Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Έχω νεύρα!

Γιατί δεν πρέπει να σε πιάσουν τα νεύρα σου άμα κάποιος πυροβολήσει το μικρό δάχτυλο του δεξιού ποδιού σου; Ή του αριστερού; Πώς μπορείς να περάσεις την ώρα σου στον πάτο ενός πηγαδιού χωρίς ίντερνετ; Τι σημαίνουν οι φράσεις «Κουκουρίμπα τσίσα! Τσιρλιπιπί κεμπάπ!» Όταν τελειώσετε το διάβασμα, ίσως να τραγουδήσετε κι εσείς μαζί με τους ήρωες της ιστορίας: 

Μη βιάζεσαι να λυπηθείς 
ούτε να νευριάσεις, 
κάτι καλό μπορεί να βγει 
στις παλιοκαταστάσεις. 

Μια λίγο διαφορετική και πρωτότυπη προσέγγιση του θέματος του θυμού και των νεύρων, που απέχει έτη φωτός από τις κλασικές, «παραδοσιακές» προσεγγίσεις. Με πρωταγωνιστή έναν υπέροχο αλλά ΤΣΑΤΙΛΑ βασιλιά που όταν «του τύχαινε καμία αναποδιά, παλάβωνε, ο νους του θόλωνε κι αλίμονο σ’ εκείνους πάνω στους οποίους ξέσπαγε», ζούμε μια μοναδική και απρόβλεπτη περιπέτεια με φωνές και πολλά πολλά νεύρα που μας δείχνει την αξία της ... ψυχραιμίας. 



Ένα βιβλίο που δεν εστιάζει στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων που γίνονται αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς, ούτε γίνεται αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται στις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου, αλλά περιγράφει με αστείο τρόπο όλους τους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν νεύρα (σημαντικούς και ασήμαντους) καθώς και τον τρόπο που αυτά εξωτερικεύονται! Ο αναγνώστης βλέπει τον εαυτό του στο πρόσωπο του σοφού βασιλιά, τον οποίο παρά τον «δύσκολο» χαρακτήρα λατρεύει! 

Μια ιστορία με γρήγορους ρυθμούς, σύνθετη πλοκή, πολλές αναφορές στη σύγχρονη ζωή, νεανική γλώσσα που δεν διστάζει να γίνει λίγο πιο «ελεύθερη» και «αυθόρμητη» από ότι συνηθίζεται, που αν και δεν θα γίνει εύκολα κατανοητή από μικρά παιδιά, θα κερδίσει τις καρδιές και θα χαρίσει πολύ γέλιο στα μεγαλύτερα! Ιδανικό για την προσέγγιση του θέματος του θυμού στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Μια σύγχρονη ιστορία για σύγχρονα, μεγάλα παιδιά!

Έχω  νεύρα!
Σάκης Σερλεφας
Εικόνες: Σοφία Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
2016
Σειρά: διαβάζω ιστορίες (8+)

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου