Στον «Ευτυχισμένο Πρίγκιπα», το παραμύθι-ύμνο στην προσφορά και την αγάπη, ο Οσκαρ Ουάιλντ διηγείται την ιστορία της φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα άγαλμα και ένα χελιδόνι, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους φτωχούς και τους αρρώστους, τους πεινασμένους και τους καταφρονεμένους. Ισως τυχαία, ίσως και όχι, ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι ένα από τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο Αναγνωστικό της «Γαλιλαίας» (https://toanagnostikotisgalilaias.gr/), το σάιτ με ηχογραφημένες αναγνώσεις κειμένων που δημιούργησαν η Αμαλία Μουτούση και η Ολια Λαζαρίδου, με τη συνδρομή φίλων τους καλλιτεχνών.
Στόχος η στήριξη του έργου της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», την οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος για τη δωρεάν φροντίδα και φιλοξενία ασθενών τελικού σταδίου ή όσων αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα από την ασθένεια ή τη χημειοθεραπεία. Ενας ύμνος κι η «Γαλιλαία» στην προσφορά, την αγάπη αλλά και τη ζωή, αφού δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο περισσότερη «ζωή» κρύβεται σε κάθε στιγμή της.
«Η “Γαλιλαία” αυτό που κατάφερε το οποίο είναι ανεκτίμητο είναι να αναιρέσει τη φράση “ώς εδώ ήταν, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε”. Κι όμως υπάρχει», λέει στην «Κ» η Αμαλία Μουτούση. «Δεν περνάει από το μυαλό σου, υψώνεται ένας τοίχος ότι όλα τελειώνουν. Αραγε όταν ολοκληρώνεται η θεραπεία τελειώνει κι η ζωή;».
Η γνωστή ηθοποιός εργάστηκε ως εθελόντρια της μονάδας από τα πρώτα της βήματα. «Οσοι βρεθήκαμε εκεί, είδαμε κάτι που πραγματικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Ο τρόπος που εργάζονται η διεπιστημονική ομάδα, αλλά και οι εθελοντές, τα σεμινάρια, η διαρκής εκπαίδευση. Ηταν ένα όραμα που το έβλεπες να υλοποιείται και από το οποίο αντλούσαμε έμπνευση και δύναμη και ελπίδα, και μάλιστα σε ένα πεδίο που αντιμετωπίζεται μόνο ζοφερά».
Πριν από λίγα χρόνια, μαζί με την Ολια Λαζαρίδου αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν το θαυμαστό έργο της «Γαλιλαίας». Μεταξύ άλλων, ανέβασαν σειρά παραστάσεων στους Δήμους των Μεσογείων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Γαλιλαίας» και στην αίθουσα Φ.Σ. «Παρνασσός» στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας πόρους για τη μονάδα. Αλλά μετά ήρθε ο κορωνοϊός… Η «Γαλιλαία», που στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις συγκέντρωσης πόρων, είδε τα έσοδα να μειώνονται τους τελευταίους μήνες. «Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για το Αναγνωστικό», εξηγεί η κ. Μουτούση. «Ενα σάιτ μέσα από το οποίο μπορείς να επικοινωνήσεις κείμενα, ποίηση, λογοτεχνία, γλώσσα ψυχής που την έχουμε ανάγκη». Και για τις ίδιες είναι ένα νέο ταξίδι. «Βρήκαμε κι εμείς ευκαιρία να είμαστε σε επαφή με τα κείμενα που αγαπάμε, να σταθούμε μπροστά στη βιβλιοθήκη μας. Ειδικά όταν το κάνεις για να το μοιραστείς, είναι από όλες τις απόψεις αναζωογονητικό».
Εθνικό σχέδιο δράσης
Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, η Εθνική Επιτροπή για την Ανακουφιστική Φροντίδα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα η σύνταξη του οποίου ολοκληρώθηκε φέτος και αποτελεί το πρώτο κείμενο εθνικής στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως. Αυτό σημαίνει περί τις 15.000 ασθενείς την ημέρα.
Κατά προσέγγιση ένα ποσοστό 37% των αναγκών για Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα αφορά ασθενείς με καρκίνο και το υπόλοιπο 63% καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, HIV, διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλες περιπεπλεγμένες σοβαρές ασθένειες.
Μεταξύ άλλων, το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπει στο τέλος της εξαετίας να έχουν δημιουργηθεί διεπιστημονικές ομάδες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας σε 25 νοσοκομεία της χώρας, 35 ομάδες κατ’ οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας, 14 κέντρα ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας, 7 ξενώνες και να έχουν εκπαιδευθεί 500 επαγγελματίες υγείας.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου