Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για ευπαθή άτομα 18-59 ετών

Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 18-59 ετών, που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Αυτό προκύπτει από τη συνεντευξη που παραχώρησε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγειας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στην εφημερίδα Καθημερινή.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται άτομα που πάσχουν από νοσήματα, όπως:
  • νοσογόνος παχυσαρκία
  • διαβήτης
  • όσοι ιστορικό καρκίνου
  • ηπιότερη ανοσοκαταστολή
  • χρόνια νεφρική νόσος
  • αιμοσφαιρινοπάθειες
  • φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων κλπ
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου, όπου ο εμβολιασμός πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας, στα άτομα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ο εμβολιασμός θα γίνει με ηλικιακή προτεραιότητα.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές έθεσαν εξαρχής ως άμεση προτεραιότητα τον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 60 ετών (που το επιθυμούν), καθώς η ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για βαριά νόηση, νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των θανάτων και σχεδόν το 80% των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αφορούν ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω.

Καταγράφονται ήδη οφέλη από το εμβόλιο

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην Καθημερινή ο κ. Θεμιστοκλέους τεκμηριώνεται πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός και πως πράγματι το εμβόλιο είναι το κύριο μέσο εξόδου από την κρίση. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 50% των συμπολιτών μας, ενώ το άλλο 50% παραμένει ανεμβολίαστο.

Κι όμως ακόμη και τόσους εμβολιασμούς, τα οφέλη είναι τεράστια: Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 6.351 κρούσματα covid από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι σήμερα. Τα 5.027 από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ 1.324 κρούσματα είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι από Covid-19 , εκ των οποίων οι 925 – δηλαδή περίπου το 90% -αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί! Από τους υπολοιπους 114 θανάτους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι 86 είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση και 28 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Θυμίζουμε ότι πλήρης ανοσία από τον εμβολιασμό επέρχεται σε 14 ημερες απο τη δεύτερη δόση.

Πηγή: virus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου