Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Πώς είναι να ζεις με τύφλωση και κώφωση ταυτόχρονα; Η περίπτωση του Ηλιοτροπίου

Τι είναι η τυφλοκώφωση; Η Ομοσπονδία Τυφλών Ελλάδος έχει δώσει τον ορισμό της πάθησης:

«Ένα πρόσωπο είναι τυφλοκωφό όταν έχει μια συνδυασμένη οπτική και ακουστική αναπηρία. Μερικοί τυφλοκωφοί είναι εντελώς κωφοί και τυφλοί, ενώ άλλοι πάλι, διαθέτουν περιορισμένη ακοή ή όραση. Η σοβαρότητα της ακουστικής και της οπτικής αναπηρίας συνεπάγεται ότι οι τυφλοκωφοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν για πρόσωπα με ακουστική ή οπτική αναπηρία.

Για αυτό η τυφλοκώφωση επιφέρει ακραία δυσκολία στην εκπαίδευση, στην μόρφωση, στην εργασιακή ζωή, στις πολιτιστικές δραστηριότητες και την πληροφόρηση. Για εκείνους που γεννήθηκαν τυφλοκωφοί ή που απέκτησαν την τυφλοκώφωση σε τρυφερή ηλικία, η κατάσταση είναι περιπλεγμένη από το γεγονός ότι αυτοί έχουν προβλήματα προσωπικότητας και συμπεριφοράς. Τέτοιες περιπλοκές μπορούν να περιορίσουν τις δυνατότητές τους να εκμεταλλευτούν την περιορισμένη οπτική ή ακουστική τους δυνατότητα.

Η τυφλοκώφωση, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία ξεχωριστή αναπηρία, που απαιτεί ειδικές μεθόδους επικοινωνίας με σκοπό την διαχείριση των λειτουργιών της καθημερινής ζωής.» Μια απόπειρα ενός καθαρά εκπαιδευτικού ορισμού έκανε και το σχολείο μας στην προσπάθεια του να ορίσει τις περιπτώσεις μαθητών που έπρεπε να δεκτεί. «ΤΥΦΛΟΚΩΦΟ θεωρείται ένα άτομο που έχει συγχρόνως σημαντικές οπτικές και ακουστικές δυσκολίες. Εκπαιδευτικά Τ/Κ θεωρείται ένα άτομο που δεν μπορεί να ωφεληθεί , ούτε μόνο από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες των τυφλών , ούτε μόνο από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες των κωφών, αλλά χρειάζεται άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο.»

Τελειώνοντας, για τον ορισμό της τυφλοκώφωσης πρέπει να επισημάνουμε αλλά και να τονίσουμε ότι η τυφλοκώφωση δεν είναι δυο αναπηρίες ενωμένες μαζί, αλλά, αντίθετα, μία ξεχωριστή αναπηρία».

Η περίπτωση του Ηλιοτρόπιου, μέσα απ’ τα λόγια της αντιπροέδρου του:


Το Ηλιοτρόπιο είναι ο μοναδικός σύλλογος ατόμων με τυφλοκώφωση στην Ελλάδα. Υπάρχει από το 1992 και βοηθάει τουλάχιστον 700 τυφλόκωφα άτομα που έχουν καταγραφεί στην χώρα μας. Ανάμεσα στις δράσεις του συλλόγου σημειώνουμε τις εξής:

-ενημέρωση των αρμόδιων φορέων Υπουργείων Παιδείας και Πρόνοιας ,και προώθηση αιτημάτων
-ευαισθητοποίηση του κοινού
-επισκέψεις κατ`οίκον στις οικογένειες και συμβουλευτική καθοδήγηση
-οργάνωση σεμιναρίων από ειδικευμένους επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό
-οργάνωση συναντήσεων, συνεδρίων ,στην χώρα μας με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις Τυφλοκωφών
-επισκέψεις σε κέντρα τυφλοκωφών εξωτερικού για πληροφόρηση και κατάρτιση παιδαγωγικών προσεγγίσεων
-συμμετοχή τυφλοκωφών παιδιών σε κατασκηνώσεις
-συμμετοχή των τυφλοκωφών παιδιών σε προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας και σε άλλες δραστηριότητες παιδαγωγικών προσεγγίσεων και κοινωνικοποίησης

Το να ζεις σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, που ανέκαθεν υπήρξε εχθρική και αβίωτη για κάθε άτομο που πάσχει από αναπηρία, είναι από μόνο του ένας άθλος. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας οργανισμός που βρίσκεται στο πλευρό ατόμων που έχουν αυτή την τόσο σπάνια αναπηρία, δίνει έστω μια μικρή ελπίδα για το μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου