Αυξημένος κατά 15% είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εξασφάλισε αυξημένη χρηματοδότηση της τάξης των 84 εκατ. ευρώ, από 74 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ειδικά κατά την τρέχουσα «δύσκολη», λόγω της πανδημίας, σχολική χρονιά, για πρώτη φορά τα γεύματα μοιράστηκαν από τον πρώτο μήνα έναρξης. Ετσι, όσο διάστημα τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, μοιράζονταν ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Στόχος δε είναι, από την επόμενη σχολική χρονιά περισσότερα από 210.000 παιδιά να λαμβάνουν κάθε μεσημέρι «ένα πιάτο ζεστό φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας».
Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού που παρουσιάζει η «Κ», το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα, ενώ αυξάνονται οι σχολικές μονάδες εντός των υφιστάμενων τμημάτων στις οποίες χορηγούνται γεύματα σε μαθητές. Οι δήμοι που εντάσσονται επιλέγονται με κοινωνικά κριτήρια έπειτα από εκπόνηση μελέτης για την ιεράρχηση της αναγκαιότητας παροχής σχολικών γευμάτων ανά δήμο.
Συνολικά οι διανεμόμενες μερίδες αυξάνονται και ανέρχονται σε 210.347 την ημέρα. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 39.673.643 ευρώ και αντιστοιχούσε σε 151.276 μερίδες την ημέρα.
Ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή των γευμάτων, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 (η διάρκεια του προγράμματος έχει προβλεφθεί για 2 χρόνια), αναμένεται να «τρέξει» στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και όπως επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στην «Κ», «έχουν μειωθεί τα κριτήρια χρηματοοικονομικής και τεχνικής επάρκειας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να αλλάξουν οι προδιαγραφές ποιότητας των γευμάτων». Επίσης, ο διαγωνισμός έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων να μη διανέμονται πλαστικά μιας χρήσης. «Τέλος, απευθυνθήκαμε στην Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία μας έδωσε συγκεκριμένη διατροφική πρόταση, την οποία αναπροσαρμόσαμε λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον διατροφικό πρόγραμμα, την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων», επισημαίνει η υφυπουργός.
Για να συμπληρώσει πως «η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό είναι σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, ακόμα πιο επιτακτική».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου