«Αυτό που θέλω να μεταδώσω στον κόσμο είναι η ιδέα ότι εγώ είμαι απλά ένα κορίτσι που αφιερώνεται στο πάθος του και αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας» λέει η Γκιταντζάλι Ράο, η 15χρονη Αμερικανίδα εφευρέτης με καταγωγή από την Ινδία, την οποία το περιοδικό «Τime» ανακήρυξε στις αρχές Δεκεμβρίου «Kid of the Year»
Είναι μόλις δεκαπέντε χρονών και θέλει να αλλάξει τον κόσμο, όπως, άλλωστε, όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση, όμως, με τα περισσότερα δεκαπεντάχρονα αγόρια και κορίτσια, η Γκιταντζάλι Ράο εργάζεται ήδη με στόχο να καταστεί ο κόσμος μας καλύτερος, σημειώνοντας, μάλιστα, εξαιρετικές επιτυχίες. Αρκεί να σημειωθεί ότι έχει ήδη εφεύρει μία συσκευή που ανιχνεύει μόλυβδο στο πόσιμο νερό, μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την αποτροπή περιστατικών εκφοβισμού στο Διαδίκτυο και ένα διαγνωστικό εργαλείο για ανθρώπους εθισμένους στα οπιοειδή.
Στις αρχές του μήνα το περιοδικό «Time» ανακήρυξε την 15χρονη Αμερικανίδα με καταγωγή από την Ινδία, «Kid of the Year», Παιδί της Χρονιάς, ενώ το 2017 η Γκιταντζάλι Ράο ήταν η «κορυφαία νεαρή επιστήμονας της Αμερικής». Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, «Baby Brother Wonders», όταν ήταν μόλις εννιά χρονών. Το πάθος της είναι, φυσικά, η επιστήμη. Θέλει να σπουδάσει γενετική στο MIT, παρότι αλλάζει διαρκώς γνώμη, αλλά έχει κι άλλα ταλέντα: παίζει πιάνο, χορεύει και τραγουδάει και έχει μανία με την ξιφασκία.
Μιλώντας αυτές τις ημέρες στην La Repubblica, με αφορμή την τιμή που της έκανε το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό, η 15χρονη επιστήμονας ανέφερε πως πρότυπό της είναι ο Τζόνας Σολκ, ο αμερικανός ιολόγος κι ερευνητής που ανέπτυξε το πρώτο ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας. Τον θαυμάζει «για την ευφυΐα του και τον αλτρουισμό του. Ανέπτυξε το εμβόλιο και δεν το κατοχύρωσε ποτέ. Θεωρώ πως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε πραγματικά να συνεισφέρουμε στην ευημερία όλων», σημείωσε.
Μιλώντας για την κοινωνική διάσταση της επιστήμης η Ράο επισήμανε πως κατά τη γνώμη της δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα και θετικότητα στον κόσμο δίχως την επιστήμη, στο πλαίσιο της οποίας, διεξάγονται πειράματα και αναπτύσσονται θεωρίες, με στόχο να καταστεί ο κόσμος καλύτερος.
Ειδικά σήμερα η επιστήμη καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας «γιατί η γενιά μας μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρα προβλήματα. Τώρα είναι η ώρα να επιδράσουμε στην κοινωνία. Πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις ιδέες μας και τις επιδιώξεις μας για να εμπνεύσουμε μια θετική αλλαγή».
Εχοντας μάθει από ιδιαίτερα μικρή ηλικία να περνάει από τα λόγια στην πράξη, η Ράο επιδιώκει να δημιουργήσει «ένα κίνημα καινοτόμων». Πώς; Πραγματοποιώντας σεμινάρια σε «περίπου 30.000 μαθητές σε όλον τον κόσμο» με στόχο να τους εμπνεύσει να προβούν σε καινοτομίες. «Το κάθε σεμινάριο συνοδεύεται από διαδραστικές δραστηριότητες οι οποίες επιτρέπουν σε κάθε μαθητή να βρει μία λύση και μία διαδικασία ούτως ώστε να πραγματοποιήσει την ιδέα του», εξήγησε.
Η μέθοδος που ακολουθεί η ίδια αποτελείται από τα εξής βήματα: «παρατήρηση, brainstorming, έρευνα, σύνθεση, κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Ακολουθώ αυτήν τη μέθοδο ανάλογα με τον εκάστοτε στόχο μου, οπότε, μπορεί να χρειαστούν από λίγες ημέρες έως κι ένας χρόνος για την πραγματοποίηση μιας ιδέας, εξαρτάται από τα κίνητρά μου».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως σε πολλές χώρες τα κορίτσια αποθαρρύνονται να αφοσιωθούν στις επιστήμες, η νεαρότατη αμερικανίδα επιστήμονας ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό «τα κορίτσια να έρχονται σε επαφή με άλλα κορίτσια τα οποία είναι σαν κι αυτά, μιλάνε σαν κι αυτά και κάνουν τα ίδια πράγματα, αλλά ασχολούνται επίσης με την επιστήμη».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο το «Παιδί της Χρονιάς» να τρομάζει, λόγω των εξαιρετικών του επιτευγμάτων, τους συνομήλικούς του, η Ράο θέλησε να επισημάνει πως «το ωραίο με την καινοτομία είναι το ότι οποιοσδήποτε μπορεί να καταστεί καινοτόμος. Αυτό που θέλω να μεταδώσω τον κόσμο είναι η ιδέα ότι εγώ είμαι απλά ένα κορίτσι που αφιερώνεται στο πάθος του και αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Κυριαρχεί η πεποίθηση ότι μόνον όσοι έχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο μπορούν να καινοτομήσουν αλλά η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο εάν αφοσιωθεί πραγματικά. Ολοι μας μπορούμε να έχουμε μεγάλα όνειρα, κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει, παρά μόνον εμείς οι ίδιοι».
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου