Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Μιχαήλ Στρογκόφ

Οι όμορφες ιστορίες ανήκουν σε όλους: μικρούς και μεγάλους, δυνατούς και αδύναμους αναγνώστες, αγόρια και κορίτσια. Με αυτή τη φιλοσοφία οι εκδόσεις Κέδρος μάς χαρίζουν στη σειρά «Η κλασική λογοτεχνία… σαν παραμύθι» διαμάντια της κλασικής λογοτεχνίας σε τέτοια μορφή που να μπορούμε να τα απολαύσουμε όλοι και να ταξιδέψουμε μαζί τους σε κόσμους παράξενους και μακρινούς. 

Στο βιβλίο Μιχαήλ Στρογκόφ «ο γενναίος και ριψοκίνδυνος ήρωας του Ιουλίου Βερν ζωντανεύει σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά. Γιατί ο νεαρός αξιωματικός Μιχαήλ Στρογκόφ πρέπει να διασχίσει μόνος του τη Σιβηρία; Ποιοι τον καταδιώκουν και γιατί; Ποια είναι αυτή η μυστηριώδης κοπέλα που συναντά στο τρένο και γιατί ταξιδεύει μόνη; Θα καταφέρει ο Μιχαήλ Στρογκόφ να εκτελέσει την αποστολή του με επιτυχία;» 


Ένας ήρωας διαφορετικός από τους υπερήρωες που γνωρίζουν τα παιδιά της σύγχρονης εποχής, σε ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που αδυνατούν τα παιδικά μυαλά του 21ου αιώνα να συλλάβουν. 



Το βιβλίο εξελίσσεται και μπορεί να διαβαστεί σε δύο επίπεδα. Στο μεγαλύτερο μέρος της αριστερής σελίδας παρουσιάζεται εν συντομία (αλλά με πυκνογραμμένο κείμενο) η αρχική ιστορία του Ιουλίου Βερν με γλώσσα σχετικά απλή αλλά όχι απλοϊκή. Η μορφή αυτή απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά που έχουν αποκτήσει αναγνωστική ευχέρεια και μπορούν να ακολουθούν σύνθετες νοηματικά ιστορίες που παρουσιάζονται με λεπτομέρειες. 


Στο κάτω μέρος της ίδιας σελίδας (με έντονα μαυρισμένα γράμματα) υπάρχουν δύο σειρές που αποδίδουν μέρος του κειμένου και σε συνδυασμό με την φωτογραφία και το κείμενο της διπλανής σελίδας (στη δεξιά πλευρά του βιβλίου, άλλες δύο σειρές κείμενο με έντονα γράμματα), αποδίδουν περιληπτικά και με απλό τρόπο το αρχικό κείμενο. Με εικόνες που παρουσιάζουν πραγματικά ένα πολύ μεγάλο μέρος του νοήματος και ένα συνοπτικό κείμενο τεσσάρων σειρών η ιστορία γίνεται προσιτή σε μικρά παιδιά και αδύναμους αναγνώστες που έχουν την ευκαιρία και την τύχη να απολαύσουν μια υπέροχη ιστορία και να γνωρίσουν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κλασικής λογοτεχνίας.

Μιχαήλ Στρογκόφ
Ιούλιος Βερν
Διασκευή: Ματίνα Καράλη
Εικονογράφηση: Λάμπρος Κατσαντώνης

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου