Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Δικαίωση εργοθεραπευτών για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Το δικαίωμα των εργοθεραπευτών των Δημόσιων Δομών Υγείας αναγνωρίστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

«Τα δικαστήρια δικαιώνουν τα αιτήματα που απορρίπτουν οι πολιτικές αποφάσεις των κρατικών Επιτροπών» σχολιάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας για την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Με την υπ’ αριθμόν 3539/2020 απόφασή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την προσφυγή των εργοθεραπευτών της συγκεκριμένης δομής για τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών είναι η δεύτερη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για το ίδιο αίτημα. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος υπενθυμίζει την υπ’ αριθμόν 2585/2018 απόφαση που δικαίωνε τους εργοθεραπευτές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί. Το ένδικο επίδομα αναγνωρίστηκε σε εργοθεραπευτές – μονίμους υπαλλήλους δημόσιου νοσοκομείου, «επειδή κατά την παροχή των υπηρεσιών τους εκτίθενται σε ένα εξαιρετικά νοσογόνο περιβάλλον απασχόλησης».

Στην σχετική ανακοίνωση του συλλόγου τονίζεται ότι πρόκειται για τελεσίδικες αποφάσεις μόνο για δύο από μια σειρά υποθέσεων, στις οποίες οι εργοθεραπευτές των Δημόσιων Δομών Υγείας έχουν δικαιωθεί πρωτοδίκως, για τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αιχμές αφήνει ο σύλλογος για την Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρόσφατα απέρριψε παρόμοια αιτημάτα από διάφορους κλάδους επαγγελμάτων υγείας – εκ νέου το αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ για την ένταξη των εργοθεραπευτών των Δημόσιων Δομών Υγείας στους δικαιούχους ένταξης στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Κατόπιν αυτών, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι «οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρα πολιτικές, αφού αγνοούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κρίνουν τις υποθέσεις επί της ουσίας και με το γράμμα του Νόμου».

Προειδοποιητικά «πυρά» εξαπολύει ο Π.Σ.Ε. για κινητοποιήσεις δηλώνοντας ότι «βρίσκεται ήδη σε επαφή με άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας, των οποίων τα μέλη τους που εργάζονται σε Δημόσιες Δομές Υγείας, έχουν και αυτοί κατ’ εξακολούθηση αδικηθεί από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ένταξή τους στα ΒΑΕ και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις».

Πηγή: virus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου