Τρίτη 6 Απριλίου 2021

“Στενός κορσές”: Μιλήστε στις έφηβες κόρες σας για τη νέα επικίνδυνη μόδα του TikTok!

Η νέα μόδα του κορσέ έχει παρασύρει τις έφηβες χρήστριες του TikTok τις τελευταίες ημέρες, η οποία όμως προβληματίζει γονείς και ειδικούς, αφού δεν κρίνεται ιδιαίτερα ασφαλής. Αυτή, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι προκλήσεις που «κυκλοφορούν» στην εν λόγω πλατφόρμα μπορεί να βάλουν τη ζωή κάποιου παιδιού σε κίνδυνο –πρόσφατα ένας 12χρονος έμεινε εγκεφαλικά νεκρός λόγω ασφυξίας.

Η νέα αυτή μόδα, λοιπόν, επαναφέρει τους κορσέδες και λέγεται, ότι οι έφηβες που την ξεκίνησαν εμπνεύστηκαν μάλλον από την πολύ επιτυχημένη σειρά εποχής του Netflix «Bridgerton». Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Στα βίντεο που δημοσιεύονται, βλέπουμε έφηβες να στριμώχνονται μέσα σε πολύ σφιχτούς κορσέδες και να τραβούν με δύναμη τις κορδέλες τους με στόχο να πετύχουν η μέση τους να έχει διάμετρο το πολύ 23 εκατοστά («9 inches» είναι το ακριβές όνομα της ‘πρόκλησης’). Αυτό, όμως, που τα περισσότερα από αυτά τα κορίτσια δεν γνωρίζουν είναι, ότι ένα τόσο έντονο και επίπονο σφίξιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο για το σώμα τους.

Σύμφωνα με το C-NET, ακτινογραφίες γυναικών που φορούν κορσέδες δείχνουν, ότι το αξεσουάρ αυτό ασκεί τρομερή πίεση στα εσωτερικά όργανα. Τα πλευρά πιέζονται με αφύσικο τρόπο και –το πιο επικίνδυνο- κάνουν τους πνεύμονες να ασφυκτιούν. Έτσι, δεν εκτείνονται όσο πρέπει για να πάρει το άτομο ανάσα, να λάβει δηλαδή το οξυγόνο που χρειάζεται.

Φυσικά, τα κορίτσια στα βίντεο του TikTok δεν φορούν τους πολύ σκληρούς, ιστορικούς κορσέδες, αλλά κάποιες νέες παραλλαγές, με το σφίξιμο δεν διαφέρει και οι έφηβες δεν γνωρίζουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό.

Και δεν είναι μόνο οργανικός ο κίνδυνος, μα και ψυχολογικός, καθώς πρόκειται για μία μόδα που για ακόμα μία φορά διαστρεβλώνει την εικόνα του γυναικείου σώματος κάνοντας τα κορίτσια να πιστεύουν ότι θα έπρεπε να μοιάζουν με κλεψύδρες.

Το τραγούδι που συνοδεύει τα βίντεο, μάλιστα, έχει τον πολύ χαρακτηριστικό στίχο: «Κανείς δεν θέλει μια μέση μεγαλύτερη από 23 εκατοστά».

Και είναι κάτι τέτοιοι στίχοι που καλούν τους γονείς να μιλούν στα παιδιά για τη σημασία του να αγαπούν το σώμα τους όπως ακριβώς και να μην υποκύπτουν στις όποιες πιέσεις των συνομηλίκων για να κερδίσουν την αποδοχή.

Πηγή: moms.com via infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου