Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Χάνονται οι φωνές και οι απόψεις των κοριτσιών στα κοινωνικά δίκτυα

Απειλές για βία, προσβολές, επιθέσεις για την εμφάνιση, περιφρονητικά σχόλια, σεξουαλικός εκφοβισμός… Αυτές είναι μερικές από τις ψηφιακές πρακτικές που βιώνει το 58% των κοριτσιών και εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τα κορίτσια μαθαίνουν να βλέπουν την παρενόχληση ως ένα «κανονικό» στοιχείο της ζωής στο διαδίκτυο αποκαλύπτει έκθεση της οργάνωσης Plan International. Μια παρενόχληση τόσο έντονη που οδηγεί το ένα στα πέντε κορίτσια να εγκαταλείπει ή να μειώνει σημαντικά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων ενώ από όσες συνεχίζουν να είναι ενεργές χρήστριες η μία στις δέκα αναγκάζεται να αλλάξει τον τρόπο έκφρασής της ή το περιεχόμενο που μοιράζεται με άλλους χρήστες από φόβο μήπως παρενοχληθεί.

Η έρευνα με τίτλο «(Αν)Ασφαλείς Online», με τη συμμετοχή 14.000 κοριτσιών από 22 χώρες, κατέληξε σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα: τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας «τόπος» όπου τα κορίτσια νιώθουν απροστάτευτα αφού η παρενόχληση αρχίζει ήδη από τα 8 τους χρόνια και αποκτά συστημικά χαρακτηριστικά στις ηλικίες των 14-16 ετών. Οι δε επιθέσεις πολλαπλασιάζονται για όσες προασπίζονται τη διαφορετικότητά τους: το 42% των κοριτσιών ΛΟΑΤΚΙ+ δηλώνει πως έχει παρενοχληθεί λόγω της σεξουαλικής του προτίμησης και το 37% όσων ανήκει σε εθνική μειονότητα στοχοποιείται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: το 42% όσων παρενοχλούνται λέει πως έχει πλέον χαμηλή αυτοπεποίθηση ή/και αυτοεκτίμηση, το 25% νιώθει και σωματικά ανασφαλής, ενώ λόγω αυτών των επιθέσεων ένα 32% αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο κι ένα 21% με φίλους και οικογένεια.

«Στα κοινωνικά δίκτυα αναμένεται τα κορίτσια να μην πολυεκφράζουν την άποψή τους, να χρησιμοποιούν ουδέτερη γλώσσα και πάντως όχι αιχμηρή, να ανεβάζουν φωτογραφίες και περιεχόμενα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια να πάψουν να είναι ο εαυτός τους, να μην ενοχλούν, να μην υψώνουν την φωνή τους, να εκπληρώνουν τις προσδοκίες ρόλων και τα στερεότυπα φύλου», γράφει η έκθεση. «Η κυβερνοπαρενόχληση είναι ένα εμπόδιο στο δικαίωμα συμμετοχής των κοριτσιών στη σύγχρονη ζωή, όπου ο ψηφιακός κόσμος παίζει σημαντικό ρόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου