Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ransomware επίθεση “κόστισε” 300.000 $ σε σχολεία του Μισισιπή!

Μια σχολική συνοικία του Μισισιπή ψήφισε να πληρώσει 300.000 $ για να ανακτήσει αρχεία που κρυπτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια ransomware επίθεσης. Μια ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε μετά την απειλή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στο σύστημα IT του Yazoo County School District. Ο επιθεωρητής Δρ. Ken Barron δήλωσε στα νέα του WLBT ότι η σχολική συνοικία ανακάλυψε πως δέχτηκε ransomware επίθεση στις 12 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Barron δεν ανέφερε πώς οι επιτιθέμενοι απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα ή τί είδους πληροφορίες παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού ασφαλείας.

Επιπλέον, ο επιθεωρητής τόνισε ότι τα άτομα θα ειδοποιηθούν για το συμβάν εάν απαιτηθεί από το νόμο. Δήλωσε ακόμη ότι του ζητήθηκε να μην αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για την ransomware επίθεση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έρευνα που διεξάγεται από την ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου.

Μετά την ransomware επίθεση, η σχολική συνοικία έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα πληροφορικής της και προσέλαβε μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας για να τη βοηθήσει στην ανάκτηση των δεδομένων που κρυπτογραφήθηκαν από τους κυβερνοεγκληματίες που βρίσκονται πίσω από την ransomware επίθεση. Τα μαθήματα στη σχολική συνοικία συνεχίζονται όσο το δυνατόν πιο ομαλά, υπό τους υπάρχοντες περιορισμούς του COVID-19. Το συμβούλιο της συνοικίας ψήφισε να πληρώσει μια εταιρεία 300.000 $ για να ανακτήσει τα δεδομένα που κρυπτογραφήθηκαν από malware.

Ο Barron ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε η σχολική συνοικία τα ακόλουθα: «Την προηγούμενη εβδομάδα, το Yazoo County School District ανακάλυψε ένα περιστατικό ασφαλείας που επηρέασε ορισμένες συσκευές στο δίκτυό μας. Θέσαμε εκτός λειτουργίας τα συστήματα πληροφορικής μας, ώστε να διερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό. Οι εθνικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν. Αναφέραμε επίσης το περιστατικό στην ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου. Με μεγάλη προσοχή, αναπτύσσουμε προηγμένα εργαλεία κυβερνοασφάλειας σε όλο το περιβάλλον μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς πρόβλημα και να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τις κανονικές λειτουργίες πληροφορικής το συντομότερο δυνατό. Λαμβάνουμε επίσης μέτρα για το ξεκλείδωμα των κρυπτογραφημένων αρχείων».

Ο Barron διευκρίνισε ακόμη ότι η μισθοδοσία του προσωπικού, ο συναγερμός πυρκαγιάς και τα συστήματα διάρρηξης του σχολείου δεν επηρεάστηκαν από την ransomware επίθεση.

Το Lincoln County Schools, μια άλλη σχολική συνοικία του Μισισιπή, επίσης δέχτηκε ransomware επίθεση τον Νοέμβριο του 2019.

Πηγή: secnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου