Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο προσβάσιμο

Απλές μετατροπές/ προσαρμογές με μικρό κόστος μπορούν να κάνουν το σπίτι σας ασφαλές για όσους αγαπάτε, ιδίως για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. 

Η προσαρμογή του σπιτιού μας στις ανάγκες ενός ατόμου με οπτική αναπηρία δεν χρειάζεται να είναι ακριβή υπόθεση. Ναι, σίγουρα υπάρχουν πολλές συσκευές υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε το σπίτι σας στις ανάγκες ενός ατόμου με οπτική αναπηρία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιο απλοί και οικονομικοί τρόπο για να κάνετε το σπίτι σας προσβάσιμο και ασφαλές, ακόμα και για τα άτομα με πολύ σοβαρή οπτική αναπηρία (τύφλωση). Ας δούμε δωμάτιο- δωμάτιο τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν. 

Κουζίνα 

Η κουζίνα μπορεί να είναι το πιο τρομακτικό δωμάτιο του σπιτιού για τα άτομα με δυσκολίες όρασης. Το μαγείρεμα, ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο να βάλεις ένα ποτήρι νερό μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντικό, ανάλογα με το βαθμό βέβαια της οπτικής αναπηρίας. 

Όσο αφορά το μαγείρεμα- δεν υπάρχει λόγος να κάνετε δύσκολη την ζωή σας. Το μαγείρεμα σε ανοιχτή φλόγα μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αναζητήστε πιο εύκολους τρόπους για μαγείρεμα όπως πχ το αργό μαγείρεμα. Προϊόντα όπως τα φουρνάκια ρομπότ/ αυτόνομα μαγειρικά σκεύη νέας γενιάς μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά για την προετοιμασία γευμάτων. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σαν χύτρα ταχύτητας, σαν απλή κατσαρόλα για αργό μαγείρεμα, για μαγείρεμα στο ατμό, για την Παρασκευή ρυζιού. Μπορείτε ακόμα και να σοτάρετε σε αυτό. Η ποσότητα των φαγητών που θα παρασκευάσετε στο συγκεκριμένο σκεύος σίγουρα θα το κάνει να αξίζει τα χρήματα για την αγορά του. 

Υπνοδωμάτια 

Η οργάνωση είναι το κλειδί όταν μιλάμε για ρούχα, κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ. Είναι σημαντικό να ομαδοποιείτε σωστά τα πράγματα και να τα αποθηκεύετε με τρόπους που αξιοποιούν τα απτικά ερεθίσματα. Μια ιδέα είναι να αποθηκεύετε διαφορετικά ρούχα σε κουτιά διαφορετικών μεγεθών, έτσι ώστε πάντα να ξέρετε πού είναι οι κάλτσες, πού τα μπλουζάκια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε κοινά υλικά ενός νοικοκυριού πχ όπως αυγοθήκες χάρτινες για να οργανώνετε τα κοσμήματά σας. Αν το άτομο έχει μικρή ικανότητα όρασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματικούς συνδυασμούς με χρώματα που έχουν έντονη αντίθεση μεταξύ τους. 

Μπάνιο 

Ας το παραδεχτούμε. Το μπάνιο είναι το δωμάτιο που είναι πιο πιθανό να επισκεφθεί κανείς μέσα στη νύχτα. Οι δυσκολίες των ατόμων με οπτική αναπηρία είναι πολύ πιο έντονες στον αμυδρό/ χαμηλό φωτισμό. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες πηγές φωτισμού. Ένα φθηνός τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς ότι πάντα θα υπάρχει φως όπου και αν πηγαίνει το άτομο είναι φώτα που ανοίγουν όταν ανιχνεύουν κίνηση. Έτσι, όταν μπαίνετε αρχικά στο δωμάτιο θα υπάρχει φως κατευθείαν. Βάλτε παντού φώτα που δουλεύουν με μπαταρία τα οποία έχουν και μικρό κόστος. 

Το καθιστικό 

Όσο αφορά το καθιστικό, λίγο χρώμα μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Η χρήση χρωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να βοηθήσει το άτομο με προβλήματα όρασης να κινείται στον χώρο, χωρίς να πέφτει πάνω σε αντικείμενα. Η δημιουργία αντίθεσης με όποιον τρόπο και αν επιτευχθεί πχ αντίθεση χρωμάτων ανάμεσα σε πόρτες και τοίχους, ανάμεσα σε χερούλια και πόρτες μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Αν ψάχνετε για φτηνά υλικά που μπορούν να εμποδίσουν έναν τραυματισμό, ένα αντιολισθητικό χαλί δαπέδου που κοστίζει 10 ευρώ είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να αγοράσετε. 

Διάδρομοι και σκάλες 

Για να διευκολύνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με οπτική αναπηρία να κινούνται πιο εύκολα στους διαδρόμους και τις σκάλες θα χρειαστείτε λίγα χρήματα. Κολλητικές ταινίες έντονης υφής και χρωμάτων στην άκρη των σκαλοπατιών, στα πλαίσια από τις πόρτες και στις άκρες των τοίχων μπορούν μέσω της αντίθεσης που δημιουργείται να βοηθούν τα άτομα να αντιλαμβάνονται που τελειώνει κάτι που αρχίζει κάτι άλλο – μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο μιας πτώσης. 

Όταν προσαρμόζετε το σπίτι σας για κάποιον με μειωμένη όραση, μπορείτε να φαντάζεστε τον εαυτό σας να κινείται στο χώρο με σβηστά τα φώτα ή με πολύ χαμηλό φωτισμό. Τι θα σας βοηθούσε; Σε ποια σημεία δυσκολευτήκατε; Δεν χρειάζεται να κάνετε τεράστιες αλλαγές που κοστίζουν μια περιουσία. Ακόμα και μικρές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή ενός ατόμου. 

Απόδοση του άρθρου How to make your home more accessible

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου