Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Τρίτη διεθνής διάκριση με Α’ βραβείο για τη δράση «Παίζουμε βιβλίο;» και τη νηπιαγωγό Βίκυ Ξανθοπούλου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, που υπηρετεί στο δημόσιο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κέρδισε με το εμπνευσμένο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων “Παίζουμε βιβλίο” το διεθνές βραβείο Global Teachers Award, δίνοντας χαρά στα παιδιά που έχουν… παίξει μαζί της βιβλίο, στους συνοδοιπόρους της και την ελληνική προσχολική εκπαίδευση που ανθίσταται κι ανθίζει.

Η Ελληνίδα νηπιαγωγός κατέκτησε ξανά το βραβείο διδασκαλίας Excellence in Teaching – Teacher of the Year (“Αριστεία στην Διδασκαλία- Εκπαιδευτικός της χρονιάς”) του Διεθνούς Οργανισμού AKS, μία διάκριση που τονίζει την δύναμη της εκπαίδευσης και της ισχύος κάθε εκπαιδευτικού μέσα από την διδασκαλία του να αλλάξει τον χάρτη της προόδου για κάθε παιδί που φοιτεί στην τάξη του.

Το 2019 είχε κατακτήσει ξανά το πρώτο βραβείο ως εκπαιδευτικός της χρονιάς (δείτε εδώ), ενώ φέτος ήρθε εκείνη η επανάληψη που επιβεβαιώνει πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο.

Η Βίκυ μοιράστηκε τη χαρά της για αυτή τη νέα διάκριση στο ELNIPLEΧ: “Τρίτη διεθνής διάκριση για το «Παίζουμε βιβλίο;». Για ένα πρότζεκτ που έχω πιστέψει τόσο και έχω διοχετεύσει όλη μου τη γνώση, την ενέργεια και την αγάπη. Η διαδικασία της αξιολόγησης κράτησε πολλούς μήνες και πέρασε από διάφορα στάδια. Οι συμμετοχές ήταν χιλιάδες από εκατοντάδες χώρες. Δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, αλλά είμαι σίγουρη και πιστεύω όσο τίποτε άλλο στις αρχές και τις αξίες του πρότζεκτ.

Βέβαια όνειρο μου ήταν να ταξιδέψω στην Ινδία για την τελετή απονομής, αλλά φέτος λόγω της πανδημίας το event θα είναι virtual και μπορεί όποιος επιθυμεί να το παρακολουθήσει live στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook ή στο κανάλι του στο YouTube. Τουλάχιστον θα νιώθω ότι είμαστε μαζί σε όλο αυτό!”

Η Βίκυ διδάσκει στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, ενός οικισμού 1.500 περίπου κατοίκων που κρέμεται στην πλαγιά του όρους Υψάριο, στο όμορφο νησί του βόρειου Αιγαίου. Από αυτή την άκρη της Ελλάδας, εμπνεύστηκε και υλοποιεί εδώ και 6 σχεδόν χρόνια το πρόγραμμα “Παίζουμε βιβλίο;” και συνεχίζει ασταμάτητα να μεταδίδει το όραμά της για ένα πιο βιωματικό σχολείο που δεν αποδέχεται μοιρολατρικά το προδιαγεγραμμένο αλλά παρεμβαίνει στην ουσία της ζωής των παιδιών με τρόπους ευφάνταστους και αδιαπραγμάτευτα υψηλής ποιότητας και αξίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός AKS αναζητά σε κάθε γωνιά της γης εξαίρετους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή στον επαγγελματικό τους χώρο, εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες ικανότητες στη διδασκαλία διαφορετικών αντικειμένων και έχουν βοηθήσει με την διδασκαλία τους την μαθητική κοινότητα στην οποία απευθύνονται, ακόμα πέρα από την επίσημη εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα σε μία σχολική τάξη. Εκπαιδευτικούς οι οποίοι με εμπνευσμένες διδασκαλίες βοηθούν στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Τα Βραβεία Εκπαίδευσης Global Teacher Awards είναι η αναγνώριση τέτοιων εκπαιδευτικών σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Η τελετή βράβευσης θα γινόταν στην Ινδία αλλά λόγω της πανδημίας θα γίνει διαδικτυακά το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2020.
——————————

Το Παίζουμε Βιβλίο” (δείτε αφιέρωμα εδώ) δίνει ήδη από τον τίτλο τα πρωτεία στη βιωματική διάσταση, μεταφέροντας τον κόσμο του βιβλίου στο μονοπάτι της δια-δρασης και του βιώματος. Μία δράση που σχεδιάζεται κάθε χρόνο για την δυναμική και τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης ομάδας μαθητών και δεν πορεύεται με τον ίδιο ετησίως χαρακτήρα.

Το “Παίζουμε Βιβλίο” τιμήθηκε πρώτα σε ελληνικούς διαγωνισμούς (2 φορές από το θεσμό των Education Leaders Awards και μία από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY) πριν αρχίσει το παγκόσμιο ταξίδι του σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο.

Πέρα από όλα τα βραβεία, το φιλαναγνωστικό αυτό πρόγραμμα είναι μια εμπνευσμένη και καθοδηγημένη από την καρδιά δράση που ενθουσιάζει τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Ποταμιάς Θάσου. Το “Παίζουμε Βιβλίο;” είναι πράξη και βίωμα, είναι καρδιά και νους, είναι δανειστική και δημοτική βιβλιοθήκη, είναι το ένα και το χίλια, είναι το άτομο και η ομάδα, είναι σπορά σπουδαία σε τόπο, ίσως άγονο κάποτε, γόνιμο πια σε όμορφες ιδέες, σεβασμό στην ετερότητα, αγάπη στον διπλανό, είναι καρπός με χρώμα σε δέντρο, είναι όλη η ομορφιά που μπορεί να συγκεντρώσει μέσα του ένας εκπαιδευτικός, μία νηπιαγωγός και να το χαρίσει απλόχερα στα παιδιά που περνούν από τις τάξεις και τη ζωή του.


Πηγή: ELNIPLEX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου