Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

5 λόγοι για τους οποίους το αυτιστικό παιδί σας μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, στο πάτωμα ή στα έπιπλα.

Πολλά αυτιστικά άτομα προβαίνουν σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές. Το χτύπημα του κεφαλιού είναι μια από τις πιο συνηθισμένες. Μπορεί να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή στο πάτωμα ή σε κάποιο έπιπλο. Κάνουν κακό στον εαυτό τους. Αλλά γιατί; 

Γιατί είναι αυτή η αυτοτραυματική συμπεριφορά τόσο συχνή στον Αυτισμό; 

Υπάρχουν πέντε πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν αυτή την συμπεριφορά. Η κατανόηση των αιτιών που κρύβονται πίσω από αυτή την συμπεριφορά είναι σημαντική. Αν καταφέρετε να προσέξετε τι προηγείται της συγκεκριμένης συμπεριφοράς πολύ πιθανόν να καταφέρετε να βρείτε και τι την προκαλεί, ιδίως στα μη λεκτικά παιδιά. 

Πιθανοί λόγοι: 

1) Το παιδί έχει προβλήματα/ δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας: Σε αυτή την περίπτωση, το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να προκαλείται από την αισθητηριακή υπερφόρτωση ή αντιθέτως από την έλλειψη αισθητηριακών ερεθισμάτων. Με το χτύπημα του κεφαλιού το παιδί μπορεί να έχει αισθητηριακή διέγερση στο αιθουσαίο και ιδιοδεκτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να νιώθει όμορφά και να πετυχαίνει την αυτορρύθμιση. 

2) Το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει: Ίσως έχετε ακούσει ότι κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι επικοινωνία. Είναι αλήθεια. Με το χτύπημα του κεφαλιού τα παιδιά μπορεί να εκφράζουν για παράδειγμα την αναστάτωση, την απογοήτευση ή το άγχος που νιώθουν. 

3) Το παιδί πονάει (πολύ συνηθισμένος λόγος): Μπορεί να φαίνεται παράξενος ο ισχυρισμός ότι το παιδί σας χτυπάει το κεφάλι του επειδή πονάει, ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά, αποσπώντας την προσοχή από τον πόνο ή την δυσφορία που νιώθουν σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός τους. 

4) Το παιδί προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας: Οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές (όπως το χτύπημα του κεφαλιού) προσελκύουν πάντα την προσοχή των ενηλίκων. Το παιδί μαθαίνει γρήγορα ότι το χτύπημα του κεφαλιού είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να κερδίσουν αμέσως την προσοχή των γονιών τους που τρέχουν να παρέμβουν για να σταματήσει. 

5) Το παιδί προσπαθεί να αποφύγει μια δραστηριότητα/ διαδικασία: Αν είστε στη μέση μιας δραστηριότητας και το παιδί σας αρχίσει να χτυπάει το κεφάλι του, τότε η συγκεκριμένη συμπεριφορά χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαφυγής. Μήπως η δραστηριότητα είναι πολύ δύσκολη; Πολύ βαρετή; Το παιδί σας μπορεί να «έμαθε» τυχαία πριν από πολύ καιρό ότι μπορεί να αποφύγει δραστηριότητες καταφεύγοντας σε διαταρακτική συμπεριφορά. 

Απόδοση του άρθρου: AUTISM & HEAD HITTING: 5 REASONS WHY IT MIGHT BE OCCURRING 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου