Μία φωτογραφία στα social media που απεικόνιζε προσεγμένα πακεταρισμένες παιδικές πιτζάμες και παιδικά βιβλία, μας γέννησε το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτήν.
Κάπως έτσι, μάθαμε για την όμορφη πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Πιτζάμα Project», και γνωρίσαμε το υπό σύσταση σωματείο «Τα Βιβλία Παίζει» και τη δράση του.
Όλα ξεκίνησαν στην «Πεταλούδα του Αιγαίου»
«ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ» είναι υπό σύσταση σωματείο που όμως η ιστορία του ξεκίνησε το 2018 στην Αστυπάλαια. Το μικρό, απομακρυσμένο νησί, για δύο συναπτά έτη έγινε το επίκεντρο τριών διοργανώσεων που αφορούσαν το παιδί και τον πολιτισμό, υπό τον σχεδιασμό και την οργάνωση της βραβευμένης από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες συγγραφέα παιδικών βιβλίων Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
Από την αρχή της δράσης, όραμά του ήταν η δημιουργία μιας μεγαλύτερης δομής με στόχο τη διαμόρφωση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή πρακτικών μέσω της λογοτεχνίας και άλλων μορφών τέχνης που συνεισφέρουν και διανθίζουν τη διαπαιδαγώγηση και την προσωπική ολοκλήρωση των παιδιών, δημιουργώντας ένα σοβαρό κοινωνικό κεφάλαιο.
Πρωτεργάτριες και εμπνεύστριες είναι η αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και η κοινωνική επιστήμονας Μάγκυ Δούση που με πλήθος σπουδαίων ανθρώπων και επιστημόνων ένωσαν το κοινό τους όραμα, κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό και τη γνώση, και εγένετο «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ».
Οι δράσεις τους
Η πρώτη τους δράση είναι ένα εικαστικό επιτραπέζιο ημερολόγιο με αποσπώμενο έργο τέχνης το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τέσσερα σχολεία υψηλού συμβολισμού για τους σκοπούς και τις δράσεις του σωματείου (Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας, 9ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Σμίνθης και της Α’ Γυμνασίου του Ειδικού Γυμνασίου Ηλιούπολης) υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Μαριλένας Μελισσηνού.
Κάθε μήνας του ημερολογίου φιλοξενεί ένα δέντρο ιθαγενές ή και όχι, αλλά που ευδοκιμεί στη χώρα μας και μάλιστα γίνεται κομμάτι της ιστορίας της, της φυσικής της και της πολιτισμικής της κληρονομίας. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του εικαστικού προγράμματος έμαθαν για τα χαρακτηριστικά των δέντρων αυτών, για το ταξίδι τους στο χρόνο, πώς ρίζωσαν στον τόπο αυτό και πως ο τόπος αυτός έγινε ο τόπος τους, όπως πρέπει να γίνεται και με τους ανθρώπους.
Η δεύτερη δράση τους, είναι το Πιτζάμα Project. Όπως σημειώνουν για αυτό, οι εμπνεύστριές του:
«Στην πράξη αναγνωρίζουμε ότι, όπως και με τόσα πολλά πράγματα, τα παιδιά που ζουν με αβεβαιότητα λαμβάνουν λιγότερους πόρους που χρειάζονται από παιδιά που ζουν σε προβλέψιμα, σταθερά περιβάλλοντα. Το πρόγραμμα στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά έχουν ίση πρόσβαση σε μια άνετη ρουτίνα ύπνου. Πριν τα Χριστούγεννα 227 παιδιά μεταξύ 3 και 9 ετών που επιβιώνουν με προγράμματα στήριξης της πρόνοιας 10 Δήμων έλαβαν άνετες πιτζάμες και ένα εμπνευσμένο βιβλίο ώστε να τους δημιουργήσουμε μια καλή νύχτα που θα ξημερώσει μία καλή μέρα!»
Τα μελλοντικά τους σχέδια
Τα μελλοντικά τους σχέδια, όπως δηλώνουν, αφορούν προγράμματα, που θα περιέχουν εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις και θα ευαισθητοποιούν τα παιδιά σε θέματα οικολογίας, εστιάζοντας στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Ακόμη, σχεδιάζουν πρωτοποριακές έρευνες που θα αναδεικνύουν παθογένειες της κοινωνίας μας, οι οποίες αφορούν στερεοτυπικές αντιλήψεις που δημιουργούν κοινωνικές δυσλειτουργίες. Παράλληλα, όπως δηλώνουν, ευελπιστούν και στοχεύουν «ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των παιδιών που θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα «Πιτζάμα Project», το οποίο θα συνοδεύεται και από εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιεί σε ενέργειες αλληλεγγύης παιδιά και γονείς.»
Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερα για τις δράσεις τους, ΕΔΩ.
Πηγή: Rosa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου