Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Πέθανε ο Gene Deitch, δημιουργός των «Τομ & Τζέρι» και «Ποπάι

πηγή: e-stage.gr
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Gene Deitch, βραβευμένος με Όσκαρ εικονογράφος, animator, κινηματογραφικός σκηνοθέτης και παραγωγός. 

Ο Τσέχος εκδότης του, Petr Himmel, είπε στο Associated Press, πως ο Deitch έφυγε από την ζωή ξαφνικά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμά του στην Πράγα, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου. 

Η ταινία «Munro» του Deitch κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους το 1960, ενώ υπήρξε υποψήφιος για το συγκεκριμένο βραβείο δυο φορές το 1964 για τα «Here's Nudnik» και «How to Avoid Friendship». 

Νωρίτερα είχε δημιουργήσει την σειρά «Tom Terrific», ενώ το «Sidney's Family Tree», στο οποίο ήταν συμπαραγωγός, προτάθηκε για Όσκαρ το 1958. 

Γεννημένος στις 8 Αυγούστου στο Σικάγο, ο Deitch έφτασε στην Πράγα το 1959 με σκοπό να μείνει δέκα ημέρες, αλλά γνώρισε και ερωτεύτηκε την μέλλουσα σύζυγό του, Zdenka, οπότε παρέμεινε εκεί. 

Σκηνοθέτησε 13 επεισόδια για την σειρά κινουμένων σχεδίων «Tom and Jerry» και μερικά ακόμη για το «Popeye the Sailor». 

Στο βιβλίο του «For the Love of Prague», απεικόνισε την ζωή στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία μετά την Βελούδινη Επανάσταση του 1989. 

Το 2004 τιμήθηκε με το Winsor McCay Award για την συνολική προσφορά του στο animation. 

Είχε τρεις γιους από τον πρώτο του γάμο, όλοι εκ των οποίων ασχολούνται με τα καρτούν και την εικονογράφηση. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου