανανεωμένο site του Μουσείου Ακρόπολης μας συνδέει με το acropolismuseumkids.gr όπου η γνώση την αρχαία Ελλάδα μετατρέπεται σε ζωηρό παιχνίδι καθώς οι μικροί φιλότεχνοι καλούνται, μεταξύ άλλων, να κατασκευάσουν με χαρτόνι και ψαλίδι ένα τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα αλλά και να μαγειρέψουν αρχαίων γεύσεις!

Ο ψηφιακός περίπατος στους χώρους του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι σύντομα πραγματικότητα χάρη στην ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά εμπειρία 360º.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του την ψηφιακή δράση ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ εμπνευσμένη από την προϊστορική συλλογή του. Mε αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα αντικείμενα αλλά και για αυτούς που τα δημιούργησαν, τους προϊστορικούς κατοίκους της Μακεδονίας.

Παρόμοια δράση – «Ζωγραφίζω αγαπημένα αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου» – φιλοξενεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στο ψηφιακό λεύκωμά του με φωτογραφίες και σχέδια αγαπημένων εκθεμάτων θα βρείτε τους εναλλακτικούς τρόπους για την κατασκευή πρωτότυπων ευχετήριων καρτών για τη νέα χρονιά.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει φτιάξει το δικό του πρόγραμμα online εργαστηρίων για τα μοναδικά σχήματα των εδωλίων που εκθέτει στους χώρους του. Ανάλογη πρωτοβουλία εγκαινιάζει και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης που έχει ετοιμάσει έναν δίμηνο κύκλο αυτοτελών εργαστηρίων με αφορμή γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Βαν Γκογκ, Μιρό, Κλιμτ, κ.ά.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη καθώς και οι ψηφιακές ξεναγήσεις του για παιδιά παραμένουν διαθέσιμες στον ιστότοπο του #BenaKids, το ίδιο και οι σινέ-περιπέτειες των παιδιών ηλικίας 8-12 ετών, που δημιούργησαν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Θεοχαράκη προσφέρει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη ρητορική, στην τέχνη της αγχιμαχίας, το γνωστό μας σήμερα debate, μέσα από τη διαδικασία εκμάθησης των βασικών κανόνων των ρητορικών αντιπαραθέσεων, η οποία απευθύνεται σε εφήβους από 15 έως 17 ετών. Το σχετικό πρόγραμμα εκτείνεται ως τον Μάρτιο σε επιλεγμένες ημερομηνίες.

Οι διαδικτυακές πρωτοβουλίες και δράσεις των μουσείων φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη κάνοντας τη γνώση διασκεδαστικό παιχνίδι και τις ώρες μέσα στο σπίτι δημιουργία. Οι δημιουργίες των παιδιών αποτελούν στο τέλος κομμάτι μιας πολύτιμης ψηφιακής έκθεσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου