Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Γονείς χάρισαν απινιδωτή σε σχολείο."Μακάρι να μην το χρησιμοποιήσουμε ποτέ"

Προσφορά ζωής σε σχολείο της Λαμίας από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου και σε συνεργασία με την διεύθυνση το 8ο γυμνάσιο της Λαμίας στη Ροδίτσα έχει πλέον δικό του απινιδωτή.

Ένα μηχάνημα απλό στη χρήση, που μπορεί να σώσει όμως μια ανθρώπινη ζωή.

«Μακάρι να μην το χρησιμοποιήσουμε ποτέ , αλλά η παρουσία του εδώ είναι απαραίτητη» έλεγαν το πρωί ο διευθυντής του σχολείου Δήμος Πάλλας και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γιάννης Γιαννούτσος.

«Χωρίς τη σύμπραξη γονέων εκπαιδευτικών και μαθητών η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της» επισημαίνει ο κύριος Πάλλας. «Σε έκτακτες περιστάσεις ο ηλεκτρικός εξωτερικός απινιδωτής αποτελεί το εναλλακτικό φιλί της ζωής» συνεχίζει ο διευθυντής του σχολείου.

Ο απινιδωτής θα βρίσκεται στο χώρο όπου πλέον χρησιμοποιείται ως ιατρείο Covid-19 για το σχολείο.

Ο γυμναστής που 8ου γυμνασίου Λαμίας Θανάσης Μαγγέλας στέκεται ιδιαίτερα στην πρόληψη. «Γονείς και πολιτεία θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στα παιδιά τους σε θέματα υγείας» λέει και συστήνει «να υποβάλλονται τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις, να δίνουμε προσοχή στην διατροφή τους και συνεχή άσκηση για να έχουν καλή ενήλικη ζωή με ποιότητα και ποσότητα.»

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία,αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σόκ οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες στους χειροκίνητους και τους αυτόματους, σε κάθε περίπτωση αποτελει το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα 3-5 min έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%

Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια,λιμάνια,σταθμούς τρένων,πολυκαταστήματα,εμπορικά κέντρα,αεροπλάνα,κρουαζιερόπλοια,γήπεδα,σχολείο κλπ

Αργύρης Μπλόντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου