Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Κάποια σχολεία άνοιξαν «αγνώριστα»

Σχολικές μονάδες αξιοποίησαν το διάστημα του lockdown και παρεδόθησαν ξανά στους μαθητές με σημαντικές παρεμβάσεις καλλωπισμού και συντήρησης.

«Αύριο τα σχολεία μας ανοίγουν αγνώριστα», έγραψε με φανερό ενθουσιασμό στο Facebook την Κυριακή η αντιδήμαρχος θεμάτων φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη. Στις φωτογραφίες φαίνονταν οι παρεμβάσεις, με πρώτη και κύρια αυτή στο Δημοτικό Ψυχικού. Τα παρτέρια στον αύλειο χώρο του σχολείου είχαν ανανεωθεί και φυτευθεί, ολόκληρη η αυλή είχε βάλει τα καλά της, αναμένοντας τους μικρούς μαθητές μετά δύο ολόκληρους μήνες. Η δημοτική αρχή δεν άφησε τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος. Εργασίες καλλωπισμού και συντήρησης που «παραδοσιακά» εκτελούνταν στη διάρκεια του καλοκαιριού –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση των έργων και τη διαθεσιμότητα των συνεργείων– έγιναν στη διάρκεια του lockdown. Τα κλειστά σχολεία είναι σκληρή πραγματικότητα, ας βγει τουλάχιστον κάτι καλό από αυτή την ιστορία. 


«Φροντίσαμε το πράσινο των σχολικών αυλών, που είναι ο ζωτικός χώρος για τα παιδιά», είπε στην «Κ» η κ. Ζέππου-Χαρλαύτη. «Προσπαθήσαμε να ομορφύνουμε την εικόνα των αυλών στο μέτρο του δυνατού, όπου υπήρχαν παρτεράκια». Ηταν κάτι σαν προσωπικό στοίχημα για την ίδια, που όπως λέει, «αν δεν ήμουν δικηγόρος θα ήμουν κηπουρός». Το προηγούμενο διάστημα ασχολήθηκε προσωπικά με το έργο, φυτεύοντας, σκαλίζοντας και ποτίζοντας τα παρτέρια πλάι στους υπαλλήλους της υπηρεσίας πρασίνου. 



Διπλή λοιπόν η αγωνία της για το χθεσινό πρώτο κουδούνι, θα αρέσουν στα παιδιά οι αλλαγές; «Μπορώ να πω ότι τις υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό», λέει. «Ακόμη περισσότερο τους άρεσε που τους ζητήσαμε να “υιοθετήσουν” τα παρτέρια, να τα αναλάβουν, να τα προστατεύουν».

Αυτή δεν ήταν η μόνη παρέμβαση. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτριος Γαλάνης, στο σχολείο του Νέου Ψυχικού έγιναν βαψίματα και διάφορες τεχνικές εργασίες, στο δημοτικό της Φιλοθέης φτιάχτηκε η βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων κ.ά. «Φυσικά έγινε απολύμανση όλων των χώρων και οργανώσαμε COVID τεστ για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούσαν». Οπως λέει, η πρώτη μέρα σχολείου πήγε πολύ καλά. «Τα παιδιά είναι πιο προσαρμοστικά από εμάς, πιο πειθαρχημένα, μας έβαλαν τα γυαλιά. Να ’ναι καλά αυτή η γενιά, να μην κάνει τα ίδια λάθη με εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου