Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Η γενιά που αμφισβητεί την ύπαρξη ... της Έλεν Κέλερ.

Πριν λίγες ημέρες, έπεσα πάνω σε δύο δημοσιεύματα για την ίδια- φαινομενικά απίστευτη- θεωρία συνωμοσίας. Η Έλεν Κέλερ ήταν απάτη. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται νέα παιδιά, από τη λεγόμενη Generation Z. Το επιχείρημά τους; Δεν υπάρχει περίπτωση ένα άτομο κωφό και τυφλό να μπορεί να καταφέρει τόσα πολλά πράγματα. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον περασμένο Μάιο, του 2020, εμφανίστηκαν στο TikTok από τη χρήστρια @alleyesonharshita «αποδείξεις» ότι η Έλεν Κέλερ δεν ήταν υπαρκτό άτομο. Το βασικό επιχείρημα της θεωρίας συνοψίζεται στη φράση ότι η Έλεν Κέλερ δεν θα μπορούσε να έχει γράψει την αυτοβιογραφία της, καθώς ήταν τυφλή. 

Δεν γνωρίζουμε εάν ξεκίνησε σαν (αποτυχημένο) αστείο. Όπως έχουμε διαπιστώσει όμως, στο διαδίκτυο και ειδικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μόνο που χρειάζεται μία φήμη, μία ψευδής είδηση, μία βλακεία για να κυκλοφορήσει γρήγορα και να βρει υποστηρικτές, είναι ένα καλό hashtag. Στην προκειμένη, τa #HelenKellerWasntReal, #HelenKeller kai #HelenKellerisoverparty Κι έτσι άρχισαν να εμφανίζονται και άλλα βίντεο, όπως αυτό της  @ansleylbone_ που δήλωνε την στήριξή της στο επιχείρημα ότι η Έλεν Κέλερ είναι μία απάτη (“Helen Keller is a fraud and I stand by that”), ενώ τον Σεπτέμβριο η @vanillaapricot συγκέντρωσε 1,9 εκατομμύρια likes σε ένα βίντεο που παριστάνει την Κέλερ να χαιρετά ένα κηπουρό. 

Δεν είναι τα μόνα. Στο twitter λογαριασμοί όπως @HAKisfake και @HoaxHellen μας αποκαλύπτουν την... απάτη τόσων ετών. Στο Reddit υπάρχουν συζητήσεις/ threads στα οποία αμφισβητούνται ανοικτά όλα τα επιτεύγματα της Κέλερ. Το Youtube φιλοξενεί βίντεο (και podcast) που ξεπερνούν ακόμη και τη μισή ώρα σε διάρκεια, στα οποία οι παρουσιαστές αποδομούν την απάτη της Κέλερ. Ταυτόχρονα, πολλά βίντεο αποσκοπούν απλά και μόνο στην κοροϊδία (κυρίως της τύφλωσης)  της Κέλερ. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Μάιο του 2020, μόνο στο ΤikTok, το περιεχόμενο των αρνητών της Έλεν Κέλερ είχε περισσότερες από 17 εκατομμύρια θεάσεις. 

Η πρώτη επισήμανση αυτής της τάσης έγινε από την Isabella Lahoue, στο άρθρο της “The Generation that Doesn’t Believe Helen Keller Existed.” (Μάιος 2020). Η Lahoue αποδίδει το φαινόμενο στα χαρακτηριστικά της γενιάς Z, την αμφισβήτηση δηλαδή των Μέσων και των πηγών ως αυθεντίες και τη διαρκή αναζήτηση της πραγματικής και μη αλλοιωμένης από τα Μέσα αλήθειας και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ίσως να μην πιστεύουμε σε αυτήν (την Κέλερ) επειδή έχουμε μεγαλώσει σε έναν κόσμο γεμάτο ψευδείς ειδήσεις. Γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν τα Μέσα για να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, αλλά και να ψεύδονται και χάνουμε την πίστη μας στις πηγές που όλοι κάποτε θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εμπιστευτούν. Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα και ψέματα που κυκλοφορούν, που καθιστά αδύνατη τόσο την επεξεργασία όσο και την αποδοχή όλων τους». 

Μία αναζήτηση μέσω των σχετικών hashtag οδηγεί σε πάρα πολλά αντίστοιχα βίντεο, τα οποία έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: τον ισχυρισμό ότι η Έλεν Κέλερ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταφέρει όλα αυτά που ισχυρίζεται λόγω της αναπηρίας της. Υπάρχουν βέβαια και οι απαντήσεις σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Απλά οι δύο πλευρές κινούνται σε παράλληλους και ανεξάρτητους μονόδρομους και όχι σε ουσιαστική συζήτηση.

Όσον αφορά τη διάσταση του αρτιμελισμού (ableism, βλ. περισσότερα εδώ), είναι ένα θέμα που θα αναπτύξουμε σύντομα. Προς το παρόν επισημαίνουμε ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το άρθρο από το TIME που μεταφράσαμε πρόσφατα για τη σημασία που έχει να μαθαίνουμε στο σχολείο για κάθε/την Έλεν Κέλερ.

Ο σεναριογράφος Daniel Kunka, που ξαναέθεσε το ζήτημα πρόσφατα, μετά από την προσωπική του εμπειρία με τα ανίψια του, λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένα TikTok μακριά από τη διαγραφή μας από μία ολόκληρη γενιά» (“We’re all just one TikTok away from being erased from an entire generation."). 

Με πληροφορίες από: 

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας ΕΝΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου