Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

7 μάσκες που χρησιμοποιούμε για να κρύβουμε τις ατέλειές μας.

Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ νιώθουν ότι ζουν σε ένα ψέμα. Δημιουργούν προσωπεία για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους για τα οποία ντρέπονται, και μετά περνούν τις μέρες τους φοβούμενοι ότι κάποιος θα αποκαλύψει ότι είναι απάτη. Υπάρχει, ωστόσο, ένας καλύτερος, πιο αυθεντικός τρόπος για να ζει κανείς.

Στο διαδίκτυο, «catfishing» σημαίνει την συνειδητή εξαπάτηση. Όταν ένας χρήστης συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος στους ανυποψίαστους χρήστες. Μετά από χρόνια κοροϊδίας και επικρίσεων για τα δημόσια ατοπήματά τους, οι ενήλικες και τα παιδιά με ΔΕΠΥ γίνονται ειδικοί στην παραπλάνηση, προσπαθώντας να «περάσουν σαν κανονικοί». Δεδομένου του στίγματος γύρω από τη ΔΕΠΥ, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με την κατάσταση αυτή δημιουργούν μια γκαρνταρόμπα μεταμφιέσεων για να τις φορούν όταν οι καταστάσεις απαιτούν συμβιβασμό με τα κλασικά πρότυπα. Μολονότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτά τα θέματα, μερικές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα άτομα με ΔΕΠΥ.

- Ο τελειομανής: πρέπει να τα κάνω όλα τέλεια. Τότε ενδέχεται να μην παρατηρήσει κανείς ότι η υπόλοιπη ζωή μου είναι ένα μπάχαλο. Ο τελειομανής δουλεύει τόσο σκληρά για να αντισταθμίσει τη ΔΕΠΥ που μπορεί να έχει θέματα ελέγχου.

- Η ψυχή του πάρτυ: Εγώ λέω τα αστεία και εσύ γελάς (με αυτά που λέω και όχι με εμένα) και δεν παρατηρείς τα λάθη μου. Η ψυχή του πάρτυ αγαπά να είναι στο επίκεντρο της προσοχής όταν η ανταπόκριση είναι θετική, και κανείς δεν βλέπει τον κλόουν να κλαίει από μέσα του.

- Ο διανοούμενος: Θέλω να δείτε πόσο έξυπνος είμαι, έτσι θα ξεπεράσω όλους τους άλλους στο δωμάτιο. Ο διανοούμενος δουλεύει τόσο σκληρά για να είναι έξυπνος που μερικές φορές καταρρέει μετά από μια εντατική προσπάθεια για την εύρεση ιδεών.

- Ο αποτυχημένος/ το μαύρο πρόβατο: Είναι αποκλειστικά δικό μου λάθος. Είμαι πάντα ο απόκληρος, όσο σκληρά και αν προσπαθώ να σε ευχαριστήσω. Μέσα του, ο αποτυχημένος/ το μαύρο πρόβατο σιχαίνεται να έχει αυτή την ταμπέλα, αλλά έχει συμβιβαστεί με μια ζωή αποτυχιών, υποεπιδόσεων και αυτολύπησης.

- Ο αφελής: Με αποκαλούν αφελή κι επιπόλαιο σε όλη μου τη ζωή επειδή δυσκολεύομαι να συγκεντρώσω την προσοχή μου σε κάτι. Ο αφελής πληγώνεται από λανθασμένες κατηγορίες, άλλα έχει μάθει να το παίζει χαζός, έτσι ώστε οι άλλοι να μην περιμένουν πολλά από αυτόν/αυτή.

- Ο υπερήρωας: Νιώθω καλά όταν βοηθώ άλλους ανθρώπους. Όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσο καλύτερα νιώθω. Γενναιόδωρος μέχρι αηδίας, ο υπερήρωας κερδίζει «φίλους» όντας απαραίτητος αλλά ποτέ δεν ζητάει βοήθεια για τον εαυτό του.

- Ο επαναστάτης/ θερμοκέφαλος: Είμαι ο Frank Sinatra – το κάνω με τον τρόπο μου. Αν δεν σου αρέσει αυτό, πρόβλημά σου! Τι πάει στραβά με σένα; Ο επαναστάτης /θερμοκέφαλος σπρώχνει τους ανθρώπους μακριά του με τα θυμωμένα του σχόλια και τις παρατηρήσεις ή την αλαζονεία που δείχνει, χρησιμοποιώντας αυτούς τους τρόπους σαν προστατευτική ασπίδα απέναντι στις επικρίσεις αλλά και την οικειότητα.

Για τους ενήλικες και τα παιδιά με ΔΕΠΥ η ανάγκη να κρυφτούν είναι τόσο έντονη που χρησιμοποιούν σούπερ κόλλα για να κρατούν σταθερή τη μάσκα στο πρόσωπό τους. Οι Αυθεντικοί Εαυτοί τους είναι τόσο σκάρτοι που δεν πρέπει κανείς να τους βλέπει. Ωστόσο, αυτό που θέλουν περισσότερο από κάθετι είναι να τους αγαπάνε κανείς για αυτό που πραγματικά είναι. Χωρίς μάσκες.

Το πρώτο βήμα για να αγαπήσετε τον πραγματικό εαυτό σας είναι να βγείτε από την ντουλάπα της ΔΕΠΥ όπου κρύβεστε, χωρίς μεταμφίεση. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

- Γνωρίστε και αγαπήστε τις μάσκες σας. Όταν μια μάσκα υπάρχει για πολύ καιρό στο πρόσωπό μας, ξεχνάμε ότι την φοράμε. Οι μάσκες σας σας προστάτευαν στο παρελθόν, αφήστε τις στην άκρη με αγάπη.

- Να είστε ρεαλιστές. Το να πετάξετε τις μεταμφιέσεις σας ολοκληρωτικά σε μια στιγμή μπορεί να είναι κάτι πολύ δραστικό. Κάποια από αυτές μπορεί ακόμα να σας είναι χρήσιμη σε κάποιες περιστάσεις. Φροντίστε όμως να χρησιμοποιείτε μόνο μια συγκεκριμένη μεταμφίεση και να μην ξαναγυρίσετε στις παλιές κακές σας συνήθειες.

- Δώστε χρόνο. Αν ζούσατε πίσω από μια μάσκα, μπορεί οι γνωστοί σας να μην εκτιμήσουν τον πραγματικό εαυτό σας. Μην σας αποθαρρύνει αυτό όμως από το να κάνετε την αλλαγή. Να είστε ειλικρινείς για τις αλλαγές σας και να φροντίζετε να έχετε γύρω σας ανθρώπους που θα σας αγαπάνε για αυτό που πραγματικά είστε.

Αφήστε τον πραγματικό σας εαυτό να λάμψει. Οι μεγάλες δυνατότητες ενός εγκεφάλου με ΔΕΠΥ μπορούν να φανούν μόνο όταν ξεκλειδώσετε τον πραγματικό εαυτό σας. Να θυμάστε ότι γεννηθήκατε για να είστε εξαιρετικοί. Επομένως, ζήστε την ζωή σας με κέφι, γούστο και ΔΕΠΥ.

Απόδοση του άρθρου 7 Masks We Use to Hide Our Faults

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου